Yeni Washington öyküsünün özellikleri

Biden döneminde meseleler arasında kurulacak tüm bu bağlantılar için kendimizi, toplumlarımızı ve hükümetlerimizi hazırlayalım. Yeni yönetimin öyküsünün özellikleri bu olacak; bir tür örümcek ağı

Fotoğraf: Reuters

İki farklı başkan döneminde başkent Washington'da yaşayanlar, her yeni ABD yönetimi ile şehirde sihirli bir şey yaşandığını bilir.

Bu sihir, Beyaz Saray'ın çevresindeki kiraz ağaçlarının çiçeklerinin aniden açması gibi, yeni başkanın gelişiyle aniden değişen dünyanın görüntüsü ve şekli hakkında yeni bir öykünün doğuşunda gizli.


Beyaz Saray'daki bu kiraz ağaçlarını,1912 (Mart) yılında dönemin Tokyo belediye başkanı, iki ülke arasındaki dostluğun simgesi olarak ABD'ye hediye etmiş.

Her yıl bu ağaçlara pembe rengi hakim olduğunda bir kutlama yapılır. Kiraz ağaçlarının aniden çiçek açması, sihirbazın şapkasından çıkardığı şeyler gibi sihirlidir.

İnsanların ABD ve dünyaya bakışlarını temsil eden yeni bir yönetim öyküsünün Washington'da aniden ortaya çıkışı da aynen böyle bir etki yaratır. İnsanların bu öyküyü sanki yeni kavramları ile yazılı, sesli ve görüntülü medyada görülmeye başlanan yeni bir dini benimsiyorlarmış gibi nasıl hemen kucakladıklarını bilemezsiniz.

Bu kavramları Georgetown'daki seçkin restoranlar ve lüks otellerin lobileri kadar taksilerde de duyar olursunuz. Yeni bir dil şehri kuşatır ve oradan bir salgın gibi dünyayı ele geçirir.


Elbette her dinin kendisine bağlı çoğunluğun yanı sıra reddeden bir azınlığın olması gibi, Trump yönetiminin "Önce ABD" vizyonunun da destekçileri gibi muhalifleri vardı.

Trump'ın bu sloganı aniden her düzeyde ABD anlatısına hakim oldu. Hiçbir kişi veya kurum, gücü ne olursa olsun yeni öykünün konusunu değiştiremedi.

Trump tüm gücüyle Amerikan medyasını görmezden geldi. Twitter hesabı, yönetiminin medyası oldu ve Washington'un yeni öyküsü bu hesapta yazıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Peki, Biden yönetiminin öyküsü, hatları ve küresel yansımaları nasıl olacak?

Biden'ın öyküsü, koyu tenli savunma bakanının, esmer yardımcısının, ülkenin asıl sakinleri sayılan Kızılderili içişleri bakanının, Polonya asıllı Yahudi hazine bakanının ve kabinesindeki diğer azınlıkların çehresinin belirlediği çeşitlilik ve çoğulculuğun öyküsü.

Dolayısıyla Biden yönetiminin öyküsü, sadece Amerikan toplumunda değil, tüm dünyada kültürel çeşitlilik ve azınlık haklarının öyküsüne dönüşüyor.

Çoğulculuğun ve çeşitliliğin kabulü, bir şekilde Biden'ı birleşik yönetimin başkanı olarak gören yazgıyı kabullenmiş bir yönetim içinde gerçekleşiyor.

Bu yazgıya göre Biden'ın yaşı nedeniyle ikinci bir dönem ülkeyi yönetmeye ömrü yetmeyebilir, bu durumda görev süresini tamamlayacak olan isim, yardımcısı Kamala Harris olacak.

Harris ülkeyi yönetirse, onun idaresinde çeşitliliğin gücü benzeri görülmemiş bir şekilde artacak. Buna bağlı olarak, Washington'un tüm dünya için vizyonu, toplumlardaki farklılıkları ve çeşitliliği yönetmekle bağlantılı hale gelecek.

Bu, demokrasi ve insan hakları, çeşitlilik ve farklılık haklarının yeni ifadesi olacak. Bu durumda Washington, yardımlarını ve ittifaklarını farklı başkentlerin çeşitlilik fikrini toplumların temeli olarak kabullenme derecelerine bağlayabilir.


Hakkında pek bilgimiz olmayan bir yönetim veya yönetimlerin analizinin sonucu olduğundan bu düşünce, saf ve basit görünebilir.

Ancak uzun süredir Washington'da yaşayanların bildiği bir gerçek vardır; her yeni yönetimin büyüsünün ilk bakışta hayal gibi görünen, ama aylar hatta günler içinde başkentin toprağına kök salan, bir ecinni gibi halkını ele geçiren yeni bir öykü ürettiği.


Ortadoğu'daki halklarımız da yavaş yavaş bu yeni öykünün yapımına katılacak ve ister destek ister muhalefet yoluyla bir tarafı olacaklar.

Kendilerini ABD topraklarının bir parçası sayacaklar. Bir vizyonu diğerine karşı müdafaa edecekler. Sanki bir futbol maçındaymış gibi ve belki de aynı coşku ile bir tarafı diğerine karşı destekleyecekler.


Saddam'ın Kuveyt'i işgali ve oradan çıkarılması ile Filistin davası arasında bir bağ olduğunu öne sürenlere Baba Bush yönetimi, ikisi arasında bir bağlantı olmadığını söylemişti.

Bunun için kullandığı "no linkage" (bağlantı yok) ifadesi, daha sonra sloganına dönüşmüştü. Biden yönetiminde ise meseleler birbirleriyle bağlantılı olacak, "linkage every where" (her yere bağlan) sloganı benimsenecek.

Biden döneminde meseleler arasında kurulacak tüm bu bağlantılar için kendimizi, toplumlarımızı ve hükümetlerimizi hazırlayalım. Yeni yönetimin öyküsünün özellikleri bu olacak; bir tür örümcek ağı.   

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU