Bir önceki raporunda “petrol talebi güçlenecek” diyen 111 yıllık enerji devinden kritik itiraf: Petrol talebindeki artışın sonuna geldik

Dünyanın en büyük beş enerji şirketi arasında yer alan BP, pazartesi yayınladığı raporda petrol talebinin 2050’ye kadar yüzde 50 ila yüzde 80 azalacağını açıkladı

Fotoğraf: Reuters

İngiltere merkezli enerji devi British Petroleum (BP), pazartesi günü yatırımcılarla paylaştığı notta petrol talebindeki büyümenin sonuna gelindiğini söyledi. 

Enerji patronlarından OPEC temsilcilerine kadar birçok uzmanının, petrol talebinin en az 10 yıl daha devam edeceğini söylediği bir ortamda BP’nin bu açıklaması, bir petrol devinden gelen kritik alarm olarak kabul ediliyor. 

Paylaştığı notta petrol tüketiminin bir daha asla koronavirüs öncesi döneme geri dönmeyeceğini söyleyen BP, dünyanın fosil yakıtlardan çevre dostu enerjiye evrilmesiyle, en iyimser senaryoda bile gelecek 20 yılın petrol talebinin düz bir grafik şeklinde ilerleyeceğini belirtti. 

BP’nin tahminlerine göre 2050’ye kadar petrol tüketimi yüzde 50 azalacak. Diğer bir senaryoya göre ise bu oran yüzde 80 olacak. Enerji sektörünün iş modelinde herhangi bir değişiklik olmaması durumunda petrol talebi bir miktar toparlanacak gibi olsa da gelecek 20 yılda günde 100 milyon varil seviyesinde sabit kalacak. 

Hollanda merkezli Vitol Group’un CEO’su pazartesi yaptığı açıklamada petrol talebininin virüs öncesi seviyesine gelecek yılın sonunda geleceğini, önümüzdeki 10 yıl boyunca da artmaya devam edeceğini vurgulamıştı. 

BP’nin geçen yıl yayınladığı raporunda bile petrol talebinin artacağı ve 2040’ta günlük 130 milyon varile ulaşılacağı öngörülmüştü. 

Ancak pandemiyle birlikte tahminler değişti ve son yayınlanan raporda petrol talebinin gelecek 30 yılda düşmeye devam edeceği ifade edildi. Raporda, “Düşüşün büyüklüğü ve hızı, ulaşımda elektriğe dönüş ve verimlilik ile doğru orantılı olacak” denildi. 

111 yaşındaki enerji devinin CEO’su Bernard Looney, ağustosta yaptığı açıklamada gelecek 10 yılda petrol ve doğalgaz üretiminin yüzde 40 oranında azaltacaklarını, dünyanın en büyük yenilenebilir enerji şirketini kurmak için 5 milyar dolar harcayacaklarını söyledi. 

Rapora göre su hariç yenilenebilir enerji talebi 10 katına çıkacak. 2018’de yüzde 5 olan “birincil enerji tercihi” seviyesi 2050’de yüzde 40’a yükselecek. Doğal gaz talebi ise 2050’ye kadar çok fazla değişiklik göstermeyecek ancak 2050’den sonra yüzde 40 azalacak. 


Independent Türkçe, Bloomberg 

DAHA FAZLA HABER OKU