Danimarka, "Suriye'nin bazı bölgeleri artık güvenli" diyerek sığınmacıların oturma iznini yenilemedi

Oturma izni yenilenmeyen Suriyeli sığınmacılardan Danimarka'yı terk etmeleri istendi

Fotoğraf: Reuters

Yıllardır yaşanan savaş nedeniyle Suriye'yi terk ederek Danimarka'ya göç eden sığınmacılar'ın ülkedeki oturma izinlerinin yenilenmedi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; yetkililer, Suriye'nin "belli bölgelerinin güvenli olduğunu" ifade ederek sığınmacıların ülkeyi terk etmesini istedi. Sığınmacıların oturma izinlerinin yenilenmeyeceği de e-mail ile bildirildi.

En az 189 Suriyeli sığınmacının oturum iznini yeniletme başvurusu geçen yaz reddedildi.

Danimarka Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti lideri Mette Frederiksen, mültecilere yönelik katı politikalar benimsiyor. Ülkede muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri ise hükümetin sığınmacılara yönelik yaklaşımına tepkili. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kendimi çok yabancı hissettim"

Danimarka'daki Suriyeli sığınmacıların oturma izni sorunu, 20 yaşındaki Suriyeli öğrenci Aya Abo Daher'in yaşadıklarını basınla paylaşmasının ardından ülkenin gündeminde yer aldı. 

"Çok üzüldüm ve kendimi çok yabancı hissettim" diyen Daher, kararı öğrendiğinde oturup ağladığını, ne yapacaklarını bilemediklerini anlattı.

"Savaş ne bitti ne de unutuldu"

Danimarka Sığınmacı Konseyi (DRC) Genel Sekreteri Charlotte Slente, "Suriye'deki savaş ne bitti ne de unutuldu. Buna rağmen Danimarkalı otoriteler Şam'daki durumun iyi olduğunu, Suriyeli sığınmacıların dönebileceklerini iddia ediyor" dedi.

Kararın "sorumsuzluk" olduğunu belirten Slente, Suriye'ye geri dönecek sığınmacıların ciddi yaşam tehlikesi olacağını savunarak, "Şam'da çatışma olmaması, şehrin oraya dönen sığınmacılar için güvenli olduğu anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

"Danimarkayı terk etmeyi reddedenler kamplara gönderikecek"

Kimi uzmanlar ise , Danimarka halihazırda Suriye hükümetiyle işbirliği yapmadığı için, sığınmacıların geri gönderilmesi kararının uygulanamayacağını savunuyor.

Ülkedeki oturma iznini kaybeden ve kendi isteğiyle ülkeyi terk etmeyi reddeden Suriyeliler, sınır dışı edilenlerin kaldığı kamplara gönderilebilecek.

5,8 milyon nüfuslu Danimarka'da 500 bin mülteci bulunuyor ve bunların 35 bini Suriyeli.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU