Trump'ın "Mısır barajı havaya uçuracak" demesi Etiyopya'yı öfkelendirdi

Etiyopya, ABD Başkanının sözlerini kınarken saldırılara boyun eğmeyeceklerini bildirdi

Barajda halihazırda 4,9 milyar metreküpten fazla su olduğu iddia ediliyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Sudan ve İsrail başbakanlarıyla cuma günü gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Mısır’ın, Etiyopya’nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Büyük Etiyopya Rönesans Barajı’nı patlatacağını söylemesi, Etiyopya tarafından tepkiyle karşılandı.

Oval Ofis’teki görüşmede Trump, Mısır halkının bu şekilde yaşayamayacağına ve durumun çok tehlikeli olduğuna işaret ederek “Mısır barajı patlatacak. Ben de bunu söyledim. Tekrar söylüyorum: Onlar barajı havaya uçuracak. Bir şey yapmak zorundalar” dedi.

 

 

ABC News'in haberine göre, ABD daha önce de baraj anlaşmazlığı yüzünden Etiyopya’ya yapılan milyonlarca dolarlık yardımları kesmişti. Trump toplantıda, bu yardımları kast ederek “Anlaşmaya uymadıkları sürece o parayı asla görmeyecekler” diye konuştu.

Dün ise Etiyopya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “ABD Başkanının iki ülke arasındaki savaşı kışkırttığı vurgulanarak bunun Etiyopya ile ABD arasındaki uzun süreli stratejik ortaklığa gölge düşürdüğü ve uluslararası hukuka uymadığı” ve ABD büyükelçisinin Trump’ın açıklamasını izah etmesi için bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmet’ten de konu hakkında Trump’ın ya da ABD’nin isminin geçmediği bir açıklama geldi. Ahmet, kendilerine yönelik tehditlerin Etiyopya’nın ulusal egemenliğini hedef aldığını ve uluslararası hukukuk ihlali olduğu belirtildi ve hiçbir saldırıya boyun eğmeyeceklerini söyledi.

Başbakan, Afrika Birliği’nin devreye girmesiyle üç ülkenin görüşmelerinin olumlu ilerlediği ancak Trump’ın sözlerinin bu süreci baltalayabileceği kaydedildi.

Etiopya, Mavi Nil’deki 4,8 milyar dolarlık (yaklaşık 39 milyar TL) Rönesans Barajı'nın yapımına 2011’de başlamıştı. Burası, Nil Nehri’nin suyunun yüzde 85’ini oluşturuyor.

Dörtte üçü tamamlanan baraj, ağustosta suyla doldurulmaya başlanırken yetkililer barajın 2023’te tam kapasiteyle çalışacağını umuyor. 

Tamamlandığı takdirde Afrika’nın en büyük barajı unvanını ele geçirecek olan baraj sayesinde Etiyopya, Nil Nehri suyunun kontrolü ve enerji üretimi konularında büyük bir avantaj sağlayabilir.

 

Independent Türkçe, ABC News, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU