Özgür Özel: Bu nasıl iyi ilişkilerdir ki Türkiye, ABD’de iç siyaset malzemesidir ve şamar oğlanına dönmüştür

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yaptığı basın açıklamasında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin açıklamalarına ve HDP’ye yönelik operasyonlara yönelik değerlendirmelerde bulundu

Özgür Özel / Fotoğraf: AA

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda gündeme dair açıklamalarda bulundu. Toplantıda İstanbul Milletvekili Yunus Emre de Demokrasi Raporu'nu açıkladı.

ABD Başkanı Donalt Trump’ın seçimi kaybetmesi halinde görevi bırakmaması ihtimaline karşılık ABD’yi, Türkiye, Kuzey Kore ve Suudi Arabistan’la karıştırmaması yönünde açıklamalarda bulunan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye Özgür Özel'den de yanıt geldi: 
 

ABD'nin iç siyasi çekişmelerinde Türkiye'nin bir siyasi hesaplaşmanın argümanı olarak kullanılıyor olmasından son derece rahatsızız. Türkiye'ye husumet duyan bir dil ve bilinçaltıyla söylenmiş bir sözdür ve uluslararası nezaket sınırları aşılmıştır. Bundan Türkiye olarak ve ana muhalefet partisi olarak büyük bir üzüntü duyuyoruz ve Amerika Birleşik Devletleri'ne de bu konudaki rahatsızlığımızı iletiyoruz. 

Trump ile Erdoğan arasındaki ilişkilerin tarihin en iyi ilişkileri olarak tarif edildiği noktada hem Trump hem Biden tarafından Erdoğan’ı küçük düşürecek, kabul edilemez bulduğumuz hadsiz ifadeler kullanılabiliyor. Bu nasıl iyi ilişkilerdir ki Türkiye, ABD’de iç siyaset malzemesidir ve şamar oğlanına dönmüştür. Kabul etmek mümkün değildir.


31 Mart seçimlerinde İstanbul seçiminin iptalini hatırlattı

Özel, geçen yıl 31 Mart seçimlerinin ardından İstanbul’da seçmenin açtığı yeni sayfayı kabul etmeyip, akıl almaz bahanelerle seçimin iptal edildiği dönemde de uyarılarda bulunduklarını hatırlatarak, “İşte Pelosi’nin aklına seçimlerin sonuçlarının kabul edilmemesi ihtimali gündeme gelince Türkiye gelmektedir. ABD’ye, Türkiye Cumhuriyeti’nin ana muhalefet partisi olarak uluslararası nezaket sınırlarının aşılmasından duyduğumuz rahatsızlığı ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.

Özel'den medya eleştirisi: Bu küstahlığın hesabı sorulur

Özel, HDP’ye yönelen operasyona ilişkin olarak dün yaptığı açıklamayı anımsatarak, şu iddialarda bulundu:
 

Altı yıl sonra nasıl bir aydınlanmaysa, hangi yeni delillerle o dönemin MYK üyesi olmaları bahane edilerek, siyasetçilerin apar topar evlerinden toplanarak bir siyasi operasyona alet edildiğini ifade etmiştik. Yeni delilleri kamuoyunun bilmesinin hakkı olduğunu ifade etmiştik.

AKP ve MHP’nin yetkilileri tarafından son derece saldırgan üslupla siyasete alet edilen bu operasyonu eleştiren herkese saldırılıyor. İktidar partisine yakın medya grupları, akıl almaz bir biçimde fotomontaj resimlerle saldırıp, terörle partimizi ve şahsımı ilişkilendirmeye çalışıyorlar.

Bu küstahlığın, hadsizliğin, terbiyesizliğin hesabı kanun önünde sorulur.

Yapılan işin gazetecilik olmadığı, utanç verici bir iş olduğu ortadadır. Bunun adı gazetecilik değil. Bunun hesabı sorulur.

Hepsinin gözünün içine baka baka söylüyorum. Bir kelime eksik konuşmayacağız, bir santim eğilmeyeceğiz, bir adım geri gitmeyeceğiz. Biz bir santim eğilirsek siz Türkiye’ye diz çöktüreceksiniz. Buna izin vermiyoruz.

Korkutmak için yaptığınız, sindirmek için yaptığınız her hadsizliğe karşı, size meydan okuyoruz.

Cürmünüz kadar yer yakamazsınız. Sarayın muhalefeti sindirmek için psikolojik operasyon aletine dönüştürdüğü medya gruplarından korkmuyoruz.


Halk TV'ye verilen yayın durdurma cezasını kınayan Özel, Halk TV ile dayanışma gösterdiklerini de sözlerine ekledi.

CHP'nin Demokrasi Raporu’nda özgürlükler vurgusu

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre de basın toplantısının ardından Demokrasi Raporu'nu kamuoyuyla paylaştı.

Raporda "Ülkemizde geçmişten bugüne anayasal değişiklikler iktidarı ve iktidarın dayandığı zümreyi konsolide etmeye dayanıyor. Ancak sürdürülebilir yeni geleceğin hukuki zeminini inşa ederken tekrar kısa vadeyi gözeten siyasi hatalara düşmemeliyiz. Görevimiz açık, toplumun bütün kesimlerini kucaklayan, her kesimin siyasal temsilini gözeten, eşitliğe ve adalete güçlü bir temel sunan bir mutabakat anayasası oluşturmak" ifadesi yer aldı.

Bütün dünyada demokrasi fikrinin gerilediği ve otoriter liderlerin yükseldiği bir ortamda CHP'nin güçlü bir demokrasi birlikteliği oluşturmayı başardığı belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:
 

12 Eylül cuntası özgürlüğü gasbetti. Ecevit'in deyimiyle 'özgürlüğü yitirdik'. Bugün de zor koşullar altında yaşıyoruz. Ancak 2020 Türkiye'sinde çok temel bir farklılık var. Yurttaşlarımız özgürlüğün yokluğunun dayanılmaz olduğunun farkında ve özgürlük için mücadele azmine sahip. Bu nedenle mücadelemiz günden güne büyüyor.


Independent Türkçe, CHP Basın Birimi, AA

DAHA FAZLA HABER OKU