Bilim insanları, iklim krizinin akıl sağlığına uzun vadeli etkileri konusunda uyardı

Araştırmacı Emma Lawrance, iklim krizinin akıl sağlığına etkisinin şu an "görünmez" olduğunu söyledi

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde Sonbahar 2020'de çıkan yangından bir görüntü (AFP)

Bilim insanları, iklim krizinin yarattığı şok ve travmanın anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi akıl sağlığı sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Imperial College London'dan araştırmacıların hazırladığı raporda, akıl sağlığı sorunlarının halihazırda 1 milyar insanı etkilediği ve her yıl trilyonlarca sterline mal olduğu yazıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Küresel ısınmanın, önlem alınmadığı takdirde bu sorunu daha da kötüleştireceği kaydedildi. Zira bilim insanları, sıcak hava dalgalarının intihar oranlarını artırdığını, sel ve orman yangınları gibi ekstrem hava olaylarının travmaya yol açtığını, ev ve iş kaybının stresle depresyona neden olduğunu ifade etti.

Örneğin Maria Kasırgası'ndan sonra Porto Rikolular, kuraklıklardan sonra kırsal alandan göçen Avustralyalılar akıl sağlığı problemleri yaşadıklarını bildirmişti.

Araştırma ekibinin başındaki Emma Lawrance, iklim krizinin akıl sağlığına etkisinin şu an "görünmez" olduğunu söyledi. "Bu, ileride daha fazla kişiyi etkileyecek ve özellikle eşitsizliği daha da körükleyecek büyük bir sorun" diyen araştırmacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir kişinin evini kaybetmesi, sürekli sel riski altında olması, yangın sebebiyle bir yakınını kaybetmesi veya kuraklık yüzünden işinden olması şoka ve travmaya yol açıyor. Bu durum, bazı bireylerin uzun süreli sıkıntılardan, TSSB'den, anksiyeteden, depresyondan mustarip olmasına ve hatta intihar etmesine sebebiyet verebiliyor.

Lawrance, henüz iklim değişikliğinden doğrudan etkilenmeyen kişilerin bile eko-kaygıdan yani çevresel kıyamete yönelik kronik korkudan mustarip olduğunu ifade etti.

 

 

Araştırmacılar, 2010-2020 arasında yayımlanan, iklim değişikliğini konu edinen 54 bin tıbbi araştırma makalesinin yüzde 1'inden azında akıl sağlığından bahsedildiğini ortaya koydu.

Krizle mücadele

Bilim insanları, küresel ısınmayla mücadele edilmesi durumunda bu sorunun çözülebileceğini bildirdi. Zira bahsi geçen probleme karşı harekete geçmek yalnızca küresel ısınmanın etkilerini azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda insanlara daha sağlıklı yaşam ve umut duygusu kazandırarak akıl sağlığına olumlu yönde tesir ediyor.

Lawrance, "Daha yeşil ve daha temiz şehirler yaratan ve eşitsizlikleri ortadan kaldıran iklim mücadelesi, herkesin akıl sağlığına iyi gelebilir" dedi.

Royal College of Psychiatrists (Birleşik Krallık Psikiyatristler Birliği) Başkanı Adrian James ise şöyle konuştu:

Bu rapor, acilen harekete geçilmezse dünyadaki krizin, gelecek nesillerin sağlığını bütün yönlerden etkileyeceğini gösteriyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, Açık Radyo

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU