Hitler ve KKK pozları iki yıl sonra ortaya çıktı: Beyaz elitlerin ırkçı çocukları, siyahi genci işkenceyle mi öldürdü?

Polisin ortaya çıkardığı silinmiş WhatsApp mesajları yargı, iş ve siyaset dünyasının önde gelen isimlerinin çocukları olan bu gençlerin, eylemlerinin izlerini örtmeye çalıştığını ortaya koydu

Dia'nın ölümü sonrası ırkçı Reuzegom grubu hakkında soruşturma sürüyor (Vrt NWS)

Belçika'da 20 yaşındaki siyahi Sanda Dia'nın iki yıl önce öldüğü olayla ilgili yeni bulgular ortaya çıktıkça hadisenin rengi de değişmeye başladı.

New York Times'ın (NYT) yaptığı haberde paylaştığı bilgiler, göçmen işçi bir babanın oğlu olan ve ülkenin en prestijli okullarından birinde okuyan Dia'nın ölümünün bir kaza olmayabileceğini işaret etti.

Haberde, Dia'nın Leuven Üniversitesi'nde (K.U. Leuven) okurken Antwerp şehrindeki beyaz elitlerin çocuklarının katıldığı Reuzegom adlı "kardeşlik" oluşumuna katılmayı, mezuniyet sonrası toplumda daha çok kabul görmede bir kazanç saydığı ancak bu süreçte hayatta kalamadığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu grubun sıradışı ritüellerinin parçası olarak aşırı alkol tüketmeye, kusana kadar balık yağı içmeye, canlı Japon balığı yutmaya ve dışarıda buzla dolu bir çukurda durmaya zorlanan Dia, Aralık 2018'de çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybetti ve ölümü başlarda trajik bir kaza olarak görüldü.

Ancak son haftalarda ortaya çıkan bazı bulgular kafalarda soru işaretleri bıraktı: "Siyahilerin beyaz insanlar için çalışması gerektiğini" savunan kardeşlik üyeleri bir parti sonrası Dia'ya ortalığı temizlemesini söylerken ırkçı hakaretlere başvurmuştu. Dia'nın üniversite arkadaşlarının ırkçı Ku Klux Klan cübbesi içinde fotoğrafları gün yüzüne çıkmış, bir "kardeşlik" konuşmasında "İyi Alman dostumuz Hitler" ifadesi geçmiş ve grup bir videoda da ırkçı şarkı söylemişti.

Polisin ortaya çıkardığı silinmiş WhatsApp mesajları da yargı, iş ve siyaset dünyasının önde gelen isimlerinin çocukları olan bu gençlerin eylemlerinin izlerini örtmeye çalıştığını ortaya koydu.
 

De Morgen.png
Grubun Facebook sayfasında paylaşılan karenin daha sonra silindiği anlaşıldı (De Morgen) 


NYT'nin haberinde Dia'nın kasıtlı olarak öldürüldüğüne dair bir kanıt bulunmadığı belirtilse de bahsi geçen tarihte kardeşlik kulübüne kabul törenine katılan üç kişiden sadece birinin siyahi olduğuna ve onun da hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.

Gencin işkence sonucu ölmüş olabileceği iddiası gündeme gelirken, Dia'nın erkek kardeşi Seydou De Vel olaya dair verdiği röportajda "Bu bir kaza değildi" dedi.

Senegal kökenli baba Ousmane Dia da "Onun için ‘İşte o sadece siyahi bir adam. Güçlüyüz ve bize hiçbir şey olmaz' diye düşündüler" ifadesini kullandı.

Sonradan dağıtılan grubun 18 üyesi hakkında soruşturma yürütülürken, savcılar bu oluşumun mensuplarının kasıtsız adam öldürme, aşağılayıcı muamelede bulunma ve ihmal suçlamalarıyla yargılanmasını istiyor. Henüz mezun olmamış bu gençler soruşturma sürerken bir yandan da derslerine online olarak devam ediyor.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU