İYİ Partili Usta: İşçiyi de işvereni de mağdur eden bir asgari ücret açıklandı

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Usta, açıklanan ücretin açlık sınırının biraz üzerinde olduğunu ancak yılın ortasına doğru bu ücretin açlık sınırının altında kalacağını söyledi

Fotoğraf: AA 

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı ve milletvekili Erhan Usta, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, asgari ücrete yapılan zam oranını değerlendirdi. 

Söz konusu ücretin ev geçindirmeye yetecek bir miktar olmadığını, işçiyi de işvereni de mağdur eden bir asgari ücretin açıklandığını belirten Usta, ücretin Türk-İş’in açıkladığı açlık sınırının biraz üzerinde olduğunu ancak yılın ortasına doğru bu ücretin açlık sınırının altında kalacağına dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Usta şunları kaydetti:

Hükümet enflasyonun üzerinde olduğunu söyledi ancak gıda enflasyonu yüzde 20’nin üzerinde. Ücretlilerin yüzde 43’ü asgari ücret ile çalışıyor, bizde asgari ücret daha önemli. Asgari ücret neredeyse genel ücret olduğu bir ortamda bu kadar düşük olması yanlış olmuştur. Bir çalışan yoksullar kesimi oluşmuştur yani çalışırken yoksulluk çeken. Önerimiz asgari ücretin en az 3000 lira olmasıydı. Burada maliyeti devletin üstlenmesiydi. Şu anda hükümet işçiyle işvereni başbaşa bıraktı ne yaparsanız yapın dedi. Hiçbir destek verilmedi bu ciddi bir kayıt dışılık doğuracaktır. Dolayısıyla işveren kayıtlı çalışanını kayıtdışı çalıştıracak veya Suriyeli çalıştırarak daha düşük ücret vermenin yolunu arayacak. Dolayısıyla işçiyi de işvereni de mağdur eden bir asgari ücret açıklanmıştır. 

Asgari ücretteki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirten Usta, "Yüzde 15’lik oran yüzde 10’a çekilerek bir miktar ücretin artırılması sağlanabilir. İşverene maliyeti düşürecek SGK indirimleri yapılabilir” dedi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU