"Suriye ve Lübnan'dan 500 Ermeni militan Karabağ'a gitti" iddiasına Şam'da yaşayan gazeteci Kassargian'dan cevap: 200 kişi bile gitse hissedilirdi

Şam'da yaşayan gazeteci Sarkis Kassargian, "Ermenistan, Suriye ve Lübnan’dan 500 Ermeni militanı getirdi” iddiasını cevaplandırdı. Kassargian, “200 insan bile gitse sadece küçük bir cemaat olan Ermeniler değil tüm bölgede hissedilirdi" diye konuştu

Azerbaycan gibi Ermenistan'da da çok sayıda kişi orduya gönüllü katıldı / Fotoğraf: BBC

Her savaşta olduğu gibi Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmada da farklı iddialar ortaya atılıyor.

Bazı kaynaklar eski adıyla ÖSO yani Özgür Suriye Ordusu olan Suriye Milli Ordusu'na bağlı milislerin Azerbaycan'a destek amacıyla bölgeye geldiğini ileri sürerken, buna karşı olarak farklı iddialar da gündeme taşındı..

Independent Türkçe'ye konuşan ve halen Stratejik Düşünce Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Politikaları Koordinatörü olan Eski Özel Kuvvetler Alay Komutanı Emekli Albay Mithat Işık, gelen bilgilere göre Ermenistan'ın Suriye ve Lübnan'da yaşayan 500 kadar Ermeni militanı savaşmak üzere Karabağ'a getirdiğini, bunları olası bir gerilla savaşında kullanmak istediğini öne sürdü.

sarkis.jpg
Ermeni kökenli Suriyeli gazeteci Sarkis Kassargian, Suriye ve Lübnan'dan 500 Ermeni militanın Karabağ'a gittiği iddialarının doğru olmadığını iddia etti / Fotoğraf: Twitter@kassargian

 

"Öyle bir şey olsa bu tür bilgiler Halep'te Türk istihbaratına ulaşırdı"

Söz konusu iddiayı Suriye'nin başkenti Şam'da yaşayan ataları Kahramanmaraş'tan bu ülkeye göçetmiş olan Ermeni kökenli gazeteci Sarkis Kassargian'a sorduk.

Kassargian, Işık'ın dile getirdiği iddianın bir dayanağının olmadığını ve bunu destekleyecek bir raporun bulunmadığını öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Her şeyden önce savaştan sonra Suriye ve Lübna'da Ermeniler çok azaldı. Birçoğu farklı ülkelere gitti. 500 kişinin gitmesi yalnızca hissedilir, bilinir olmakla kalmaz bu kadar insanın bir anda olmaması Ermeni cemaatinde bir fark yaratırdı. Suriye'den değil 500, 200 Ermeni bile gitse onu yalnızca Ermeni cemaati değil, bütün bölge hisseder. Çünkü küçük bir cemaatten bahsediyoruz. Her ölen savaşçının ölüm haberi hızla yayılırdı. Bugün Ermenilerin en yoğun yaşadığı yer Halep, Türk istihbaratının faaliyet alanında. Şehrin hemen yakınında TSK'nın gözlem noktaları var.  Öyle bir şey olsa bu tür bilgiler Türk istihbaratına da ulaşırdı. Tamamen havada asılı kalan bir iddia.

pkklı.jpg
Kassargian, Karabağ'da PKK'lı bulunmadığını öne sürdü / Fotoğraf: AFP

 

"PKK militanları Karabağ'a gitmedi"

Kassargian, Ermenistan'ın Karabağ'a PKK'lı militanları getirdiği iddialarının da gerçekle örtüşmediğini iddia ederek, şunları ileri sürdü:

Türk istihbaratı, nasıl Halep'te etkiliyse Kuzey Irak'ta da etkili. Böyle bir durum olsa bunu belgelerlerdi. Ermenistan ile PKK arasında bir bağlantı yok. Ayrıca Kürtlerle Ermenistan'ın o kadar da iyi ilişkileri yok. Bugün Erbil yönetimi ile Ermenistan'ın ilişkisi yok ama Türkiye'nin iyi ilişkileri var.

"Bu iddialar doğrudan müdahaleye zemin için ortaya atılıyor"

Kassargian'a göre PKK'lıların Karabağ'a yerleşerek Ermenilerin yanında savaştığı iddiası Azerbaycan'ın 1990'lı yılların başındaki savaşta olduğu gibi olası bir mağlubiyet yaşaması halinde Türkiye'nin savaşa doğrudan müdahalesini sağlamak için ortaya atıldığını öne sürdü.

Kassargian, Türkiye'nin uluslararası kamuoyuna karşı Karabağ'da PKK'dan kaynaklanan bir güvenlik sorunu yaşadığı iddiasını ortaya atabileceğini öne sürdü.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU