Zimbabve nesli tükenmekte olan fillerin öldürülmesi için yüzlerce avlanma izni satacak

Bir fil vurma hakkı avcılara 10 bin ila 70 bin dolara mal olacak

Uzmanlar Afrika fillerinin neslinin tükenme riskinin giderek arttığını söylüyor (AFP)

Zimbabve'nin para sıkıntısı çeken milli parklarının bakım masraflarına yardımcı olmak adına 500 fil için avlanma hakkı satacağı bildirildi.

Yabancı turistler tecrit kısıtlamalarından dolayı seyahat edemediğinden, Kovid-19 pandemisi ülkeye gelen yabancı turist sayısında büyük bir düşüşe sebep oldu.

Zimbabve Milli Parklar ve Yaban Hayatı İdaresi sözcüsü Tinashe Farawo, CNN'e kararın ardındaki ana nedenin gelir eksikliği olduğunu söyledi.

Farawo şöyle dedi:

Öldürdüğümüzü yiyoruz. Faaliyetlerimizi yürütmek için (kısmen) spor amaçlı avcılıktan elde ettiğimiz 25 milyon dolarlık bir bütçemiz var fakat biliyorsunuz ki koronavirüs pandemisi nedeniyle turizm neredeyse bitti.

Bloomberg'e verdiği ayrı bir röportajda Farawo, bir fili vurma hakkının hayvanın büyüklüğüne bağlı olarak avcılara 10 bin ila 70 bin dolara (yaklaşık 83 bin ila 586 bin TL) mal olacağını söyledi.

Faaliyetlerimizi nasıl finanse ederiz, 20 gününü çalılıklarda bu hayvanlara bakmakla geçiren kadın ve erkeklere nasıl ödeme yaparız?

“Bizim yönetim mekanizmamıza karşı çıkanlar, bunun yerine bize bu hayvanları daha iyi idare edebilmemiz için fon sağlamalı" diye ekledi.

Duyuru, yeni bir koruma değerlendirmesinde fildişi için kaçak avlanma ve habitat kaybından kaynaklanan çifte tehdit nedeniyle Afrika fillerinin neslinin tükenme riskinin giderek arttığı konusunda uyarı yapılmasından sadece haftalar sonra geldi.

Şu anda yeni Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'nde, savan filleri nesli tükenme tehlikesi altında, orman filleriyse en yüksek nesil tükenmesi tehlikesine işaret eden kritik tehlike altında görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki türde onlarca yılda önemli düşüşler görüldüğünü belirten uzmanlar, orman fillerinin sayısının 31 yılda yüzde 86'dan fazla ve savan fillerinin sayısının da yarım yüzyılda en az yüzde 60 oranında azaldığını söylüyor.

Zimbabveli çevre grubu Doğal Kaynak Yönetimi Merkezi sözcüsü Simiso Mlevu, CNN'e şunları söyledi:

Hatıra amaçlı avcılığı şiddetle kınıyoruz. Bu, vahşi hayvanları kışkırtan ve insan-yaban hayatı çatışmalarını tırmandıran bir uygulama.

Üyelerinin anlamsızca silahla katledilmesine tanık olup hayatta kalan yaban hayvanı ailelerinin talihsiz yerel köylülerden intikam aldıkları neredeyse kesin.

Zimbabve şu anda 100 bin fille dünyanın en büyük ikinci fil popülasyonunu barındırıyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU