TTB'den "tam kapanma" eleştirisi: Üretim durdurulmadı, tedbirler halk sağlığını korumayı amaçlamıyor

TTB'den yapılan açıklamada, salgın döneminde yaşamsal olmayan üretimin acilen durdurulması ve bu süreçte çalışamayan kişiler için destek paketlerinin açıklanması gerektiği vurgulandı

Fotoğraf: AA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu, hükümet tarafından açıklanan "tam kapanma" tedbirlerle ilgili çevrimiçi bir basın toplantısı düzenleyerek değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, üretimin durdurulmadığını, turizm gelirlerinin öncelendiğini ve yoksullaşmaya karşı herhangi bir çözüm üretilmediğini savundu.

Fincancı, “tam kapanma” adı altındaki düzenlemelerinin halk sağlığını korumayı amaçlamadığını da öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan salgının değil ekonomik kaygıların, emekçilerin değil sermayenin ön plana alındığı kararlar ile karşı karşıya olunduğunu savundu.

Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç da başkentte polikliniklere yapılan başvuruların yüz 75-80’inin üretim alanlarından olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti: 

Emekçiler için yapılan hiçbir düzenleme yok maalesef. Bilimsellikten uzak, bilim insanlarının ve sağlık emek-meslek örgütlerinin hiçbir görüşü alınmayan, tek merkezden yapılan ve zorla dayatılan güvenlikçi bir program var.

Grup adına yapılan basın açıklamasında ise, çalışma yaşamına ve kapanma tedbirlerine ilişkin öneriler şöyle sıraladı:

İşçilerin, işsizlerin, yoksulların yaşamlarının ve sağlıklarının olumsuz etkilenmesini engelleyecek ücretsiz su-ısınma-elektrik giderlerinin karşılanması gibi destekler; açıklanan “tam kapanma” boyunca sağlanmalıdır.

Gündelik işlerde, kayıtdışı çalışan insanların sosyal ve ekonomik açıdan desteklenmesi yaşamsal önem taşımaktadır.

Tek başına yaşayan yaşlıların günlük yaşamsal gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik kamusal önlemlerin alınması sağlanmalıdır.

Engelli, kronik hastalığı olan kişilerin, çalışmak zorunda olan ebeveynlerin çocuklarının gündüz bakımı sağlanmalıdır.

Aşılama mutlaka hızla yaygınlaştırılmalı ve herkesi kapsamalıdır.

Sağlık emekçilerinin aileleri mutlaka en kısa zamanda aşılanmalıdır.

Parklar, açık alanlarda fiziksel mesafeye dikkat ederek zaman geçirebilmek olanaklı olmalıdır.

Türkiye’de “sosyal destek kalkanı” toplam Kovid desteğinin yüzde 1'inden biraz fazladır. Kısa çalışma ödeneği ve benzeri kalemlerle verilen doğrudan destek bütün “canlandırma desteği”nin yüzde 10’unun altında kalmaktadır. Kapanma sırasında gelir kaybına uğrayan ve işini kaybedenlerin zararı tazmin edilmeli, talep edenlere gelir seviyeleri göz önünde bulundurularak destek verilmelidir.

Formel işgücünün önemli bir kısmı 50 ve üstü işçinin çalıştığı işyerlerinde çalışmaktadır. Yalnız İstanbul’da bu alanların toplumsal istihdamdaki oranı yüzde 40’a ulaşmaktadır. Fiziksel mesafe, havalandırma, kişisel koruyucu donanım olmaksızın bu işyerlerinde çalışmaya zorlanma kabul edilemez. Yaşamsal olmayan sektörlerdeki üretim mutlaka durdurulmalıdır.

Belli bir sayıdan fazla işçinin bir araya geldiği yerlerde de özel havalandırma, yarı kadro/tam ücret, dönüşümlü üretim kurala bağlanmalıdır. İşyerlerine servis tesis etme mecburiyeti getirilmelidir.

İşyeri Kovid--19 kümelenmeleri tespit edilmelidir. Pandemide işçi sağlığı önlemleri, halk sağlığı ve salgın politikası demektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU