2020'nin güzel haberleri

Başımıza gelen iyi gelişmelerin farkına varmak, yeni yıla hafif ve iyimser bir ruhla başlamak için uygun bir giriş olabilir

Filistinli bir anne, kızlarına lahanadan koronavirüs maskesi yapıyor / Fotoğraf: AFP

2020, şüphesiz ki, on binlerce Suriyeli, Iraklı ve diğerlerinin kanıyla lekeli Kasım Süleymani suikastıyla hiç şüphe yok ki iyi bir başlangıç ​​yaptı.

Trump'ın Beyaz Saray günleri sona erecek olsa da, dünyayı bir katilden temizleme yönünde verdiği cesur karar, tarihe altın harflerle yazılacak.

Zirâ Süleymani, kendi milisleri tarafından öldürülen çocuk ve kadınların kafatasları üzerinden, hiçbir şeyin kendisine dokunmayacağından emin bir şekilde böbürlenerek Mahan uçağıyla seyahat ediyordu.

Ancak Ebu Mehdi el-Mühendis ve Süleymani'nin sonunu getiren dronelar, bir katil alayının havayolundan sık sık geçişini durdurmuş oldu.

Nitekim bu, yıkıcı bir darbeydi; zirâ istihbarat raporları, tasfiyesinin Süleymani'ye kişisel olarak bağlı kuruluşlar içinde çatlaklar ve bölünmelere sebebiyet verdiğine ve bu kurumların zayıfladığına işaret etti.

Büyük bir Arap kesimi Süleymani'ye kin beslese de, Hamas liderleri, suikastın yıldönümü yaklaştığı sırada Gazze Şeridi'nde onun fotoğraflarını astı.

İşte bu, Süleymani suikastının 2020'nin en önemli haberlerinden biri olduğunun başka bir kanıtı.

Gazze ve Bağdat'tan gençler, bir kahraman ve şehit yaratmak isteyen propagandanın başarısızlığını ilan ederek Süleymani'nin fotoğraflarını bir gecede yırtıp attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Bu güzel haberin ardından dünya Kovid-19 isimli bir tünele girdi. Nitekim uzun bir beklemenin ardından aşının gelişine dair bir ışık görmeye başladık.

Şimdi ise tam anlamıyla kasvetli kara bulutların azaldığını görüyoruz; maskelerin bir kenara atılması yakındır. Önemli olan şu ki, tek başına kurtuluş yolu bilgiydi.

Dolayısıyla 2020'den bilime her zamankinden daha fazla inanarak çıkıyoruz. Hurafeciler, salgına çare bulduklarını iddia etseler de bunlar birer yalandan ibaretti.

Bilimsel zihniyete olan güveni sarsmaya çalışmak ve insan yeteneklerinin aciz ve sınırlı olduğu eleştirisinde bulunmak, aşırılık yanlısı grupların başvurduğu bir stratejidir; beyin yıkamayı ve takipçi oluşturmayı kolaylaştırma yönünde dervişlerin zihniyetini dayatma girişimidir.

Nitekim bu plan başarısız oldu. Şimdi ise bilim ruhuna güvenen milyonlarca insan aşıya erişme yolunda koşuyor.


Bitmek bilmeyen can kayıpları haberleri acı verir. Hepimizin virüs Vuhan'daki bir pazarında aniden ortaya çıkmasaydı şimdi aramızda olacak arkadaşları veya yakınları vardır.

Ancak tüm bu acı deneyimlerin avantajı, birçok insanın zor zamanlarda hayatta kalma yeteneği, bir arada yaşama ve ilerleme becerisidir.

Nitekim insanlar, kontrol altına alınması zor ve ölümcül bir hastalıkla boğuşmalarına rağmen kendi değerleri ve yaşamlarına olan inançlarını yitirmemiş, ya da çökmemiştir.

Evet, birçok şikayet ve homurtu mevcut; ancak şikayet etmek zaten insanlığın en sevdiği hobilerden biri. 2020 yılı sadece onlara bu sefer haklı olduklarını kanıtlamaları için bahane sağlamış oldu.


İyi şeylerden biri de dünya çapında 'Beyaz Ordu' olarak anılan tıp camiasının kahramanca eylemleri. Olağanüstü cesaret gösteren bu insanlar, daima bencil olmak ve dar çıkarlarını aramakla suçlanan insanoğluna olan güvenimizi tazeledi.

Evet, insanın doğası bu yöndedir; ancak kendisinden daha büyük bir şey için kendini feda edebilir. Ben de bir gazeteci olarak, korkunç şartlar altında büyük bir cesaret gösterdikleri için gazeteci arkadaşlarıma selam vermeliyim.

Öyle ki, Al Arabiyya ve Al Hadath gazetelerindeki arkadaş ve meslektaşlarım, insanların neler yaşadığını göstermek için salgının odak noktalarına gidip geldi.


İsrail ile barış anlaşmaları da 2020'nin iyi haberi arasında. Yeni bir siyasal gerçeklik empoze eden bu anlaşmalar, duygularla dolu bu karmaşık meselenin bakış açısını gerçekçi bir dille değiştirmeye itecek.

Zirâ liderlerin ve milis liderlerinin ulusal ve dini sebepleri katle gidecek derecede savunmaları nedeniyle büyük bir bedel ödeyen Arap halklarının en çok ihtiyaç duyduğu şey budur.

Örneğin Husi milisler, dini sloganlar atarken Yemenlilere yönelik korkunç katliamlar gerçekleştiriyor.


Fransızların Avrupa'daki siyasal İslam gruplarının teşkil ettiği tehlikeye uyanması 2020'de iyi bir haber.

Radikalliğin ardındaki nedeni bulmak için çok zaman harcayan Avrupalılar; kimlik mücadelesi, yoksulluk, ötekileştirme gibi uzun bir listeden bahseden gerçek dışı gerekçelerle karşılaştı; nitekim kaynağın nefret ideolojisini büyük ölçüde destekleyen siyasal İslam grupları olduğunu görmezden geldi.

Radikallikle savaş, köklerindeki karanlık ve tehlikeli ideolojilerle savaşılmadığı, destekçileri hesaba tutulmadığı sürece başarılı olmayacak. Böyle zor bir yılda bu oldukça iyi bir haber.

Başımıza gelen iyi gelişmelerin farkına varmak, yeni yıla hafif ve iyimser bir ruhla başlamak için uygun bir giriş olabilir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU