Facebook ve Twitter bazı hesapları kaldırdı: "Trump'ın trol çiftliği sosyal medyada gizlice örgütleniyor"

Faaliyetlerin arkasında Phoenix merkezli bir muhafazakar gençlik organizasyonunun olduğu belirtiliyor

Turning Point USA'in kurucusu Charlie Kirk, Başkan Trump'la bazı etkinliklerde birlikte yer almıştı (AP)

ABD'de kasım ayında yapılacak seçimlere kısa süre kala sosyal medya platformlarındaki paylaşımlarda, Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'ın tartışma yaratan açıklamalarına benzer çıkışlardaki artış dikkati çekiyor.

Twitter'da paylaşılan bir iletide, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisine dair rakamların kasıtlı olarak artırıldığı iddiasına yer verilerek, "Neye inanacağını bilmek zor" deniyor, bir başkasındaysa pandemiyle mücadelede ülkenin artık yakından tanıdığı bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci hedef alınarak "Ona güvenmeyin" uyarısı yapılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçimin meşruiyetine gölge düşürmek için posta yoluyla oy vermenin güvenli olmadığını ileri süren ve seçmenleri "iki kez oy vererek kasten hile yapmaya" davet eden Trump'la benzer bir çizgiyi izleyen bir Facebook yorumu, postayla gönderilen oy pusulalarının "bu seçimde sahtekarlığa yol açacağını" savunuyor.

Bir Instagram paylaşımındaysa son 4 seçimde 28 milyon oy pusulasının kaybolduğu yönündeki asılsız bir iddia gündeme getiriliyor.

Washington Post'un haberine göre Arizona'daki gençler son aylarda, Trump'ın yeniden seçilmesi için verdiği savaşta sarıldığı gündem maddeleriyle bezeli olacak şekilde "kendi fikirlerini" ifade ediyor.

Bununla birlikte sosyal medyada arttığı gözlenen bu mesajların aslında bir "trollük" faaliyeti olduğu ve 2016 kampanyası sırasında Rusya tarafından kullanılan türde internet dezenformasyonunu sınırlamak için sosyal medya platformlarında getirilen kısıtlamaları aşmak için yürütülen gizli bir kampanyanın parçası olduğu ileri sürülüyor.

Haberde, bu girişimle ilgili bilgi sahibi 4 kişinin anlattıklarına göre, Phoenix merkezli muhafazakar gençli organizasyonu Turning Point USA (ABD Dönüm Noktası) oluşumuna bağlı Turning Point Action (Dönüm Noktası Eylemi) adlı hareket için çalışan bu gençlere para ödendiği belirtiliyor.
 


Kampanya, sosyal medyada defalarca yayımlanan aynı veya benzer dil ile botların ve trollerin spam benzeri davranışlarından yararlanıyor. Paylaşımlar kendi hesaplarını kullanmaları için ödeme yapılan insanlar tarafından gerçekleştiriliyor ancak bu kişiler genelde Turning Point ilişkilerini ifşa etmiyor.

Bir kullanıcı, Washington Post söz konusu kampanya hakkında sorular sormaya başlayana kadar Twitter profiline Turning Point USA'in internet sitesine ait bir bağlantı eklemişti.

Gazeteden gelen sorulara yanıt olarak Twitter, salı günü "platform manipülasyonu ve spam" etkinliğine dahil olan en az 20 hesabı askıya aldı. Facebook da şirketin devam etmekte olan bir soruşturması kapsamında bir dizi hesabı kaldırdı.

Washington Post tarafından yapılan bir incelemeye ve bağımsız bir veri bilimi uzmanı tarafından yapılan değerlendirmeye göre, bu yaz Twitter, Facebook ve Instagram'da bu tarz binlerce gönderi paylaşıldı.

Gazete, yapılan analizde belirlenen özdeş içeriğe sahip yaklaşık 4 bin 500 tweet'in muhtemelen toplam faaliyetin bir kısmını temsil ettiğini aktardı.

 

Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU