ABD'de 200 binden fazla kişi ölürken Pentagon'un salgınla mücadele için aldığı 1 milyar doları nasıl harcadığı ifşa oldu

Savunma Bakanlığı'na bu bütçe "koronavirüsü önleme, salgına hazırlıklı olma ve bu hastalıkla mücadele" amacıyla tıbbı ekipman tedarikinde kullanmak üzere mart ayında tahsis edilmişti.

Amerikan basınında yer alan haberlerin ardından gözler ABD Savunma Bakanı Mark T. Esper'a çevrildi (AFP)

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) koronavirüsle mücadele için aldığı 1 milyar dolarlık (yaklaşık 7,7 milyar TL) bütçeyi insansız hava araçları, jet motoru parçaları ve askeri üniformalar gibi harcamalarda kullandığı ortaya çıktı.

ABD Kongresi, Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası (CARES Act) kapsamında bu parayı Pentagon'a "koronavirüsü önleme, salgına hazırlıklı olma ve bu hastalıkla mücadele" amacıyla tıbbı ekipman tedarikinde kullanmak üzere mart ayında tahsis etmişti.

Ancak salgında 200 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği, enfekte sayısının 7 milyonu aştığı ülkede vatandaşların vergilerini de içeren bu kadar yüklü miktarda paranın esas maksadın dışında alanlara sarf edildiği anlaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post'un haberine göre Savunma Bakanlığı, Kongre'den geçmiş fonun kullanım güzergahını bütçenin kabulünden sadece birkaç hafta sonra değiştirmeye başladı.

Pentagon'a ayrılan parayla başka kalemlere yapılan ödemelerse, ABD sağlık yetkililerinin pandemiyle mücadelede fon yetersizliği yaşandığını düşündüğü bir sırada gerçekleşti.

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) Direktörü Robert Redfield geçen hafta Senato'da verdiği ifadede, eyaletlerin olası koronavirüs aşısını gelecek yıl başlarında Amerikalılara dağıtabilmek için 6 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Ülkede birçok hastanede tıbbi personelin kullandığı N95 maskelere dair ciddi derecede kıtlık yaşanırken, Washington Post bu tür taleplerin, söz konusu bütçeyle en baştan ele alınması öngörülen meseleler olduğuna dikkati çekti.

Demokratlardan soruşturma çağrısı

Haberin duyulmasının ardından Temsilciler Meclisi'nden iki Demokrat üye, bu paranın kullanılma şeklinin meşruiyetini sorgulayarak "kabul edilemez" diye niteledikleri konuyla ilgili soruşturma açılması ve halkın önünde hesap verilmesi çağrısı yaptı.
 


Pentagon'a ayrılan 1 milyar dolarlık fon kabul edilirken, Başkan Donald Trump'a Amerikalı firmaları ulusal çıkarlar için üretim yapmaya zorlama imkanı tanıyan Savunma Üretim Yasası (DPA) da dikkate alınmıştı.

"Muazzam bir başarı" olarak tanımladığı bu yasadan övgüyle bahseden Trump, DPA'yı tarihte hiçbir başkanın kendisi kadar kapsamlı kullanmadığını savunmuştu.

Bununla birlikte Trump yönetimi geçen bahar boyunca bu yasayı pandemide acil ihtiyaçlardan olan tıbbi maske ve diğer malzemelerin tedariki için kullanması yönünde baskıya maruz kalmıştı.

Koronavirüsle mücadeleyle ilgisi olmayan harcamalar

Ülkede son derece kritik seviyede bir sağlık krizi yaşanırken, bakanlığın bu fondan yüz milyonlarca doları, pek çoğu koronavirüsle mücadeleyle herhangi bir ilgisi olmayan alanlara harcadığı belirtildi.

Washington Post'un haberine göre bu fondan 183 milyon doların gemi yapımı için Rolls-Royce ve ArcelorMittal gibi firmalara aktarıldığı, on milyonlarca doların uydu, insansız hava aracı ve uzay keşif teknolojilerine gittiği, 80 milyon doların uçak parçalarına, 2 milyon doların da ordu üniformalarını üreten yerli bir imalatçıya verildiği belirtildi.

 

Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU