Demokrat Parti'yi karıştıran tartışmada son perde: "Ilhan Omar'ı azarlamadık"

Ilhan Omar'ın ABD ve İsrail'i Hamas ve Taliban'la birlikte anması bazı Demokrat Kongre üyelerinin tepkisini çekmişti

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Ilhan Omar (solda) (AFP)

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili başkanı Nancy Pelosi, ABD ve İsrail'i Hamas ve Taliban'la birlikte anan parlamenter Ilhan Omar’ı azarlamadıklarını söyledi.

Demokrat Parti’yi bölen tartışma, Temsilciler Meclisi’nde geçen hafta pazartesi düzenlenen oturumda Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a "ABD ve İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesinin yetki alanını neden tanımadığına" ilişkin sorular soran Omar’ın, konuya ilişkin bir Twitter paylaşımında bulunmasıyla başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokrat Partili Omar paylaşımında, "İnsanlığa karşı işlenen suçların kurbanları için aynı derecede hesap verebilirlik ve adalet sahibi olmamız gerekiyor. ABD, Hamas, İsrail, Afganistan ve Taliban tarafından işlenmiş akıl almaz suçlara tanıklık ettik. Bakan Blinken'a kurbanların adaleti nerede araması gerektiğini sordum" ifadelerini kullanmıştı.

Omar'ın ABD ve İsrail'i Hamas ve Taliban'la kıyasladığını söyleyen bazı Yahudi Demokrat parlamenterler, bir açıklama yayımlayarak Omar'ın paylaşımının "bir saldırı ve yanlış yönlendirme" olduğunu savunmuş, özür ve açıklama beklediklerini dile getirmişti. Omar ise tepkiler üzerine terör örgütleriyle demokratik ülkeleri eş tutmadığını belirtmişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ve diğer Demokrat liderler, Omar'a karşı ortak bir yazılı açıklama yaparak, herkesin ifade özgürlüğünün olduğunu ancak ABD ve İsrail’le Hamas ve Taliban'ı aynı kefeye koymanın "çok tehlikeli bir yaklaşım" olduğunu savunmuştu.

Temsilciler Meclisi’nin Müslüman üyelerinden Rashida Tlaib, Demokrat Kongre liderlerine "Kongredeki Müslüman kadınlar için ifade özgürlüğü yok" diyerek tepki göstermiş, ilerici Demokratlar da Omar’a destek açıklamasında bulunmuştu.

"Omar’ın sorusu meşru bir sorudur"

Pelosi, dün CNN’de yayımlanan State of the Union programında tartışmaya değinerek “Onu azarlamadık. Açıklamasını netleştirdiğini gördük. Kongre üyesi Omar parti grubumuzun değerli bir üyesidir. Blinken’a sorduğu soru meşru bir sorudur, kimse bunu eleştirmedi” dedi. Pelosi, “Açıklamaya netlik kazandırınca kendisine teşekkür ettik ve konu kapandı” diye konuştu.

Programa katılan Demokratların ilerici Temsilciler Meclisi üyelerinden Alexandria Ocasio-Cortez de, sağcı sitelerin Omar’ın açıklamasını bağlamından kopararak yanlış yansıttığını kaydetti. Ocasio-Cortez, “Başkan Pelosi’nin de dediği gibi bu konuyu arkamızda bıraktık ve parti grubu olarak sonunda bir araya geleceğimize inanıyorum” dedi.


Independent Türkçe, CNN International, AA

DAHA FAZLA HABER OKU