Coinbase'in değeri 112 milyar doları geçti, hisseler nereye kadar çıkacak?

Şirket halka açılan ilk büyük kripto para firması oldu

Kimi ülkelerde kripto paraların yasaklanması tartışılıyor (Reuters)

Coinbase halka açılan ilk büyük kripto para şirketi olurken, hisse fiyatları firmanın değerini 112 milyar dolara kadar (yaklaşık 900 milyar TL) çıkardı.

ABD'nin en büyük kripto para borsası olan şirket, Bitcoin ve 50 farklı kripto para temelli bir dizi finansal hizmet sunuyor.

Çarşamba günü Nasdaq Global Select Market'te 381 dolardan (yaklaşık 3 bin TL) açılan Coinbase hisseleri işlem gördüğü ilk birkaç dakikada hızla 429 dolara (yaklaşık 3 bin 500 TL) kadar tırmandı.

Daha sonra hisse senedi fiyatı geri düşerek işlem günü boyunca 350 dolar (yaklaşık 3 bin TL) civarında kaldı.

Borsa salı günü 250 dolarlık (Yaklaşık 2 bin TL) bir referans fiyat belirlediyse de hiçbir işlem bu değer üzerinden gerçekleştirilmedi.

Wall Street Journal'a göre, Coinbase'e en son 2018'deki kaynak toplama turunda 8 milyar dolar (yaklaşık 64 milyar TL) civarında değer biçilmişti.

Coinbase geleneksel halka arzın yerine, şirketin yatırım bankalarına ödemek zorunda kalacağı parayı elinde tutmasını sağlayan doğrudan listeleme yoluyla halka arzı tercih etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak geleneksel halka arzın aksine, doğrudan listelemede kaynak toplamayan şirket, yeni hisseler sunmak yerine çalışanlarının ve mevcut yatırımcılarının hisselerini halka satmasına olanak tanıyor.

Coinbase doğrudan listelemeyi tercih ederek Spotify, Slack, Palantir ve Roblox gibi diğer teknoloji şirketlerinin izinden gitti.

Listeleme, Coinbase'i ABD'nin en değerli 100 şirketinden biri kıldı.

Bu hafta, Coinbase'in halka açık listelemesi öncesi Bitcoin'in değeri 64 bin dolarlık (yaklaşık 515 bin TL) rekora ulaşmıştı.

2012'de Bitcoin satın almayı kolaylaştırma yolu olarak kurulan şirket ABD'nin en popüler kripto para borsası haline geldi.

Şirketin halihazırda 56 milyon kullanıcısı bulunuyor. Bu sayı geçen yılın sonunda 43 milyon ve 2019'da 32 milyondu.

2019'da zarar eden Coinbase'in 2020 geliri iki kattan fazla artarak 1 milyar 28 milyon dolar (yaklaşık 10 milyar TL), kârı da 332 milyon 200 bin dolar (yaklaşık 2 milyar TL) oldu.

Şirketin kurucusu Brian Armstrong Coinbase'de 39 milyon 600 bin hisseye sahip.

Geçen ağustosta Armstrong'a 10 yıl boyunca 23,46 dolardan (yaklaşık 190 TL) 9 milyon 290 bin hisseye kadar alım imkanı tanıyan, şirket hisse fiyatına bağlı bir performans ödülü verildi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU