Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ilk koronavirüs aşısı yapıldı

Çin tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının uygulanmasına İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlandığı belirtildi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde ilk koronavirüs aşı yapıldı / Fotoğraf: İHA

Çin'in koronavirüse (Kovid-19) karşı yürüttüğü aşı çalışmalarında, faz 3 araştırmaları Türkiye'de ilk olarak Hacettepe'de uygulanmış, ikinci merkez Kocaeli olmuştu.

İstanbul'daki ilk aşı uygulamasının adresi ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi oldu.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Çin menşeili aşının faz 3 çalışmalarına başlandı. 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde hasta bakıcı olan 54 yaşındaki Asım Baştürk gönüllü olarak ilk aşıyı oldu.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, pandemi ile mücadelede umutları yeşerten faz 3 çalışmalarına başladıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gönen, "Pandeminin başlangıcından bu yana Cerrahpaşa'ya 335 bin hasta gelmiş, bunlardan 27 bin tanesi koronavirüs nedeniyle müracaat etmiş, bu süreçte 77 bin test yaptık. Bugün bu mücadelenin bir farklı cephesi olan aşı çalışmalarına başlıyoruz" dedi.

"Aralık ya da ocak ayı gibi tüm dünyada aşılama çalışmaları başlar"

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak ise pandeminin sonlanabilmesi için iki etken olduğunu söyledi. 

Birisinin toplumdaki koruyucu ankitorun yüzde 50'nin üzerinde çıkması olduğunu ikincisinin ise aşı çalışmaları olduğunu kaydetti.

Tabak, "Aşı çalışmaları, umut vadeden çalışmalar. Dünyada 230'un üzerinde aşı çalışması devam ediyor. 30 tanesi klinik çalışmalara geçmiştir. Çalışmaların sonucunda aşının etkinliği gösterilirse aralık ya da ocak ayı gibi tüm dünyada aşılamaların başladığı bir sürece gireceğiz" diye konuştu.

Dünyanın farklı yerlerinde farklı ırklar üzerinde de faz 3 aşı çalışmalarının sürdüğünü belirten Tabak, daha güvenli aşılar bulunana kadar çalışmaların devam edeceğini ve genel verilere göre ocak ya da şubat aylarında genel aşılanmalara başlanabileceğini sözlerine ekledi.

Erdoğan, yılın ilk aylarında aşıyı milletin hizmetine sunacaklarını söylemişti

Geçen perşembe günü kabine toplantısı sonra açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Aşı çalışmalarında dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmenin yanında kendi aşımızı üretme yolunda hızla ilerliyoruz. Halen süren 8 aşı geliştirme çalışmasından 2'sinde hayvan deneyleri başarıyla tamamlandı. Özel sektöre ait bir firmanın altyapısı aşının üretimine uygun hale getiriliyor. İnşallah önümüzdeki yılın ilk aylarında bu aşıları milletimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da yaptığı açıklamada yeni tip koronavirüse karşı yürüttükleri çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını belirterek, "İki aşımızda hayvan deneyleri aşaması bitti, Sağlık Bakanlığımıza başvurularımızı yaptık, buradaki gerekli değerlendirme ve bu aşıların pilot üretimiyle ilgili tesislerin sertifikalandırılmasından sonra insan denemelerine başlamak istiyoruz" demişti.

Dünyada 29 aşı adayı klinik deneme aşamasında

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 22 Eylül itibarıyla dünya genelinde koronavirüse karşı 38 aşı adayı klinik deneme, 149 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. 

Dünya genelinde vaka sayısı 33 milyon 342 bini aşarken, 1 milyon 2 binden fazla kişi de hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU