J.K. Rowling'in bugün yayımlanan yeni cinayet romanı transfobiyle suçlanıyor

Trans aktivist Paris Lees kitabı "Kuzuların Transfobik Sessizliği" diye nitelendirdi

Rowling uzun süredir açıklamaları nedeniyle transfobik olmakla suçlanıyor (AFP)

J.K. Rowling'in yeni romanı Troubled Blood transfobik olmakla suçlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rowling'in Robert Galbraith müstear ismiyle kaleme aldığı Strike polisiye serisinin son kitabı, kadın kıyafetlerini fetişleştiren cis bir erkek seri katil etrafında gelişiyor. Kitabın bir bölümünde katil, kaçırdığı kişiyi kandırmak için kadın kılığına giriyor.

Transseksüel topluluktan kişiler, aktivistler ve eleştirmenler kitabın zararlı olabilecek, trans karşıtı bir olay örgüsü olduğunu savundu.

Romanın Telegraph'ta yayımlanan incelemesinden alıntı yapan bir Twitter kullanıcısı şöyle yazdı:

'Kitabın esas konusu çözülmemiş bir vakanın araştırılması: Travesti seri katil Dennis Creed'in kurbanı olduğu düşünülen aile hekimi Margot Bamborough'un 1974'te ortadan kayboluşu.' Kuzuların Transfobik Sessizliği klişeleri! Ne kadar da orijinal!

Trans aktivist Paris Lees, Twitter'da şu paylaşımı yaptı:

J.K. Rowling'in yeni kitabı 'travesti bir seri katille' ilgili. Bu esnada gerçek dünyada, geçen yıl Brezilya'da öldürülen trans bireylerin sayısı yüzde 70 arttı, genç trans kadınlar arabalarda yanmaya mahkum ediliyor ve (trans olduğumuz için) bizi öldüren erkekler affedilip evlerine gönderiliyor.

Lees şunları ekledi:

Beni takip eden çoğunuzun 'kadınları incitmek için kadın gibi giyinen erkek' mitinin etrafında gelişen bazı korkuları paylaştığını biliyorum. Trans olmasaydım sanırım ben de bu korkuları paylaşırdım. Ama sizden kalbinizin içine bakmanızı ve burada aslında neler döndüğünü sorgulamanızı istiyorum.

Başka bir kullanıcı şöyle yazdı:

J.K. Rowling tüm bunları yapmamış olabilirdi ve trans hayranları (bir sürü var) onu desteklemeye devam ederdi. Bu konuda dürüst olmasından memnunum. Gerçekten 900 sayfalık transfobik bir kurgu yazıp sonra 'Transfobik değilim' diyemezsiniz.

Bir kişi de, "J.K. Rowling trans bireylerin hayatını kelimenin tam anlamıyla riske attığının farkında mı?" diye ekledi.

İki fikre dayanarak düzenli olarak öldürülüyoruz  1) Cinsel saldırgan olduğumuz 2) gerçek olmadığımız. Transfobik kültür = ölüm.

Bir diğeri şöyle dedi:

Trans bireyleri 'sevdiğini' ve 'desteklediğini' söyleyen biri için, belki de topluluğumuzla ilgili son derece zararlı klişelerden kaçınarak onları desteklemeli.

Tepkiler, Rowling'in "regl olan kişiler" şeklinde kapsayıcı bir ifade içeren başlıkla alay ettiği Haziran ayından bu yana köpüren trans tartışmasının ardından geldi.

Yazar o zamandan bu yana birkaç kez transseksüel haklarına dair konuştu ve bu konuda Daniel Radcliffe dahil Harry Potter yıldızlarının da karşı çıktığı bir yazı kaleme aldı.

Harry Potter serisinde Hagrid'i canlandıran Robbie Coltrane kısa süre önce transfobi suçlamalarıyla ilgili yazarı savundu.

Coltrane, Radio Times'a şunları söyledi:

Söylediklerinin gerçekten aşağılayıcı olduğunu düşünmüyorum. Neden bilmiyorum ama etrafta dolaşıp rencide edilmeyi bekleyen koca bir Twitter nesli var.

Savaşı kazanamazlardı, değil mi? Burada huysuz, yaşlı bir adam gibi konuşuyorum ama sadece 'Ah, kendini bir şey sanmayı bırak. Azıcık bilgilen, ayağa kalk ve hayatına devam et' diye düşünüyorum.

The Independent irtibata geçtiğinde Rowling'in temsilcileri konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Troubled Blood bugün (15 Eylül) yayımlandı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU