El-Kaide liderlerinden Halid Batarfi’nin nerede olduğu bilinmiyor

Birleşmiş Milletler raporunda El-Kaide’nin bölgesel liderinin ekim ayında tutuklandığı bilgisi yer aldı

Halid Batarfi / Fotoğraf: Sosyal medya siteleri

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu sabah erken saatlerde yayınlanan raporda, El-Kaide örgütünün Arap Yarımadası'ndaki kolunun (AQAP) lideri Halid Batarfi'nin geçtiğimiz ekim ayında Yemen'de tutuklandığı bildirildi. Aşırılık yanlısı örgüt, Yemen'de geniş çapta yayılmış durumda.

BM'ye bağlı bir denetleme ekibinin hazırladığı ve BM Güvenlik Konseyi'ne ilettiği raporda, Ebu Mikdad el-Kindi adıyla bilinen ve bir yıl önce AQAP'nin liderliğini üstlenen Batarfi'nin geçen yıl ekim ayında Yemen'in el-Mehra ilinin merkezi el-Gayda kentinde düzenlenen operasyonda tutuklandığı, yardımcısı Saad bin Atıf el-Avlaki'nin de öldürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Aşırılık yanlısı grupları denetleyen uzman bir ekip tarafından yayınlanan raporda, daha önceden medyada yer alan ancak uzun süre teyit edilemeyen haberlerin ardından Batarfi'nin tutuklandığına ilişkin ilk resmi veri paylaşıldı.

BM raporunda Batarfi'nin bulunduğu yer ve kendisine ne olduğu ile ilgili ayrıntı ise verilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Alt grubun ana grubu geçmesi

Dünyanın dört bir yanındaki aşırılık yanlısı grupların faaliyetlerini izleyen ABD merkezli SITE Intelligence Group, geçen yıl ekim ayında Batarfi'nin Yemen güvenlik güçleri tarafından tutuklandığına dair "teyit edilmemiş haberler" olduğuna işaret etmişti.

40'lı yaşlarında olduğu düşünülen Batarfi, selefi Kasım er-Rimi'nin Yemen'de ABD tarafından düzenlenen bir hava saldırısında öldürülmesinin ardından, Şubat 2020'de AQAP'nin lideri olarak atanmıştı.

AQAP 2009 yılında ortaya çıktı. ABD, AQAP'yı dünya çapında faaliyet gösteren el-Kaide örgütünün en tehlikeli kolu, hatta en son Afganistan'da izlenen örgütün ana merkezinden bile daha tehlikeli olarak görüyor.

AQAP 2014 yılında Husilerin başını çektiği isyan sonucunda Yemen'de oluşan güvenlik ve siyasi boşluktan istifade ederek ülkenin güneydoğusundaki nüfuz elde etti.

El-Kaide'nin faaliyetlerinde gerileme olmasına rağmen örgütün Yemen'de konuşlanan kolu, geçtiğimiz yıllarda başta ülkenin güney ve güneybatı bölgelerindeki meşru hükümete bağlı güçler olmak üzere Yemen kuvvetlerine karşı saldırılar düzenlemeyi başarmıştı.

ABD 2017'den bu yana bu gruba yönelik saldırılarını artırdı. Uzmanlar söz konusu grubun etkisini eskisine nazaran kaybettiği görüşünde.


Dağılmış durumda ancak halen tehlikeli

BM raporunda "AQAP, kan kaybetmesinin yanı sıra temelde Batarfi'nin eski yardımcılarından birinin liderlik ettiği ayrılıklar nedeniyle de saflarında parçalanma ile karşı karşıya" ifadeleri yer aldı.

Ancak raporda örgütün Yemen'de oluşturduğu "tehlikenin devam ettiğine" dair uyarıda bulunularak "Batarfi'nin tutuklanmasının ardından nispeten bir sakinlik" ortamı oluşsa da özellikle Ebyen'in Lavdar ilçesinde çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan "büyük saldırıya" işaret edildi.

Yeni ABD yönetimi, örgütü hedef almaya devam etme niyetini vurguladı. Zira ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı konuya ilişkin yaptığı bir açıklamada, ABD ordusunun Yemen'deki AQAP'ye yönelik belirli hedefleri içeren faaliyetlerini sürdüreceğini duyurdu.


Batarfi'nin adı uzun bir listeye eklendi

Batarfi, örgütün geçtiğimiz yıllarda tasfiye edilen veya tutuklanan liderlerinin adının yer aldığı uzun bir listeye dahil edildi.

Örgüt ilk kaybını 2002 yılında verdi. USS Cole isimli ABD savaş gemisini hedef alanlardan biri olan Ebu Ali el-Harisi, Yemen'de bir insansız hava aracı (İHA) tarafından öldürüldü.

Bundan sekiz yıl sonra, 2011'de, adı 11 Eylül saldırılarına karışan örgüt liderlerinden Enver el-Evlaki bir İHA tarafından hedef alınarak öldürüldü. Evlaki'nin ardından 2013 yılında Said eş-şehri ve komutan ez-Zeheb de aynı akıbeti paylaştılar.

AQAP'nin eski lideri Nasır el-Vahişi, ABD'nin 2015 yılında Mukalla'ya düzenlediği bir İHA saldırısında öldürüldü. Vahişi'nin ardından AQAP'nin başına Kasım Rimi geçti. Eski ABD Başkanı Donald Trump 7 Şubat 2020 tarihinde düzenlenen bir askeri operasyonda Rimi'nin de öldürüldüğünü duyurdu.

29 Ocak 2017 tarihinde, başkanlığının daha ilk haftasında olan Trump tarafından onaylanan ilk dış askeri operasyon gerçekleştiridi. ABD askerleri Yemen'deki Beyda ilinin Yakla köyüne baskın düzenlediler.

Saldırının hedefinde içlerinde Abdurrauf ez-Zeheb'in evinin de bulunduğu yaklaşık 10 evden oluşan bir köy vardı. Abdurraf ez-Zeheb'in kabilesinin nüfuzu altında bulunan bölgelerde el-Kaide liderlerine destek sağladığından şüpheleniliyordu.

Askerler ile teröristler arasında çıkan çatışmalar sonucu 12 el-Kaide unsurunun yanı sıra ez-Zeheb ve erkek kardeşi öldürüldü. Bir ABD askerleri de yaşamını yitirdi.

AQAP, hükümetin ulaşamadığı dağlarda ve sapa bölgelerde gizlenmiş silahlı gruplar halinde bulunuyor. Grup Yemen'in dağlık bölgelerini eğitim ve atış talimi alanı olarak kullanıyor.


AQAP

2009 yılı, AQAP'nin kuruluş tarihi olması nedeniyle uluslararası terörün yeni bir aşamasının başlangıcı sayılıyor. Zira bu tarihten itibaren Yemen, Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkelerinde yerel ve uluslararası çıkarlara yönelik saldırılar arttı.

Örgüt 2015 yılının nisan ayında kıyı kenti Mukalla'ya geniş çaplı bir saldırı başlattı. Saldırı sonucunda Mukalla kentini tamamen ele geçirdi.

El-Kaide 2016 yılının nisan ayında Yemen'deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu'nun şehri geri almak için yerel güçlerle iş birliği içerisinde geniş çaplı bir operasyon başlattığını duyurmasına kadar Mukalla'yı kontrol etmeye devam etti.

Operasyonun başlatıldığına ilişkin yapılan duyurudan saatler sonra Arap Koalisyonu yerel güçlerle birlikte şehri tamamen geri aldıklarını ilan etti. Örgüt söz konusu dönemden bu yana Yemen'in doğusunda hükümet güçlerini hedef alan dağınık ve gelişigüzel eylemler düzenliyor.

Batarfi, 11 Eylül olaylarının ardından Yemen'deki el-Kaide'ye katılarak örgütün en önemli teorisyenlerinden biri haline geldi. BM raporuna göre Batarfi, Yemen'de el-Kaide'nin lideri olmadan önce örgütün dış operasyonlarının denetlenmesine de yardımcı oldu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Independent Arabia

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU