Hollywood sendikaları aylar sonra anlaştı: Oyuncular pandemide hangi şartlarda çalışacak?

Anlaşma oyuncular ve yönetmenler dahil 350 bin üyesi bulunan 5 sendikanın ortak görüşüyle kabul edildi

Pandemi nedeniyle ABD'nin yanı sıra dünyanın dört bir yanında sinema salonları kapanmıştı (Los Angeles Times)

Hollywood'un önde gelen sendikaları, eğlence sektörünün eski günlerine dönmesi için gerekli koronavirüs (Kovid-19) önlemlerine dair büyük film stüdyolarıyla sonunda anlaşmaya vardı.

Kovid-19'la ilgili testler, ekipman ve hastalık ödemeleri gibi konular sektörün işbaşına dönmesinin önünde başlıca engeller olarak yer alırken, sendikaların bireysel film ve televizyon projelerini vaka bazında onaylaması gerekiyordu.

AFP'nin haberine göre, koronavirüs sigortasının olmaması, yerel düzeyde kısıtlamalar ve çekim bölgelerinde vaka sayısının yüksek olmasına rağmen aylardır süren görüşmelerin ardından varılan bu anlaşmanın sinema yapımlarının durma noktasına geldiği bir sırada sektöre canlılık kazandırması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anlaşma oyuncular, yönetmenler ve meslek birlikleri dahil toplamda 350 bin üyesi bulunan, Hollywood'un en büyük 5 sendikasının ortak görüşüyle kabul edildi.

Görüşmeler Disney, Universal, Paramount ve Warner Brothers gibi büyük stüdyoların yanı sıra büyük TV ağlarını temsil eden ticari kuruluş olan Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile yapıldı.

Hollywood oyuncular sendikasının başkanı Gabrielle Carteris "Bu anlaşma, üyelerinin sevdikleri işi yapmaya geri dönmelerine olanak tanıyan mantıklı ve bilime dayalı protokoller oluşturuyor" dedi.

Los Angeles'ta film ve dizi çalışmaları pandeminin başladığı mart ortalarında durmuş ve haziran sonlarında düşük seviyede de olsa yeniden başlamıştı.

FimLA kuruluşuna göre şu an devam etmekte olan yapımlarsa normal çalışma seviyelerinin henüz yarısına bile gelmedi.

Ulusal düzeyde gerçekleşen ve pazartesi günü sonuçlanan görüşmelerden çıkan neticenin, söz konusu sendikalara üye olup yurtiçinde ya da yurtdışında çalışan kişileri de kapsaması bekleniyor.
 


Öte yandan hastalık ödeneğinin görüşmelerde başlıca anlaşmazlık noktalarından biri olduğu belirtiliyor.

Açıklanan haliyle anlaşma, sınırlı istisnalar dışında, yapımcı başına 10 günlük ücretli Kovid-19 hastalık izni ve izole edilmesi gereken çalışanlar için de karantina ödemesi yapılmasını içeriyor. Ayrıca, film çekerken koruyucu ekipman giyemeyen oyuncular ve onlarla yakın temasta olanlar için düzenli virüs testi yapılmasını ve sette koronavirüs yetkililerinin bulunmasını zorunlu kılıyor.

Kovid-19 salgını Hollywood'da çalışmaları ciddi derecede etkilerken, bazı yapımlar askıya alınmış, film gösterimleri ertelenmiş ve sektörün temel taşlarından biri olan Oscar ödül töreni de yapılamamıştı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU