14 yaşında Anzak törenlerine saldırı planlamıştı: Britanya'nın en genç teröristi serbest bırakılacak

Çocuk yurtdışında terörizmi kışkırttığını kabul ettikten sonra 2015'te müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı

RXG, bir cihatçıya 2015'teki Anzak Günü geçit töreninde saldırı başlatması talimatı veren şifreli mesajlar gönderdiğinde 14 yaşındaydı (AP/Arşiv)

Avustralya'daki polis memurlarını öldürme planını hazırlayan Britanya'nın en genç teröristinin hapishaneden serbest bırakılabileceği hükmüne varıldı.

Yalnızca RXG olarak tanımlanabilen hükümlü, bir cihatçıya 2015'teki Anzak Günü geçit törenine saldırı düzenlemesi için talimat verdiği şifreli mesajlar gönderirken 14 yaşındaydı.

Çocuk yurtdışında terörizmi kışkırttığını kabul ettikten sonra aynı yıl ekim ayında Manchester Kraliyet Mahkemesi'nde müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Fakat hapse girmeden önce Lancashire'daki Blackburn'de yaşayan ve şimdi 20 yaşında olan RXG'nin, 5 yıllık asgari infaz süresinin bitmesinin ardından serbest bırakılması bekleniyor.

Şartlı Tahliye Kurulu, kararın ayrıntılarını içeren bir belgede şunları ifade etti:

Suç işlemesinin koşullarını, tutukluyken kaydettiği ilerlemeyi ve duruşmalarda sunulan delilleri değerlendirdikten sonra, kurul RXG'nin serbest bırakılmaya uygun olduğuna ikna oldu.

Genç henüz 14 yaşındayken "organizatör ve danışmanlık" rolünü üstlenmiş ve savaşlarda hayatını kaybeden Avustralyalıların ve Yeni Zelandalıların her sene 25 Nisan'da anıldığı törenlerde polis memurlarını kafalarını keserek ya da otomobille öldürmeyi önermişti. O sene, Birinci Dünya Savaşı sırasında Gelibolu'da yaşanan muharebenin yüzüncü yıldönümüydü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2015 martındaki bir duruşmada RXG ile Sevdet Besim'in birbirlerine toplamda 3 binden fazla şifreli mesaj attıkları ve RXG'nin Besim'i vahşi saldırıyı gerçekleştirmeye teşvik ettiği kaydedildi.

Plan Avustralya polisi tarafından engellendi. O sırada 18 yaşında olan Besim, terörle ilgili suçlamayı kabul etti ve 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıç Michael Croucher, 2016'da yaptığı hüküm açıklamasında şöyle demişti:

Toplumun büyük çoğunluğuna göre, 18 yaşındaki bir çocuğun kolluk kuvvetlerinden bir memuru öldürmeyi, ona arabayla çarpmayı ve ardından kafasını bir bıçakla kesmeyi planlaması akıl almaz bir durum.

Çevrimiçi ortamda İslamcı propagandayla radikalleşen RXG'ye, kimliğinin açıklanmasının "ciddi zarara" neden olabileceği kararından sonra, 2019'da bir hakim tarafından ömür boyu anonim kalma hakkı verilmişti.

Britanya devleti bu kararı hüküm giymiş suçlular için nadiren veriyor. Son yıllardaki diğer önemli örnekler arasında bebek Jamie Bulger'ın katilleri Jon Venables ve Robert Thompson yer alıyor ki her ikisine de yeni kimlikler verilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/crime

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU