Fransa, Ruanda soykırımına dair belgeleri erişime açıyor

"Şimdi gerçeği konuşmalıyız"

Katliam sırasında kiliseye sığınırken katledilenlerin anısına bu kişilerin kafatasları ve kemikleri bir mahzende sergileniyor (AP)

Fransa, 1994'te yaşanan Ruanda soykırımına ilişkin binlerce belgeyi halka sunmaya hazırlanıyor.

Yaklaşık 8 bin belgeden oluşan arşiv, katliamın yıldönümü 7 Nisan'dan itibaren erişime açılıyor.

Ülke, uluslararası camiada uzun zamandır François Mitterrand'ın cumhurbaşkanlığı döneminde, çoğu Tutsi yaklaşık 800 bin kişinin katledildiği soykırımı engellemek için yeterli çaba göstermemekle ve savaş suçuna ortak olmakla suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talimatıyla 2019'da 15 tarihçiden kurulan komisyonsa, söz konusu soykırımla ilgili hazırladığı raporu Mart 2021'de sunmuştu.

Raporda Fransa'nın soykırıma doğrudan katıldığı ya da işbirlikçi olduğu konusunda bir kanıt bulunmadığı açıklanmıştı.

Ancak ülkenin soykırım öncesindeki ve sırasındaki süreçte ciddi sorumluluk taşıdığı ve katliamlar için yapılan hazırlıklara göz yumduğu kaydedilmişti.

Komisyon başkanı Vincent Duclert AP'ye yaptığı açıklamada, Ruanda'da yaşananlarla ilgili daha önce pek çok yalanın söylendiğini, manipülasyon yapıldığı ve kişilerin yargılanmayla tehdit edildiğini belirtti ve ekledi:

Şimdi gerçeği konuşmalıyız. Bu gerçeğin, Fransa'nın Ruanda ve Afrika'yla bir diyalog kurmasına ve uzlaşmaya varmasına yarayacağını umuyoruz.

Duclert, Fransa'nın soykırımdaki rolünü kabul etmesinin önemine de dikkat çekti. Zira söz konusu rapor ve arşivleri halkın erişimine açma kararı, ülkenin Ruanda'yla ilişkileri iyileştirme çabalarının bir parçası.

Soykırımda 80'den fazla yakını kaybeden Ruandalı Dafroza Gauthier ve eşi Alain, raporu "soykırımın inkar edilmesine karşı harika bir belge" diye niteledi. İkili, raporun ve arşivlerin erişime açılmasının soykırıma karışan kişileri adalete teslim etme çabalarına katkı sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, AP, VOA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU