Kılıçdaroğlu, Evrensel Hizmet Fonu için toplanan paraları sordu: Bu paralar nerede?

CHP lideri, "Bu ciddi bir sorun. Özellikle internet üzerinden haberleşirken, internet olsa bile zaman zaman kesintilerin olması hatta bazı yerlerde elektriklerin kesilmesi dolayısıyla eğitime ulaşamama gibi sorunlar çıktı" dedi

Fotoğraf: AA

CHP lideri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Evrensel Hizmet Fonu'nda toplanan paraların akıbetini sordu. 

CHP lideri,  ''Bu tabletler, bilgisayarlar, cep telefonları satılırken oradan belli bir miktar vergi alınıyor ve ‘Evrensel Hizmet Fonu’na aktarılıyor bu para. Bu para nerede ve burada ne kadar para toplandı?'' diye konuştu.

Öğrenci velileri ve öğretmenlerle video konferans yöntemiyle toplantı gerçekleştiren Kılıçdaroğlu, öğrenci ve ailelerinin yaşadığı sorunlara yönelik çözüm önerilerini anlattı.

Elektrik kesintileri

Öğrenci velilerinin ve öğretmenlerin dile getirdiği sorunlardan ortaya çıkan ortak sonucun interneti, televizyonu, bilgisayarı olmayan aileler olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bu ciddi bir sorun. Özellikle internet üzerinden haberleşirken, internet olsa bile zaman zaman kesintilerin olması hatta bazı yerlerde elektriklerin kesilmesi dolayısıyla eğitime ulaşamama gibi sorunlar çıktı” açıklamasında bulundu.

"1 liralık bütçeyle öğrencinin sorununu çözemezsiniz"

Kılıçdaroğlu, görüşme esnasında bir öğretmeninin her okul için ayrılan bütçenin yalnızca 500 TL olduğunu söylemesinin üzerine şu ifadeleri kullandı:

"Okulda ciddi sorunlar var. Yani Ezgi öğretmenimiz söyledi, 500 lira bir bütçe okullar için ayrılmış.

Gerçekten şöyle bir düşününce öğrenci başına neredeyse 1 lira düşüyor. Dolayısıyla siz kalkıp 1 liralık bir bütçeyle öğrencinin sorununu çözemezsiniz.

Bir başka gerçek daha var, o da acı bir gerçek aslında."

Evrensel Hizmet Fonu

"Parası yok Milli Eğitim Bakanlığı'nın. Örneğin; genel bütçe dışında Milli Eğitim Bakanlığı'nın kullandığı 'Evrensel Hizmet Fonu' var" diyen Kılıçdaroğlu, "Evrensel Hizmet Fonu' ile pek çok ihtiyaç giderilebilir. Okulların ihtiyacı giderilebilir, yoksul aile çocuklarının ihtiyacı giderilebilir. Peki bu para nerede ve burada ne kadar para toplandı? Ben milletvekiliyim, bilmiyorum. 600 milletvekili de bilmiyor. Hiçbir veli bilmiyor. Hiçbir öğretmen bilmiyor" şeklinde konuştu.

Okullarda hijyen sorunu ve yardımcı personel sorununun hala devam ettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bunun çözülmesi lazım aslında. 60 bin kişilik yardımcı hizmet elemanına ihtiyaç var bütün okullarda bunun olabilmesi için.

Söyledik, yardımcı hizmet personelini diğer bakanlıklardan veya geçici işçi çalıştırarak hijyen sorununu çözemezsiniz."

 

Yoksul ailelerin internet masraflarının karşılanması gerektiğini söyleyen CHP lideri, "Bu konuda şöyle bir çağrı yaptık: ‘İnternet sağlayıcısı kurumlarla Milli Eğitim Bakanlığı oturup konuşsun. En azından internet sağlayıcısı kurumlar bu süre içinde internet fiyatlarını biraz düşürsünler. Maliyetleri düşürsünler biraz. Herkes toplumsal bir fedakarlığı yapacaksa internet sağlayıcısı kurumların da fedakarlık yapması lazım' diye ifade ettik." ifadelerini kullandı.

Evrensel Hizmet Fonu nedir?

Tüm dünyada, devlet telekom tekellerinin özelleştirilmeye başlandığı 1990-2010 aralığında, özel firmaların karlılık görmediği bölgelere götürmeyeceği hizmetleri telafi etmek için "Evrensel Hizmet Fonu (Universal Service Fund)" kuruldu.

1996 Telekomünikasyon Yasası öncesinde, Evrensel Hizmet Fonu (USF), şehirlerarası uzun mesafe taşıyıcılarının telefon hizmetini düşük gelirli hane halklarına ve yüksek maliyetli alanlara sübvanse etmek için değerlendirildiği bir mekanizma olarak işlemiştir. 1934 tarihli İletişim Yasası, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm kişilerin, makul ücretlerle yeterli olanaklarla hızlı, verimli, ülke çapında iletişim hizmetine erişebileceğini belirtti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU