Harley-Davidson işçilerinden ırkçılık iddiası: Fabrikada gamalı haç ve darağacı ipi bulduk

Çalışanlar, şikayet etmelerine rağmen ırkçı hakaretler içeren yazıların duvarlarda günlerce durduğunu söyledi

Fotoğraf: Reuters

The Independent

ABD’nin Kansas City kentindeki Harley-Davidson fabrikasında çalışan azınlık gruplara mensup işçiler, yıllardır taciz ve ırkçılığa maruz kaldıklarını ileri sürdü. Çalışanların iddiasına göre, fabrikada gamalı haç ve asılı halde darağacı ipi dahi bulundu.

Yaşananları düzenledikleri basın toplantısıyla aktaran işçiler, ırkçı hakarete uğradıklarını ve en az bir kez de saldırıya hedef olduklarını söyledi.

Associated Press’in haberine göre, tesiste 2 yıldan uzun süre çalıştığını ve işçilerden biri tarafından saldırıya uğradığını aktaran Emmanuel Matthews Senior, “2019 yılındayız. Bunlara artık son verilmeli. Bir şeyler yapmak gerek” dedi.

Ayrıca işçilerin, Harley-Davidson fabrikasına sözleşmeli personel sağlayan Syncreon.US firması için çalıştığı kaydedildi.

Harley-Davidson, bu yıl Kansas City fabrikasını kapatmaya ve çalışmalarını Pensilvanya eyaletinin York kentine taşımayı planlıyor. Motor şirketinin kapatma kararının, Kansas City’de 800 kişinin işsiz kalmasına yol açacağını belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kötü muamelenin fabrikanın kapanma zamanının yaklaşmasıyla arttığını söyleyen işçiler, siyahi çalışanları hedef alan, “Ölün ya da Afrika’ya dönün” yazılı grafitiler gördüklerini anlattı.

İşçiler ayrıca, gamalı haçlar ve ırkçı lakapların, ilgililere bildirmelerine rağmen duvarda bazen günlerce kaldığını kaydetti

Çalışanlara göre, yöneticiler olayların soruşturulduğunu savunsa da hiçbir şey değişmedi ve olayların failleri nadiren cezalandırıldı.

İşçilerin iddiaları üzerine açıklama yapan Harley-Davidson firmasıysa, taciz ya da ayrımcılığın hiçbir türüne hoşgörüyle yaklaşmadıklarını belirtirken, mesleki ahlak kurallarına ve taciz önleyici politikalara başvurmanın yanı sıra çalışanların endişelerini bildirmelerini sağlayan bir sürecin işlediğini kaydetti.

“Bize bildirilen şikayetler etraflıca soruşturuldu ve bulgulara göre harekete geçildi” diyen firma, “Uygun olduğu üzere, fabrikamızı paylaşan 3. taraf işverenlere olayları ve şikayetleri aktardık” ifadelerini kullandı.

Syncreon.US şirketinin başkanı Oswald Reid de firmasının söz konusu eylemlere müsamaha göstermediğini savundu.

Öte yandan Kansas City’deki Siyah İnsanların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik (NAACP) kuruluşunun başkanı Rodney Williams, konuyla ilgili Harley-Davidson’ın soruşturma açması yönünde talepte bulunacaklarını açıkladı.

Williams, “Fabrika ister kapansın ister kapanmasın, bu yaşananlar kabul edilemez. Birçok işçi bize gelerek şikayette bulundu. Bu nedenle onlara seslerini duyurabilecekleri bir platform sunmak görevimiz” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU