Kadrajdakiler: Yükselen bir yıldız; Vanessa Kirby

Mehmet Erduğan Independent Türkçe için 'Yıldız Sineması'nda bu hafta Vanessa Kirby'i yazdı

Yakın zamanda Netflix'te gösterime giren ve konusuyla yürek parçalayan Pieces of a Woman adlı filmdeki tek seferde çekilen 23 dakikalık performansıyla göz dolduran ve bu rolüyle bu seneki ödül adaylıkları arasında kendine yer bulan Vanessa Kirby'i seyrettiğinizde kendinize "Onu daha önce nerede görmüştüm acaba?" diye soruyor olabilirsiniz.

Doğru düşünüyorsunuz, bu sene dikkatleri üzerine çekmiş olsa da kariyerinde emin adımlarla ilerleyen bu yıldızı ekranda ilk kez görmüyorsunuz.

Tiyatro ve televizyon yapımlarında da çalışan bu İngiliz aktris, Netflix'in The Crown adlı dizinde Prenses Margaret karakterini oynadıktan sonra 2016 yılında ün kazandı.

Bir BAFTA ödülü, üç Ian Charleson Ödülü ve En İyi Kadın Oyuncu dalında Volpi Kupası'nı kazandı.

Bu hafta kaleme aldığım bu dosya ile Oscar 2021 tahminleri için de en güçlü adaylardan biri olabileceği söz edilen Vanessa Kirby'in kariyer yolculuğunu birlikte yeniden hatırlayalım istedim.
 

Ap foto.jpg
Fotoğraf: AP

 

Yükselen bir yıldız; Vanessa Kirby

18 Nisan 1988'de Londra'nın Wimbledon şehrinde doğan ve günümüzde Güney Batı Londra'da ikamet eden Vanessa Kirby, bir zamanlar popüler olan Country Living dergisi editörü Jane ve ürolog Roger Kirby'nin kızıdır, başöğretmen yardımcısı olan Joe ve bir tiyatro ajanı olan Juliet adında iki kardeşi vardır.

Ebeveynlerinin üzerine titrediği ve oldukça iyi baktığı Kirby'nin yine de inişler ve çıkışlarla dolu bir çocukluğu olmuştur; parazitlerin neden olduğu bir bağırsak rahatsızlığı olan Giardia'dan mustarip olan Kirby sürekli tıbbi müdahalelerle iyileşmeye çalışırken gittiği okulda da diğer öğrencilerin zorbalıklarıyla da mücadele etmek zorunda kalmıştır.

Çocukluğunda onu geniş bir film ve tiyatro yelpazesiyle tanıştıran ailesinin de teşvik etmesi sonucu Kirby'nin bu dönemler oyunculuğa olan ilgisi de artmıştır.

Hampton'da tamamen kızlardan oluşan bir yatılı okul olan Lady Eleanor Holles Okulu'nda eğitim gördükten sonra Bristol Old Vic Tiyatro Okulu'na oyunculuk eğitimi için başvuru yapan ancak bu başvurusu reddedilen Kirby, öğrenimine Exeter Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı alanında devam etmeden önce Afrika ve Asya'yı keşfetmek üzere seyahat etmek için bir yıl eğitimine ara vermiştir.

Seyahati sonrasında akademiye geri dönen ve lisans derecesini alan Kirby bu dönem eş zamanlı olarak oyunculuk kariyerine de devam ederek aynı zamanda bir sahne oyuncusu olarak da tanınmaya başlamıştır.
 

Vanessa Kirby Reuters.jpg
Fotoğraf: Kirby Reuters


Sahne tozu

2009 yılında Londra Müzik ve Dramatik Sanat Akademisi'nden de bir eğitim teklifi aldıysa da o dönem bir yetenek ajansı ile attığı imza sonrası David Thacker'in Octagon Theatre Bolton'da sahnelenecek olan Arthur Miller'in Bütün Oğullarım oyununda rol kaptığı için gelen bu prestijli teklifi reddeder.

Böylelikle Vanessa Kirby'nin kariyeri 2009 yılında ilk kez yuttuğu sahne tozu ile birlikte bir tiyatro sanatçısı olarak başlar ve bu genç oyuncu yavaş yavaş herkesin dikkatini çeker.

Tiyatro sahnesinde üç yapımda üç başrol oynayarak dikkatleri üzerine çeken, buralardaki performanslarını övgü dolu eleştiriler ve ödüllerle taçlandıran Kirby bu süre içinde tiyatro yönetmeni David Thacker ile de doğrudan tanışma fırsatı elde eder.

Aktris daha sonra Ulusal Tiyatro'da Kadınlar Kadınlara Dikkat Et adlı oyunda Isabella rolünü üstlenir ve Harry Potter filmlerinde Dudle'i canlandırmasıyla tanınan Dame Harriet Walter ve Harry Melling ile birlikte aynı sahnede oynar.
 

Vanessa Kirby - Caren.jpg
Fotoğraf: Caren


Ekran yüzü

Başlangıçta tiyatro sahnelerinde boy gösteren ama ilerleyen süreçte televizyon dizilerinde ve filmlerinde de rol almaya başlayan Vanessa Kirby sektörde her geçen gün sağlam ve emin adımlarla ilerlerken ekranda yüzü geniş kitlelerce tanınmaya başlar.

Çok sayıdaki sahne performansından sonra 2011'de BBC'de yayımlanan drama türünde bir mini dizide, bir sosyete yarışmacısı olarak gizlice piyon olarak kullanıldıktan sonra hayatı tehlikeye giren bir gelin adayına hayat verdiği Ruth Elms karakteriyle The Hour adlı televizyon dizisiyle ilk kez televizyona çıkar ve hemen ardından aynı yıl içinde BBC'nin Great Expectations uyarlamasında önemli bir karakter olan Estella Havisham'ı oynar.
 

Vanessa Kirby Reuters 2.jpg
Fotoğraf: Reuters 


Tüm bu çabaları sonucu aldığı eleştirel övgüler ona sinema dünyasının da kapılarını açmaya başlar hatta bu övgüler onun Richard Curtis'in About Time ve John Boorman'ın Queen & Country filmlerinde başrol oynamasını sağlar.

Ancak dikkat çeken tüm bu performanslarına rağmen henüz istediği çıkışı yapamayan Kirby'nin beklediği sıçrama 2016'da Kraliçe II. Elizabeth'in küçük kız kardeşi Prenses Margaret rolüyle yer aldığı The Crown adlı dizi ile gerçekleşir.

Tartışmalı bir konuyu kadrajına alan Netflix'in bu ödüllü dizisinde Kirby'nin hayat verdiği Prenses Margaret'in geleneklere meydan okuyarak direnen ve isyan eden karakteri, ikinci sezonda daha büyük bir rol üstlendiği için izleyenlerin favorisi haline gelince bu göz alıcı Prenses, sevimli kişiliği ve karmaşık arka planıyla kalpleri de fethederek hatırı sayılır bir hayran kitlesi elde eder.

Eleştirmenlerin "neslinin en beklenmedik seçimlerini yapabilen olağanüstü sahne oyuncusu" olarak övgülere boğduğu Kirby, nihayetinde Prenses Margaret rolü ile 2018'de Drama Dizisinde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Emmy'ye aday gösterilir.
 

Press From.jpg
Fotoğraf: Press From


Anlık bir kimya

Sosyal medya hesaplarını da aktif olarak kullanan, soluk mavi renkli gözleri ve sarı saçlarıyla dikkat çeken Vanessa Kirby'nin özel yaşamı geçmişte farklı oyuncular ve modellerle birlikte anılmıştır; 2009'dan 2011'e kadar Christian Cooke, 2012'den 2014'e kadar Douglas Booth, 2015'den 2020'ye kadar Callum Turner ile olan ilişkileri medyaya yansımıştır.

Bir dönem Tom Cruise ile arasındaki ilişki de çok konuşulduysa da bu ilişkiye yönelik oyuncunun yaptığı "anlık bir kimyaydı" açıklamasıyla birlikte aralarındaki bu ilişki sadece söylenti olarak kalmıştır.
 

John Phillips.jpg
Fotoğraf: John Phillips


Kirby'nin filmografisine bakış

Bugünlerde adını ödül listelerinde sıkça gördüğümüz Vanessa Kirby, günümüzde bir popülariteye sahipse de bu durum onun için her zaman böyle değildi.

Hollywood yapımı Görevimiz Tehlike 6 ve Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw adlı filmlerdeki rolleri ile yıldızı parlayan ve uluslararası tanınırlık kazanan Vanessa Kirby, gişe rekorları kıran filmlerde geçirdiği günlerden çok önce de belki de içinde olduğunu bilmediğiniz pek çok başarılı filmde rol aldı.

Her ne kadar tiyatro geçmişi ve aldığı tarihi rollerle dönem dramaları için çok uygun görünen bir yeteneğe sahipse de onun kariyeri başrol oyuncusunu destekleyen "en iyi arkadaş" rollerinden tutun da zirve için yanıp tutuşan macera peşinde koşan bir sporcuya varana kadar hep tezatlıklarla ve eğlenceli karakterlerle de dolu.

Bu yüzden, bu filmleri seyrederken onu fark etmemiş olanlar ve oynadığı diğer filmleri keşfetmek isteyenler için geri dönüp bu yetenekli kadının filmografisinde yer alan yapımları aşağıda özetlemeye çalıştım.


Aşk/Kayıp

Yönetmen: Guy Daniels / Oyuncular: Vanessa Kirby, Keith Michell, Virginia McKenna, Geoffrey Bayldon, Patricia Brake, Len Goodman, James Greene, Diana Payan, Tony Phillips, Diana Quick, Roger Ringrose, Martha Ross, Neil Toon, Geoffrey Whitehead / Süre: 90 dakika
 

 

Çekimleri İngiltere'nin Hertfordshire bölgesinde gerçekleşen, belgesel film yapımcısı Guy Daniels'in yazıp yönettiği Love/Loss adlı bu film; altmış yıl sonra yeniden bir araya gelen iki çocukluk aşkını konu alıyor.

1940'lı yıllarda çocukluklarını bir arada geçirdikleri sırada birbirine âşık olan ama sonrasında birbirlerinden ayrılmak zorunda kalan Mary ve Joe, altmış yıl sonra Joe'nun geri dönmesiyle birlikte geçmişlerinin hatalarıyla yüzleşirken daha önce söylenmemiş bir aşkın anılarından aldıkları güçle bu defa birbirlerine açılma fırsatı bulurlar.
 


Vanessa Kirby 2010 yılında, sinemadaki kariyerine adım attığı bu ilk filminde Jane adındaki bir karaktere hayat vermiştir.

 

Yükseliş

Yönetmen: Rowan Athale / Oyuncular: Vanessa Kirby, Matthew Lewis, Iwan Rheon, Luke Treadaway, Timothy Spall, Neil Maskell, Gerard Kearns, Lewis Rainer, Brad Moore, Paul Clayton, Grant Crookes, Gary Cargill, Neil Athale, Peter England, Mark Tristan Eccles, David Zezulka, Lucy Fenton, Andy Calderwood, David Turner, Ian Barlow, Jacey Elthalion, Lynsey McVey, Ryan Dolan, David O'Connor, Peter Quinn, Liam Tulley, Owen Tomlin, Jeff Crossley-Brook, Kelly Wood, Richard Galloway, Paul Joseph Smith, Peter Foster / Süre: 108 dakika
 

 

Bir İngiliz polisiye filmi olan The Rise (Wasteland) adlı bu filmde; işlemediği bir suçtan yattıktan sonra hapishaneden salıverilen Harvey Miller'ın aklında intikam vardır.

Kendisine en önemli zararı veren yerel bir uyuşturucu kaçakçısını soymak için yardım etmeleri adına en yakın üç arkadaşını yanına alan Harvey'in bu planı sırasında işler ters gidince olaylar sürpriz dönüşümlerle birlikte seyirciyi heyecan yüklü bir soruşturmayla baş başa bırakır.
 


2012'de Nicola karakterine hayat vermek için kamera karşısına geçen Vanessa Kirby, herkes tarafından pek bilinmemesine karşın Toronto Uluslararası Film Festivali'nde gösterilen ve böylelikle kariyerinin başlangıcında önemli denebilecek bir rol ile seyirciyle buluşan bu filmde, kendini karmaşık olayların içinde bulan Harvey Miller'in sevgilisi rolünü üstlenmiştir.

 

Charlie Countryman'in Gerekli Ölümü

Yönetmen: Fredrik Bond / Oyuncular: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood, Mads Mikkelsen, Til Schweiger, Rupert Grint, James Buckley, Ion Caramitru, Vincent D'Onofrio, Melissa Leo, Andrei Finti, Aubrey Plaza, Lachlan Nieboer, Gabriel Spahiu, Bogdan Farkas, Florin Piersic Jr., Adrian Nicolae, Claudiu Trandafir, Emilian Marnea, Corneliu Ulici, Michael J. Reynolds, Cosmin Padureanu, Adrian Pavlovschi, Musat Dragos, Serbanescu Florin, George Andreescu, Ioan Ionescu, Gelu Nitu, Lia Sinchevici, Dorin Zaharia, Florica Carstea, Patricia Poslusnic, Calina Epuran, David Petcu, Lucian Iftime, Gigel Frone, Emanoil Florentina, Doroftei Anis, Elena Ghenoiu, John Hurt, Ian Fisher, Montserrat Lombard, Filip Watermann / Süre: 103 dakika
 

 

Charlie Countryman'in hayatı Romanyalı Gabi ile tanışıp ona âşık oluncaya kadar gayet sıradan ve normal biçimde geçmektedir.

Bir yurt dışı seyahati sırasında Gabi'nin babasıyla aynı uçakta yan yana oturan Charlie, bu tesadüf sonucu Gabi'nin aslında Nigel adında hastalıklı bir kocası olduğunu öğrenir; şiddete eğilimli Nigel yasa dışı işler de yürütmektedir.

Sadece zekaya ve naif duygulara sahip olan Charlie ise Gabi'yi yaşadığı sıkıntılardan kurtarmak ister, ama olaylar öyle bir gelişir ki hayallerindeki kadını kurtarmak için kendisinin ölmesi gerekmektedir.
 


Yönetmenliğini Fredrik Bond'un üstlendiği, dünya prömiyerini Sundance Film Festivali'nde yapan The Necessary Death of Charlie Countryman adlı bu romantik komedinin kadrosunda yer alan Vanessa Kirby, Felicity adındaki bir hava hostesine hayat verdiği küçük bir rol ile bu filmde yer alarak daha sonra da birçok kez birlikte çalıştığı Shia LaBeouf ile aynı sahnede oynamıştır.

 

Zamanda Aşk

Yönetmen: Richard Curtis / Oyuncular: Vanessa Kirby, Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy, Lydia Wilson, Lindsay Duncan, Richard Cordery, Joshua McGuire, Tom Hollander, Margot Robbie, Will Merrick, Tom Hughes, Clemmie Dugdale, Harry Hadden-Paton, Mitchell Mullen, Lisa Eichhorn, Jenny Rainsford, Natasha Powell, Mark Healy, Ben Benson, Philip Voss, Tom Godwin, Pal Aron, Catherine Steadman, Andrew Martin Yates, Charlie Barnes, Verity Fullerton, Veronica Owings, Olivia Konten, Sarah Heller, Jaiden Dervish, Jacob Francis, Jago Freud, Ollie Phillips, Sophie Pond, Sophie Brown, Molly Seymour, Matilda Sturridge, Tom Stourton, Rebecca Chew, Jon West, Graham Richard Howgego, Kerrie Liane Studholme, Kenneth Hazeldine, Barbar Gough, Jon Boden, Charlie Curtis / Süre: 123 dakika
 

 

Hayatı dolu dolu yaşamak için zamanda yolculuk yapmanın gerekmediğini anlatan About Time adlı bu romantik komedi türündeki film; kendi hayatını değiştirmek için zamanda yolculuk yapabilen bir adamı merkeze alıyor.

Yine keyifsiz geçen bir yeni yıl partisinin ertesi akşamında, Tim'in babası oğluna uzun zamandır ailenin erkeklerinin zamanda yolculuk yapabilme yeteneği olduğunu söyler.

Böylelikle 21 yaşına geldiğinde belki de hayatının en büyük bir sırrını öğrenen Tim Lake, tarihi değiştiremez, fakat kendi hayatında olmuş ve olmakta olan şeyleri değiştirebileceğini keşfeder.

Bunun üzerine Tim bir kız arkadaş edinerek en azından kendi dünyasını güzelleştirmeye karar verir ve herkesten gizlediği yeteneğini ilişkilerine de yeni bir boyut getirmesi için kullanmaya başlar; bu sayede her adımı hatasız atlatmayı planlar ama maalesef bu düşündüğü kadar kolay olmaz.

Avukatlık eğitimi almak üzere Cornwall sahilinden Londra'ya taşınan Tim sonunda, güzel fakat kendine güveni olmayan Mary ile tanışır; âşık olurlar, sonrasında ise zaman yolculuğundan kaynaklanan talihsiz bir olay sonucu onunla daha tanışmamış hale gelir.

Böylelikle tekrar ilk tanışmalarını yaşarlar ve sonra tekrar zaman yolculuğunda ustalaşan Tim sonunda onun kalbini kazanır.
 


İlişkisinin ilerleyen süreçlerinde Tim güçlerini, en mükemmel ve romantik şekilde evlenme teklif etmek için, düğününü en kötü sağdıç konuşmasından kurtarmak için, en iyi arkadaşını işle alakalı bir felaketten kurtarmak için ve hamile karısını kızlarının doğumu için Abbey Road'un sıkışık trafiğinde hastaneye yetiştirmek için kullanır.

Fakat onun bu sıra dışı hayatı ilerledikçe, Tim sahip olduğu bu eşsiz yeteneğin onu her yerde bütün ailesini etkileyen üzüntülerden ve iniş çıkışlardan koruyamayacağını, her sorunu bu şekilde çözemeyeceğini ve hataların da hayatın gerekli birer parçası olduğunu anlamasını sağlar.

Nihayetinde zaman yolculuğuyla yapılabilecek şeylerin de bir sınırlaması vardır ve çok da tehlikelidir.

Vanessa Kirby'nin öne çıktığı en ünlü filmler arasında yer alan, bilimkurgunun da harmanlandığı bu romantik komedi-dramasında kamera karşısına geçen oyuncu, Rachel McAdams'ın canlandırdığı Mary'nin en iyi arkadaşı Joanna rolü ile seyircinin karşısına çıkmıştır.

 

Kraliçe ve Ülke

Yönetmen: John Boorman / Oyuncular: Vanessa Kirby, Callum Turner, Caleb Landry Jones, Pat Shortt, David Thewlis, Richard E. Grant, Tamsin Egerton, Aimee-Ffion Edwards, Brían F. O'Byrne, Sinéad Cusack, David Hayman, John Standing, David Michael Claydon, Julian Wadham, Tom Stuart, Alfie Stewart, Gerran Howell, Dan Clucinschi, Edgar Nistor, Miriam Rizea, Jonah Russell, Adrian Nartea, Alister Austin, Mihai Iliescu, Simon Paisley Day, Constantin Florescu, Doroftei Anis, Andrei Gonczi, Theodor Racorean, Maria Flacau, Alexa Mogosan, Paul Ansdell, Sebastian Rice-Edwards, Arran Best, Muireann Bird, Silviu Burducea, Hedley Finn, Tudor Albu, Alexandru Apostol, Zsolt Bartha, Bogdan Diaconu, Alexandru Gagea, Mihai Gagea, Claudiu Ilie, Rossi Ionita, Emilian Ispas, Andrei Lupu, Georgian Manolache, Emanuel Neagu, Victor Neagu, Robert Radu, Valentin Tanase, Mircea Dima, Alex Purje, Alexandru Antemia, Beneamin Antemia, Augustin Creznaru, Sorin Dragan, Christopher Landry, Marius Margean, Mihal Mita, Serban Cismarescu, Queen Elizabeth II / Süre: 114 dakika
 

 

Cannes Film Festivali'nin Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde gösterilen ve yönetmenin 1987 yılında çektiği Umut ve Zafer (Hope and Glory) adlı filmin devamı niteliğinde olan Queen & Country adlı drama türündeki bu filmde; İkinci Dünya Savaşı sırasında Londra'da büyüyen bir İngiliz, Kore Savaşı'nda savaşmak için orduya katılır.

Boorman'ın İkinci Dünya Savaşı ve Londra banliyölerinde hayatta kalan bir aile hakkındaki yarı-otobiyografik öyküsünde on sekiz yaşındaki Bill Rohan isteksiz bir şekilde zorunlu olarak askere gittiğinde ordu eğitim kampında asker arkadaşı Percy ile hemen arkadaş olur.
 


Orduya katılanların çoğu Kore Savaşı'nda savaşmak için cepheye gönderilse de Bill ve Percy çavuş olarak günlerini erlere yazmayı öğreterek geçirir.

Eğitim kampının dışında, her iki arkadaş da kasabanın neler sunduğunu kadınlar aracılığıyla keşfeder; Bill, Ophelia adını verdiği güzel ama depresif üst sınıf bir kıza âşık olurken, Percy, Sophie adındaki etrafa cazibeli bakışlar atan bir öğrenci hemşireye vurulur.
 


Kraliçe II. Elizabeth'in taç giyme töreni için izinli olan Percy, bu sırada Bill'i adadaki ailesinin yanına götürmek için bir araba çalar.

Adaya ulaştıklarında her ikisi de Bill'in Kanada'dan dönen kız kardeşi Dawn Rohan'ı orada görmekten mutluluk duyar.

Vanessa Kirby'nin 2014 yılında ilk önemli rollerinden biri olan bu güzel kız kardeş, Bill'in yakın arkadaşı Percy'yi büyüleyince film hikayesini savaşın ve emir-komuta zincirinin ortasında kalan istismarlara ve bir aşka bağlar.

 

Jüpiter Yükseliyor

Yönetmen: The Wachowskis (Lana Wachowski, Lilly Wachowski) / Oyuncular: Vanessa Kirby, Mila Kunis, Channing Tatum, Sean Bean, Eddie Redmayne, Douglas Booth, Tuppence Middleton, Nikki Amuka-Bird, Nikki, Christina Cole, Nicholas A. Newman, Ramon Tikaram, Ariyon Bakare, Maria Doyle Kennedy, Frog Stone, David Ajala, Bae Doona, Gugu Mbatha-Raw, Edward Hogg, Tim Pigott-Smith, James D'Arcy, Jeremy Swift, Kick Gurry, Larissa Kouznetsova, Demetri Theodorou, Lieve Carchon, Oleg Nasobin, Emily Renée, Spencer Wilding, Andy Ahrens, Charlotte Beaumont, Georgia Winters, Elsa Mollien, Sean Baker, Bryony Hannah, Sarah Campbell, Jiggy Bhore, Samuel Barnett, Claire Benedict, Peter Yapp, John Locke, Grant Stimpson, Sarah Crowden, Terry Gilliam, Rupert Frazer, Katherine Cunningham, Luke Neal, Simon Dutton, Neil Fingleton, Derek Lea, Joe Walking, Michela Meazza, Cliff Fleming, Hazel D'Jan / Süre: 127 dakika
 

 

The Matrix üçlemesinin yaratıcıları Lana ve Andy Wachowski'nin yazıp yönettiği, Şikago'nun sokaklarından uzak galaksilere uzanan Jupiter Ascending adlı bu filmde; insanın besin zincirinin en alt basamağında olduğu bir evrende hizmetçilik yapan sıradan bir genç kadın olan Jupiter Jones büyük bir suikastın hedefindedir.

Jupiter Jones dünyaya geldiğinde ileride sıra dışı olaylar yaşayacağına dair birçok işaret vardır ancak o henüz bunlardan habersizdir.
 


Aradan yıllar geçtiğinde ve genç bir kadın olduğunda Jupiter, hayatını insanların evine temizlikçi olarak giderek idame ettirmektedir, genelde sorunlarla dolu duygusal ilişkileri ise her zaman kötü ayrılıklarla sona ermektedir.

Bir gün Jupiter'i bulmak için genetik mühendislik ürünü eski bir asker olan Caine dünyaya geldiğinde, Jupiter'in onu bekleyen kaderi de ortaya çıkmaya başlar.

Caine'nin amacı ise Jupiter'i bulmaktır, zira evrenin tek hâkimi olan ölümsüz Kraliçe, çıkartılan genetik haritalara göre bu genç kadının kendi hükümdarlığının sonunu getireceğini düşünmektedir.
 


Harcadığı bütçeyi gişede toparlamayan ve eleştirmenlerden olumsuz yorumlar alan ancak genç yıldızların başrolünde yer aldığı yetenekli bir oyuncu kadrosuyla dikkat çeken bu filmde galaksiler arası bir savaş sırasında Dünya'yı korumaya mahkûm olduğu ortaya çıkan sıradan bir kadına hayat veren Jupiter'in arkadaşı Katharine'i canlandıran Vanessa Kirby, Sean Bean ve Eddie Redmayne'nin de bulunduğu bir yardımcı kadronun içinde yer alır.

 

Boğazdaki Kemik

Yönetmen: Graham Henman / Oyuncular: Vanessa Kirby, Rupert Graves, Ed Westwick, John Hannah, Tom Wilkinson, Steven Mackintosh, Neil Maskell, Andy Nyman, Tim Plester, Chris Coghill, Frank Bourke, Aymen Hamdouchi, Johanna Smitz, Jozef Aoki, Richard Banks, Xavier Laurent, Dennis Banks, Pete Meads, Richard Herdman, Tristan Teller, Grace Parry, Nnamdi Oli, Chu Nim, Kevin Fyfe / Süre: 93 dakika
 

 

Anthony Bourdain'in bir dizi mafya cinayet gizemini kaleme aldığı polisiye serisinin aynı adlı ilk romanından uyarlanarak İngiliz-Amerikan ortaklığında çekilen Bone in the Throat adlı bu suç dramasında; genç, hırslı bir şef, yanlış yerde ve yanlış zamanda gerçekleşen bir saldırı sonucu East End London çetesine karışır.

Büyüleyici karakterlerle donatılmış ve Bourdain'in alaycı mizahıyla süslenmiş filmde bu genç şef aşçılık becerilerini gösterirken, kendini mutfağında bir cinayete tanık olarak hapsolmuş bulur.
 


Vanessa Kirby bu filmde, kayıp babasının ciddi bir şekilde ölmüş olmasından korkmaya başlayan Sophie adlı genç bir kadına hayat vermiştir.

 

Everest

Yönetmen: Baltasar Kormákur / Oyuncular: Vanessa Kirby, Jason Clarke, Ang Phula Sherpa, Thomas M. Wright, Martin Henderson, Tom Goodman-Hill, Charlotte Bøving, Pemba Sherpa, Amy Shindler, Simon Harrison, Chris Reilly, John Hawkes, Naoko Mori, Michael Kelly, Tim Dantay, Todd Boyce, Mark Derwin, Emily Watson, Sam Worthington, Keira Knightley, Elizabeth Debicki, Josh Brolin, Justin Salinger, Jake Gyllenhaal, Robin Wright, Mia Goth, Stormur Jón Kormákur Baltasarsson, Ingvar Sigurdsson, Demetri Goritsas, Chike Chan, Micah Hauptman, Clive Standen, Nancy Baldwin, Lucy Newman-Williams, Vijay Lama, Avin Shah / Süre: 121 dakika
 

 

1996 yılında Everest'te meydana gelen gerçek bir hikâyeyi konu eden Everest adlı bu filmde; Dünya'nın en yüksek dağının zirvesine ulaşma çabasıyla tırmanmakta olan iki ayrı dağcı ekibinin karşılaştığı yoğun kar yağışı, büyük bir felaketin habercisi olur.

Kar fırtınası her zamankinden daha şiddetlidir ve herkes için büyük bir hayat mücadelesi başlamıştır.
 


İnsanlığın karşılaştığı en sert kar fırtınalarından biriyle sınırlarının ötesinde zorlanan iki farklı seferin şaşırtıcı yolculuğunda dağcıların hayat boyu süren tutkuları nefes kesen bir yaşam mücadelesine dönüşürken gezegenin en acımasız doğa gücüyle azimleri sınanan dağcılar, imkânsıza yakın engellerle karşılaşır.
 


2015 yılında vizyona girdiğinde elde ettiği gişe hasılatıyla Vanessa Kirby'e de önemli miktarda para kazandıran filmlerinden bir olan Everest'te Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Keira Knightley, Josh Brolin ve Sam Worthington gibi güçlü bir oyuncu kadrosu arasında yer alan Kirby, olaylardan kurtulan, Everest'e tırmanan 34. kadın olan ve Yedi Zirve'ye tırmanan yalnızca ikinci Amerikalı kadın olan Sandy Hill Pittman'i canlandırmıştır.

 

Şifonyer

Yönetmen: Richard Eyre / Oyuncular: Vanessa Kirby, Anthony Hopkins, Ian McKellen, Emily Watson, Sarah Lancashire, Edward Fox, Tom Brooke, Ian Conningham, John Ashton, Helen Bradbury, Annalisa Rossi, Carl Sanderson, Matthew Cottle, Martin Chamberlain, Isabelle Estelle Corbusier, Marina Hayter, Janette Sharpe, Amanda Smith / Süre: 105 dakika
 

 

Bir televizyon filmi olarak çekilen The Dresser adlı bu drama; Ronald Harwood tarafından yazılan, İkinci Dünya Savaşı'nın son döneminde ünlü bir tiyatro oyuncusu ve onun kostümcüsü arasındaki ilişkiyi anlatıyor.
 


Filmde turneye çıkan ekibin sergilediği Kral Lear oyununda bazı aksiliklerle karşılaşılır.

Yaşlanan bir oyuncuya hayat veren Anthony Hopkins tüm huysuzluğuyla usta işi bir performans sergilerken onun kişisel asistanı Norman çıkan sorunları düzeltmeye çalışır.
 


Aralarında bir tür sözsüz ama koşulsuz bir sevginin olduğu bu usta-asistan arasında kalan ve Kral Lear oyunundaki harita taşıyıcısı olarak sahneye çıkmaya hazırlanırken çaresiz bir şekilde Kral'ın üç kızı içinde en genç, en yapmacıksız, en dürüst ve babasına en sadık olan Cordelia rolü içinde kendini bulan Irene adındaki genç bir oyuncuya hayat veren Vanessa Kirby, her oyuncunun kariyerinin başında tecrübe ettiği oyunculuk tecrübeleri ve neden-nasıl-niçin sorgulamalarını yeniden kendisine hatırlatan bir rolle seyircinin karşısına çıkar.

 

Fırtınalı Hayatlar

Yönetmen: Michael Grandage / Oyuncular: Vanessa Kirby, A. Scott Berg, Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman, Laura Linney, Guy Pearce, Dominic West, Gillian Hanna, Angela Sant'Albano, Eve Bracken, Katya Watson, Lorna Doherty, Makenna McBrierty, Miquel Brown, Corey Johnson, Lucy Briers, Harry Attwell, Ray Strasser King, David Altaner, Rosy Benjamin, Charles Dinsdale, Erick Hayden, Erick, Kenneth Hazeldine, Oliver King, Alex Large, Charlotte Longfield, Nick Mercer, Kim Rosenfeld, James Wallace, Katherine Kingsley, Richard ClarkTable, Stella McCabe, Christopher Oram, Mike Vessey, Maddie Rice, Ian Drysdale, Richard Dempsey, Alistair Sanderson, Alexander Scrivens, Cassandra Nina, Pamela Okoroafor, Kenji Fenton, Neville Malcolm, Winston Rollins, Chris Storr, Frank Tontoh, Jamal Crawford, Kemi Durosinmi, Jo Dyce, Kevin Ketti, Lesley Mutombo-Agbepa, Joshua Robinson, Andrew Byron, Jane Perry, James Bierman, Trina Dillon, Gary Thompsett, Elaine Caulfield, Mark Phillimore / Süre: 104 dakika
 

 

Michael Grandage'in ilk yönetmenlik deneyimi olan ve A. Scott Berg'ün 1978 yılında yayınlanan Max Perkins: Editor of Genius adlı kitabından uyarlanan Genius adlı bu film; Scribner editörünün otobiyografik ögelerle bezeli hayat hikayesini ön plana alıyor.

Filmde genç yaşında ün ve başarıya ulaşan Thomas Wolfe, çarpıcı yeteneğiyle örtüşen etkileyici de bir karaktere sahiptir.

Menajeri Maxwell Perkins, tüm zamanların en saygıdeğer ve tanınan edebiyat editörlerindendir ve F. Scott Fitzgerald ve Ernest Hemingway gibi sembolleşmiş roman yazarlarını keşfetmiştir.
 


Wolfe ve Perkins arasında şefkatli ve karmaşık bir dostluk gelişir; eğitici ve önlenemez dostlukları, bu parlak ama birbirinden çok farklı iki adamın hayatını sonsuza dek değiştirecektir.

Eleştirmenlerin en iyi on Jude Law filminden biri olarak bahsettiği, Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı için listeye giren bu filmde Vanessa Kirby; Scott Fitzgerald'ın uzun yıllar tedavi gördüğü şizofreni tanısı sebebiyle çalkantılı bir evlilik yaşadığı asi karısı Zelda Fitzgerald'a hayat vermiştir.

 

Öldür Komutu

Yönetmen: Steven Gomez / Oyuncular: Vanessa Kirby, Thure Lindhardt, David Ajala, Mike Noble, Bentley Kalu, Tom McKay, Kelly Gough, Osi Okerafor, Damian Kell, Tim Ahern, Sam Huntington, Deborah Rosan / Süre: 99 dakika
 

 

Kill Command adlı bu filmde; Kaptan Bukes'in önderlik ettiği yüksek eğitimli denizcilerden oluşan seçkin bir ekip, kimsenin bilmediği ve tüm iletişimin kesildiği uzak bir adaya, rutin bir eğitim çalışmasına gönderilir.

Ekip, adaya ulaştığında ise beklemedikleri bir durumla karşı karşıya kalır; kendilerini rutin bir eğitimde olduğunu sanan ekip, korkunç derecede gelişmiş askeri robotların hedefi halinde olduklarını ve askeri bir deney için kobay olarak seçildiklerini keşfeder.
 


Mills adındaki bir kod uzmanının da bu komplonun bir parçası olduğunu keşfeden ekip, içine düştükleri bu durumdan kurtulmak için Mills'in teknolojisine ihtiyaç duyduklarını fark eder.

Ekip, geldikleri bu adada hayatta kalabilmek için savaşmak zorunda kalır.
 


İnsanlar ve robotlar arasında aksiyon dolu bir mücadeleyi perdeye taşıyan bu filmde Vanessa Kirby yapay zekâ savaşına karşı bir eğitim görevinden sonra hayatta kalmaya çalışan bir grup içinde beyni bilgisayarlarla bağlantı kurabilen gizemli bir kodcu olan teknoloji uzmanı Katherine Mills karakterine hayat vermiştir.

 

Senden Önce Ben

Yönetmen: Thea Sharrock / Oyuncular: Vanessa Kirby, Sam Claflin, Sam Clafliw, Emilia Clarke, Eileen Dunwoodie, Pablo Raybould, Gabrielle Downey, Henri Charles, Samantha Spiro, Brendan Coyle, Jenna Coleman, Alan Breck, Matthew Lewis, Muzz Khan, Janet McTeer, Charles Dance, Stephen Peacocke, Ben Lloyd-Hughes, Richard Goulding, Diane Morgan, Stephen Chance, Joanna Lumley, Sharon Cherry, Ballard, Lily Travers, Chuku Modu, Verity Marshall, Manuel Severi / Süre: 106 dakika
 

 

Ünlü yazar Jojo Moyes'in aynı adlı çoksatan romanından uyarlanan Me Before You adlı filmde; zengin iş adamı William Traynor, göğsünün alt kısmının felç olmasına neden olan bir motosiklet kazası yapar.

Bu kaza sonrası yaşama hevesi kalmayan ve tekerlekli sandalyeye bağlı olarak yaşamını sürdürmek zorunda olan yarı felçli genç adam, bakıcı olarak küçük bir kasabada yetişmiş genç kadını işe alır.
 


Bir İngiliz kırsalında yaşayan, kıt kanaat geçinen ailesine yardım etmek için bir işten diğer işe koşturan ve bu döngüde yaşarken kendine bir yön bulamayan Louisa Clark adındaki hayat dolu bu kadın böylelikle genç adamın bakıcısı ve yardımcısı olur.

Ancak kazadan önce sahip olduğu maceracı ruhundan eser kalmayan, iyiliğe inanmayan ve pes etmiş birine dönüşen William daha önce garson olarak başarısız bir geçmişi olan bu genç kadını biraz hor görür ama sonrasında genç adama hayatın değerli olduğunu göstermeye karar veren Louisa'nın William'a olan uğraşları sonrası olaylar seyrini değiştirir.
 


Bu genç adam ve kadının bir araya gelişi hayatlarını yeni bir yola sürükler; Louisa'nın neşeli görünüşü çalışmaya başladığı bu yerde sınanırken başlarda birbirlerinden hoşlanmayan ikili farklılıklarının fazlalığından yakınsa da zamanla hayatla ilgili bilmedikleri şeyleri birbirlerine öğretmeye başlarlar.

Beraber atıldıkları bir sürü maceranın yanında, Lou ve Will birbirlerinin hayatlarında ve kalplerinde yaratabilecekleri değişikliklerin, her ikisinin de hayal edebileceğinden fazla olduğunu fark ederler.
 


Birbirlerine âşık olan karakterleri şimdi daha da zorlu bir sınav beklemektedir...

Baktığı felçli bir adamla bağ kuran bir kadını konu alan filmde Vanessa Kirby William'ın kazadan önce tutkulu bir ilişki yaşadığı ancak kazadan sonra Will'in yakın arkadaşıyla yakınlaşan kız arkadaşı Alicia rolüyle filmde yer alıyor.

 

Görevimiz Tehlike: Yansımalar

Yönetmen: Christopher McQuarrie / Oyuncular: Vanessa Kirby, Tom Cruise, Henry Cavill, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Sean Harris, Angela Bassett, Michelle Monaghan, Wes Bentley, Frederick Schmidt, Alec Baldwin, Liang Yang, Kristoffer Joner, Wolf Blitzer, Raphael Acloque, Andrew Cazanave Pin, Christophe de Choisy, Raphael Desprez, Jean Baptiste Fillon, Max Geller, Olivier Huband, Vincent Latorre, Thierry Picaut, Alexandre Poole, Guy Remy, Alix Bénézech, Joey Ansah, Velibor Topic, Dean Ashton, Dj Harvey, Grahame Fox, David Mumeni, Charlie Archer, Caspar Phillipson, Lolly Adefope, Ffion Jolly, Russ Bain, Ross O'Hennessy, Nigel Allen, Tracey Saunders / Süre: 147 dakika
 

 

Tom Cruise'un başrolünde yılları deviren Görevimiz Tehlike serisinin altıncı filmi olan Mission: Impossible - Fallout; istenilen şekilde gitmeyen bir görev sonrası insanlığı global seviyede bir felaketten korumak için kısıtlı bir zamanı olan Ethan Hunt ve ekibinin hikâyesini anlatıyor.
 


Solomon Lane'nin yakalanmasından iki yıl sonra örgütün kalıntıları olan Sendika, Havariler adlı bir terörist grup olarak yeniden ortaya çıkmıştır.
 


Ethan Hunt ise, yanlış giden bir görev sonucu birlikte çalıştığı IMF ekibi ve birkaç dostuyla beraber sıkıntılı bir sürecin içindedir.

Berlin'deki bir plütonyumu kurtarma görevinin ters gitmesi sonucunda dünya, sendikanın eski üyeleri tarafından kurulan bir terör örgütü olan Havariler'in tehdidi ile karşı karşıya kalır.
 


Bu yüzden CIA ile ters düşen Ethan Hunt, denetimsizliği ve görevi yerine getirmeyi kendi başına üstlenince CIA sadakatini ve güdülerini sorgulamaya başlar ve onu kara listeye alır.

Ancak insanlığı tehdit eden yeni bir tehlikenin ortaya çıkmasıyla herkes zamana karşı bir yarışa girecektir.
 


Özel efektler olmadan bile baş döndürmeyi başaran bir aksiyon filmi olan Görevimiz Tehlike serüvenine Beyaz Dul rolü ile katılan Vanessa Kirby tüm Avrupa'da bağlantıları ve ağları olan ve hangi tarafta olduğu kestirilemeyen ama tehlikeli olduğu bilinen çok üst düzey bir yeraltı konser sanatçısına hayat veriyor.

 

Mr. Jones

Yönetmen: Agnieszka Holland / Oyuncular: Vanessa Kirby, James Norton, Peter Sarsgaard, Joseph Mawle, Kenneth Cranham, Celyn Jones, Krzysztof Pieczynski, Beata Pozniak, Fenella Woolgar, Martin Bishop, John Edmondson, Michalina Olszanska, Martin Hugh Henley, Olena Leonenko, Edward Wolstenholme, Marcin Czarnik, Barry Mulkerns, Piotr Szostak, Alexander Bozhko, Oleh Kyryliv, Roman Skorovskiy, Serhiy Bachyk, Anton Andryuschenko, Alexander Markin, Marcin Masecki, Jan Mlynarski, Jerzy Rogiewicz, Hanna Turnau, Michael O'Donnell, Marcin Latallo, Patricia Volny, Aleksandr Pozharskiy, Mikhail Klymchenko, Oleg Drach, Alexander Gerasimchuk, Valery Teleshov, Cyril Bunin, Yevhen Malukha, Matvey Berezyuk, Zahar Dvornik, Olga Gorbach, Bogdan Ostromogylsky, Tymofiy Skurativsky, Lev Sobolev, Maria Zhuk, Alexander Zhuranov, Alina Kovalskaya, Makar Yershov, Anastasia Chala, Anna Shaydyuk, Vladimir Fedoruk, Yakov Tkachenko, Wojciech Urbanski, Michal Siudek, Jacob Krichefski, Ksenia Matsuk, Sebastian Bielawski, Julian Lewis Jones, Richard Elfyn, Maciej Nawrocki, Jane How, Matthew Marsh, Daria Akatava, Christopher Bloswick, Maria Czaus, Adam Dubiel, Tadeusz Dylawerski, Daria Dziewit, Fernando, Alexander Gorodetsky, Emilio Guevara, Angelika Ignatieva, Damian Jankowski, Nikolas Karampotis, Jonathan Keeble, Anatoliy Kislov, Witold Koprucha, Gawel Kownacki, Bozena Królikowska, Hiroshi Kurotaki, Monika Laskowska, Philip Lenkowsky, Aleksandra Lazarska, Jacek Lukaszewski, Piotr Majchrzak, Yury Mihno, Sofiya Ostromogylskaya, Oleksandr Panichuk, Magdalena Pierzynowska, Krzysztof Pietrzyk, Joanna Podsiadly, Pawel Popowicz, Maria Protsiv, Emilia Romanicz, Elzbieta Sielawa, Gabriela Smolen, Jerzy Socala, Piotr Spyra, Jadwiga Stadler, Jerzy Szymkiewicz, Alexander Tarelko, Vita Tavrika, Wojciech Trela, Arkadiusz Wilczak    , Franc Zalewski, Pawel Zdeb, Antoni Zdunczyk, Olga Zmuda / Süre: 141 dakika
 

 

İlk gösterimi, Altın Ayı ödülüne aday olduğu Berlin Uluslararası Film Festivalin'de gerçekleşen Mr. Jones adlı bu filmin baş karakteri Gareth Jones, Hitler'in uçağına binen ilk yabancı gazeteci olma unvanını kazanan genç ve hırslı İngiliz bir araştırmacı gazetecidir.
 


İngiliz Başbakanı Lloyd George'un danışmanı olarak çalışırken, bir sonraki öyküsünün peşine düşer; Sovyet "ütopyası" tüm gazetelerin manşetlerindedir ve Jones da Stalin'in, Sovyetler Birliği'ni kısa sürede nasıl modernleştirdiğini görmek istemektedir.

Bu sırada Stalin ile bir röportaj yapabilmek için elinden geleni yapan Jones, orada, Moskova'da çalışan ve rejimin hakikati vahşice baskıladığını ona aktaran Britanyalı gazeteci Ada Brooks ile tanışır.
 


Sovyet sansür mekanizması tarafından dikkatlice saklanan bir sırrın, devlet eliyle başlatılan bir kıtlığın dedikodularını duyan Jones, gözlerden ırak bir şekilde Ukrayna'ya seyahat etmeyi ve orada, insan elinden çıkma açlığın yol açtığı katliamı ve açlıktan kırılan milyonları görmeyi başarır.
 


Ukrayna'dan esirgenen tahıl, Sovyet İmparatorluğu'nun endüstrileşmesini finanse etmek için yurt dışına satılmaktadır, ancak devlet tarafından uygulanan bu kıtlık politikası sonucunda, 1932-1933 yılları arasında 3.9 milyon kişi öldüğünü öğrenen Jones bu süreçte Ukraynalı halkın büyük bir açlık yaşadığına şahit olur.
 


Jones bu gerçeği dünyaya duyurmak ve sempati beslenen Sovyet rejiminin karanlık tarafını göstermek için hikayesinin peşinden riskli bir yolculuğa çıkar ama bunu yayınlamasının ardından Jones, kıtlığı örtbas etmek isteyen güçlere karşı mücadele vermek zorunda kalır.

Vanessa Kirby hayat verdiği Ada Brooks adlı karakter ile bu filmin başrollerinden biridir.

 

Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw

Yönetmen: David Leitch / Oyuncular: Vanessa Kirby, Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Helen Mirren, Eiza González, Eddie Marsan, Eliana Sua, Cliff Curtis, Lori Pelenise Tuisano, John Tui, Joshua Mauga, Joe Anoa'i, Rob Delaney, Alex King, Tom Wu, John Macdonald, Georgia Meacham, Laura Porta, Ima Caryl Cruz, Shiloh Coke, Joshua Coombes, Meesha Garbett, Harry Hickles, Lucy McCormick, Stephen Mitchell, Akie Kotabe, Felicity Dean, Pete White, Peter Basham, Noah Maxwell Clarke, Joel MacCormack, Ryan Reynolds, David Mumeni, Gavin Esler, Ansu Kabia, Stephanie Vogt, Dan Li, Adam Ganne, Antonio Mancino, Dan H. McCormick, Thalissa Teixeira, James Dryden, Katia Elizarova, Ella-Rae Smith, Rain Chan, Lee Anne Nyagodzi, Maria Sergejeva, Mackenzie Proll, Jack Kane, Nathan Jones, Spencer Wilding, Axel Nu, Stephen Dunlevy, Timothy Connolly, David Leitch, Michael Wildman / Süre: 137 dakika
 

 

Hızlı ve Öfkeli serisinin spin-off filmi olan Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw; insanlığı tehlikeye sokan bir güce karşı birlikte hareket etmek zorunda kalan Hobbs ve Shaw'un hikayesini konu ediyor.
 


Amerika'nın Diplomatik Güvenlik Hizmetleri'nin sadık bir ajanı olan Luke Hobbs ile eski bir İngiliz askeri elit ajanı olan Deckard Shaw, yıllar boyu birbirlerini yenmeye çalışsalar da bu kez birlikte hareket etmek zorundalardır.
 


İnsanlık, büyük bir biyolojik tehdit ile karşı karşıyadır; siber genetik ile güçlendirilmiş anarşist Brixton, insanlığın değişmesine neden olabilecek olan biyolojik virüsü ele geçirir.
 


Dünyayı tehlikeye sokan Brixton'ı yenmek zorunda olan iri kıyım kanun adamı Hobbs ile kanunları hiçe sayan Shaw'un güçlerini birleştirip, birlikte mücadele etmekten başka şansı yoktur.
 


Başrollerini Dwayne Johnson ve Jason Statham'ın üstlendiği filmde Vanessa Kirby, Deckard Shaw'un kız kardeşi olan bir M16 ajanına hayat veriyor.

 

Bir Kadının Parçaları

Yönetmen: Kornél Mundruczó / Oyuncular: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn, Iliza Shlesinger, Benny Safdie, Sarah Snook, Molly Parker, Steven McCarthy, Tyrone Benskin, Frank Schorpion, Harry Standjofski, Domenic Di Rosa, Jimmie Fails, Juliette Casagrande, Gayle Garfinkle, Vanessa Smythe, Nick Walker, Alain Dahan, Joelle Jeremie, Noel Burton, Tim Kingsbury, Sonia Berube, Alex De La Cruz, Letitia Brookes, Eric Davis, Olivia Lyle, Bonnie Mak, Lynn St-Pierre, Kathleen Mireille Pepperall, Lili-Marlene Couture, Andre Morris-Mowatt, Leisa Reid, Nadia Catino, Daniel Manhalter, Ellie Albertine Haare, Adam Shoucair, Sean Tucker / Süre: 126 dakika
 

 

White God filmiyle adından söz ettiren Kornél Mundruczó'nun yönetmenliğini üstlendiği, Vanessa Kirby'nin filmdeki performansıyla Venedik Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandığı Pieces of a Woman; yaşadığı acıyla baş etmeyi öğrenmeye çalışan bir kadının sıra dışı hikâyesini anlatıyor.
 


Martin Scorsese'nin baş yapımcısı olduğu filmde, bir şirkette yönetici olan Martha ve bir inşaat işçisi olan Sean anne-babalığa adım atmak üzere olan Bostonlı bir çifttir.
 


Doğum iznine çıkmış olan Martha'nın doğum sancılarının başladığı gece Sean ebeyi arar ancak Martha'yı bu süreçte takip eden ebe Barbara o an başka bir doğumda olması nedeniyle bu doğuma Eva adında başka birisini gönderir.
 


Martha doğum sırasında hem mide bulantısı hem kaygı hem de sancı ile başa çıkmaya çalışmaktadır, ancak evde yapmayı planladıkları doğum akla hayale sığmayan bir trajediyle sonuçlanınca hayatları geri dönülemez bir şekilde değişir ve bu üzücü doğumun ardından duygusal yıkım yaşayan Martha, içine düştüğü kederli boşlukta eşinden ve ailesinden her geçen gün uzaklaşır.
 


Bir yandan Sean ile ve baskıcı annesiyle yaşadığı sorunlarla bir yandan da kederiyle başa çıkmak zorunda olan Martha için bir yıl sürecek zorlu bir süreç başlar.

Üstelik kamuoyunun hedefi hâline gelen ebeyle de mahkemede yüzleşmesi gerekmektedir.

Bir Kadının Parçaları yaşadığı kayba rağmen hayatını sürdürmeyi öğrenen bir kadının oldukça kişisel, sarsıcı ve olağanüstü bir hikâyesidir.

 

Gelecek Dünya

Yönetmen: Mona Fastvold / Oyuncular: Vanessa Kirby, Katherine Waterston, Christopher Abbott, Casey Affleck, Karina Ziana Gherasim, Ioachim Ciobanu, James Longshore, Sandra Personnic-House, Andreea Vasile / Süre: 98 dakika
 

 

Katherine Waterston ile Vanessa Kirby'nin başrollerini paylaştığı The World to Come adlı bu film; konusu ve anlatısı itibarıyla 2019'un en iyi yapımları arasında gösterilen Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi filmiyle kıyaslanıyor.
 


1800'lerin ortasında iki çift, Amerikan'ın doğu kıyısının tenha bir bölgesinde yaşam mücadelesi içindedir.
 


Görkemli bir manzaranın hayatlarına tanıklık ettiği bu yerde iki komşu, karşılarına çıkan hem fiziksel hem de psikolojik zorlukların üstesinden gelmeye çalışır.
 


Doğada izole bir bölgede olmanın zorluklarıyla uğraşırken birlikte vakit geçiren Abigail ile Tallie'nin dostluğu, tutkulu bir aşka evrilir.
 

 

Diğer çalışmaları

  • Kalp Asla Yalan Söylemez (McFly: The Heart Never Lies, 2007, Müzik klibi)
  • Bir Yaz Gecesi Rüyası (A Midsummer Night's Dream, 2010, Tiyatro oyunu)
  • Bütün Oğullarım (All My Sons, 2010, Tiyatro oyunu)
  • Hayaletler (Ghosts, 2010, Tiyatro oyunu)
  • Size Nasıl Geliyorsa (As You Like It, 2010, Tiyatro oyunu)
  • Asit Testi (The Acid Test, 2011, Tiyatro oyunu)
  • Kadınlar Kadınlara Dikkat Edin (Women Beware Women, 2011, Tiyatro oyunu)
  • Büyük Beklentiler (Great Expectations, 2011, Televizyon dizisi)
  • Saat (The Hour, 2011, Televizyon dizisi)
  • Labirent (Labyrinth, 2012, Televizyon dizisi)
  • Nora (2012, Kısa film)
  • Üç Kızkardeş (Three Sisters, 2012, Tiyatro oyunu)
  • Edward II (2013, Tiyatro oyunu)
  • Poirot (2013, Televizyon dizisi)
  • Değişim (The Exchange, 2014, Kısa film)
  • İhtiras Tramvayı (National Theatre Live: A Streetcar Named Desire, 2014, Tiyatro oyunu)
  • Sayfa Dışı: Ayrıntıdaki Şeytan (Off the Page: Devil in the Detail, 2014, Kısa film)
  • Uykusuzluk Hastaları (Insomniacs, 2014, Kısa film)
  • Frankenstein Günlükleri (The Frankenstein Chronicles, 2015-2017, Televizyon dizisi)
  • Taç (The Crown, 2016-2017, Televizyon dizisi)
  • Vanya Dayı (Uncle Vanya, 2016)
  • Julie (2018, Tiyatro oyunu)


Ödüller

  • 2011 Ian Charleson Awards 3rd place Ödülü (A Midsummer Night's Dream)
  • 2011 Ian Charleson Awards 3rd place Ödülü (As You Like It)
  • 2011 Ian Charleson Awards 3rd place Ödülü (Women Beware Women)
  • 2015 WhatsOnStage Awards Bir Oyunda En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (A Streetcar Named Desire)
  • 2017 Glamour Awards İngiliz Televizyonu Kadın Oyuncu Ödülü (The Crown)
  • 2018 BAFTA TV En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü (The Crown)
  • 2021 77. Venedik Uluslararası Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Volpi Ödülü (Pieces of a Woman)
  • 2021 New Mexico Film Eleştirmenleri En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Pieces of a Woman)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU