Doğum oranlarının düştüğü Japonya'dan çözüm: Yapay zeka kullanan çöpçatanlık projeleri

Japonya nüfusunun 21. yüzyılın sonunda epey azalacağı öngörülüyor

Japonya’nın doğurganlık hızı geçen sene 1,36 olurken bu sayı dünyanın en düşüklerinden biri (Reuters)

Doğum oranları düşen Japonya, yurttaşlarının doğru kişiyi bulmalarını sağlamak için yapay zeka kullanan çöpçatanlık projelerine fon sağlayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya’da geçen yıl 865 bin bebek doğarken bu, şimdiye kadarki en düşük sayı. Nüfusu gittikçe yaşlanan ülke, bu tür projelerde yapay zeka teknolojisini geliştirmeyle bu sorunu çözmek istiyor.

Japonya hükümeti, ülkedeki doğum oranlarını artırmak için 2021’de yerel yönetimlere 19 milyon dolar (yaklaşık 150 milyon TL) aktarmayı planlıyor.

Ülkedeki 47 vilayetin yaklaşık yarısı söz konusu projelere sahip. Ancak bunların çoğu, insan tarafından yönetilirken kişilerin hobileri veya nelerle ilgilendikleri gibi bilgileri analiz etmek için standart formlar kullanıyor.

Öte yandan bazı vilayetler, yapay zeka kullanan sistemlerini halıhazırda tanıttı ve böylelikle kullanıcıların gönderdiği bilgileri daha gelişmiş şekilde analiz edip daha başarılı sonuçlar elde etmeyi umuyor.

BBC’nin aktardığına göre, finansmanı özellikle yapay zeka kullanan yapay zeka kullanan projelere sahip yerel yönetimlere sağlamayı planladıklarını belirten hükümet yetkililerinden biri, sözlerine şöyle devam ediyor:

Bu desteğin, ülkenin doğum oranlarındaki düşüşü tersine çevireceğini umuyoruz.

Japonya, nüfusundaki zirveyi 2017’de 128 milyonla yaşarken ülkenin 21. yüzyılın sonunda 53 milyonun altına düşeceği öngörülüyor.

 

Independent Türkçe, BBC, The Japan Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU