Bakan Kurum: 13 binada kurtarma çalışmaları bitti, 4 enkazda ekipler çalışmaya devam ediyor

Yardım çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Kurum, "Ödemeler, esnafımızın, vatandaşımızın hesaplarına yapılmaya başladı" dedi:

Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, depremden 4 gün sonra kurtarma ekiplerininin Rıza Bey Apartmanı enkazından Ayda Gezgin'i sağ kurtarmalarının tüm Türkiye'yi sevince boğduğunu belirtti.

Ayda'ya doktorların enkaz alanında hemen müdahalede bulunduklarını anlatan Kurum, "Damar yolu açılmış ve sağlık durumu şu an için çok iyi durumda, hastaneye sevki gerçekleştirildi" dedi.  
Enkaz altındakilerden güzel haberler alabilme umuduyla çalışmaların sürdüğünü aktaran Kurum, gelecek günlerde de bu haberleri almayı temenni etti.

aydakurum.jpg
Murat Kurum, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ toplantı öncesi enkazdan sağ kurtarılan Ayda Gezgin'in çıkarılma görüntülerini izlediler / Fotoğraf: AA

 

"Yaklaşık 8 bin personel, 25 arama kurtarma köpeği ve bin 73 araçla çalışmalar sürüyor"

Kurum, her mahallede, ilçede irtibat ofislerinin kurulduğunu belirterek, "Buraya dün 2 bin başvuru geldi ve başvuralar aynı gün içerisinde giderildi" dedi.

Muhtarlarla koordine halinde olduklarını ve sürecin şeffaf bir şekilde yönetildiğini söyleyen Bakan Kurum, dün İzmir odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek sanayinin, esnafın ihtiyaçlarının, hasar durumlarının istişare edilmesi için toplantı yaptıklarını anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

3’ü ağır, 10’u yoğun bakımda 147 vatandaşın tedavisi sürüyor

Depremde vefat edenlerin sayısının 102'ye ulaştığını bildiren Kurum,  "Yaralı vatandaşlarımızın 847'si taburcu oldu ve 147 vatandaşımızın tedavisi de devam ediyor. Tedavisi devam eden vatandaşlarımızdan 3'ü ağır, 10 vatandaşımız yoğun bakımda" bilgisini paylaştı.

" İnşallah 2 gün içinde bu enkaz alanları ve etrafından hasar tespit çalışmalarını toparlayacağız"

Enkaz altından kurtarılanların sayısının bugün kurtarılan Ayda Gezgin ile 107'ye ulaştığını açıklayan Bakan Kurum, şöyle konuştu:

"Arama kurtarma çalışmaları 17 binada başlatılmıştı. Şimdi 17 binanın 13'ünde çalışmalar fiilen tamamlandı, 4 binada çalışma yapıyoruz. Hasar tespit çalışmalarımızı başlattık. Önceliğimiz Bayraklı ilçemizde yoğunlaşmak ama diğer alanlarda da çalışmalarımız yapılıyor. Hedefimiz, Bayraklı ilçesinde 2 gün içinde enkaz alanları ve etrafındaki alanlarda hasar tespit çalışmalarını tamamlamak. Önceliği buraya vermemizin sebebi, hasarın daha fazla hissedildiğini, binalarda daha fazla hasar oluştuğunu gördük ve buraya yoğunlaştık. İnşallah 2 gün içinde bu enkaz alanları ve etrafından hasar tespit çalışmalarını toparlayacağız"

Kurum, vatandaşların, hasar tespit çalışmalarını ve binaların hasar durumlarını "hasartespit.csb.gov.tr" adresinden öğrenebileceklerini söyledi. 

Hasar tespit durumuna ilişkin de bilgi veren Kurum, "11 bin 97 binada, 81 bin 817 bağımsız bölümde hasar tespiti yaptık. Ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık 124 bina, 2698 bağımsız bölüme ulaştık, 730 az hasarlı, 119 da orta hasarlı binamız var. Yıkım çalışmalarını başlattık. Bilhassa acil yıkılacak, ağır hasarlı binalarda yıkım sürecini hızlı bir şekilde yürüteceğiz. İki binada yıkım çalışması tamamlandı" dedi.

"Deprem bölgesine 3 bin 569 çadır sevk edildi"

Yardımlar hakkında bilgi veren Kurum, "Vatandaşlarımıza, taşınma ve kira yardımı olarak 30 bin lira eşya ödemesi, ağır hasarlı binalara 13 bin lira, kiracılarımıza da 5 bin lira taşınma ve kira yardımı ödemeleri dün itibarıyla başlatıldı. Bu ödemeler, esnafımızın, vatandaşımızın hesaplarına yapılmaya başlandı" diye konuştu.

Deprem bölgesine 3 bin 569 çadır sevk edildiğini, bunlardan 2 bin 622'sinin kurulduğunu belirten Kurum, Seferihisar'daki hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını, tsunamiden zarar gören 122 esnafa dün kısmi ödemelerin yapıldığını ve bunun tespitler doğrultusunda devam edeceğini bildirdi.


Independet Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU