Kolon kanserini tespit etmenin yeni yolu yutulabilir bir kamera

Bilim insanları, yutulabilen minik kamerayı İngiltere genelinde 11 bin hastada test edecek

Yutulabilir minik kamera (The Independent)

İngiliz bilim insanları, insan vücudunun içindeki görüntüleri yakalamak ve kolon kanserini erken teşhis etmek için yutulabilecek kadar küçük bir kamera geliştirdi.

The Independent’a göre ilaç kapsülü boyutunda olan kamera, saniyede iki görüntü kaydederek, verileri bel çevresine takılan bir cihaza gönderiyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) ‘kapsül endoskopi’ olarak bilinen hap kameraların tüm bağırsağı görüntülemesinin 5 ila 8 saat sürebileceğini ve hastaların kamera çalışırken günlük işlerini normal bir şekilde yapabileceklerini bildirdi.

Bilim insanları, yeni yöntemin, kolon kanserini araştırmak için hastanın vücuduna kamera ile bir tüp takıldığı geleneksel endoskopiye göre daha basit bir alternatif olduğuna dikkat çekti.

Kameranın geliştiricilerinden Ed Seward, “Kapsül endoskopi, sadece teşhis kapasitemizi artırmakla kalmıyor, aynı zamanda hasta evdeyken, hastaneye gitmek zorunda kalmadan hastalığı izlememize de olanak sağlıyor” dedi.

NHS, kapsül endoskopinin kolon kanserini erken tespit etmeye yardımcı olarak hastalığın tedavisini kolaylaştırmasını umuyor.

Bilim insanları, yutulabilen minik kamerayı İngiltere genelinde 11 bin hastada test edecek.

50 yaşın üzerindeki kişilerde daha yaygın olan kolon kanseri nedeniyle İngiltere’de yılda 16 bin kişi hayatını kaybediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU