Meclis dışı muhalefette son durum: Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Doğru Parti yöneticileri anlattı

Muhalefet partileri, Independent Türkçe'ye kongre hazırlıklarını ve seçim sistemi için önerilerini anlattı

İktidarın seçim mevzuatında değişiklik öngören çalışmalarıyla ilgili gelişmelerin dikkati çektiği bir süreçte yeni kurulan partilerden Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi, Ali Babacan'ın kısa adı DEVA olan (Demokrasi ve Atılım Partisi), eski bakanlardan Rıfat Serdaroğlu'nun bir süre önce kuruluşunu ilan ettiği Doğru Parti, sonbahar için hummalı bir hazırlık içinde.

Türkiye'de olası bir erken seçim ya da genel seçimlere katılabilmenin gerekli yasal koşullarından biri olan büyük kongre için gün sayıyorlar.

Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, 1. olağan büyük kongre tarihini ekim ayı ortası olarak açıklarken bunun 'seçime hazırlık' kongresi olacağını belirtti.

DEVA Partisi Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin, büyük kongreyi ekim ayı sonuna yetiştirme arzusunda olduklarını; ancak bazı bürokratik aksamalardan dolayı bu takvimin biraz sarkabileceğini ifade etti.

Şahin, DEVA Partisi 1. Olağan Kongresi'nde 'şimdi değişim zamanı' mesajına dikkati çekiyor.

Eski bakanlardan Rıfat Serdaroğlu başkanlığında Çoban Ateşi adıyla yürütülen örgütlenme faaliyetleri kısa bir süre önce kurulan 'Doğru Parti' de ilginç çalışmalar dikkati çekiyor.

Şu anda 77 vilayette örgütlerinin hazır olduğunu anlatan Serdaroğlu, "81 il ve 974 ilçe dahil, ekim ayında aynı anda tabelalarımızı asacağız" dedi.

Doğru Parti, internet ortamından genel başkan ve parti organlarının internet üzerinden seçilmesine ilişkin bir projeyi de ajandasına koymuş görünüyor.

Serdaroğlu, 6 ay sonra olası bir seçim konusunda, "Seçime gidilme koşullarını yerine getirmiş iki parti ile anlaştık. Eğer bir erken seçim kararı olursa beraber seçime gideriz. Bize katılacaklar, katılım bu. İttifak değil" dedi.

Türkiye'de siyasi partilerin seçime girebilmeleri ancak Siyasi Partiler Kanunu'nun (SPY) 36'ıncı maddesine göre yapılabiliyor.

Kurulan her siyasi parti seçime giremiyor. Bir siyasi partinin seçime girebilmesi için, "İllerin en az yarısında (41 il) seçim gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya TBMM'de grubunun (en az 20 milletvekili) bulunması" gerekiyor.

Yasa bir ilde teşkilatlanma koşulu olarak ise "merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurma" koşulu getiriyor.

Ayhan Sefer Üstün AA.jpg
Ayhan Sefer Üstün / Fotoğraf: AA

Yeni kurulan siyasi partiler, büyük kongre hazırlıklarını Independent Türkçe'ye anlattı.

Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün süreci şöyle özetledi:

69 il başkanı atandı ve buralarda örgütlenmesne devam ediyor. 350 civarında ilçe başkanı ataması yapıldı, buralarda kongrelere gidiyor. Her hafta sonu il kongreleri yapılmaya devam ediyor ve İl kongrelerinden sonra 1. olağan büyük kongre yapılacak. Kongrede, genel başkan, parti yönetimi kurulu, parti disiplin kurulu, parti etik kurulu seçilecek.  

"Yapamazsınız dediler"

Her şeyden önemlisi bunun şöyle bir anlamı var,  biz bu yola çıkarken bizim böyle bir şeyi kuramayacağımızı söylediler, ama biz partimizi kurduk, sonra kurdular ama teşkilatlanamaz dediler, teşkilatlandık, kongreye götüremez dediler ancak biz ekim ayı içerisinde büyük kongremizi yapmış olacağız. Bu baskı ortamında, antidemokratik ortamda,  korku ikliminde ve pandemi ortamında bütün bunları başarmış olmak Türkiye şartlarında gerçekten demokrasi adına takdire şaşan bir şeydir. Bu bir seçime hazırlık kongresi olacak aynı zamanda bizim kendi varlığımızla, kendi kabiliyetimizle, kendi imkanlarımızla seçime girme imkanı sağlayacak. Çünkü bunlar seçime nasıl girecekler gibi iddialar vardı.  Yasalara göre, biz büyük kongreyi yaptıktan sonra 6 ay sonra yapılacak tüm yerel ve genel seçimlere girme hakkı kazanıyoruz. Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nın ilgili hükümlerini yerine getirmiş oluruz.  Asıl seçim kongresidir bu. İl kongrelerinde seçilen delegeler burada oy kullanacak.

Neler öne çıkacak?

Üstün, sözlerine şöyle devam ediyor:

İnsanların ürettiği evrensel değerler var. Adalet, demokrasi, insan hakları, piyasa ekonomisi. Tüm bu ortak değerler üzerinde birleşen bir program ve kadromuz var ve bunları öne çıkaracağız. Çünkü bunlar doğunun ve batının ürettiği değerler, ama insanlığın ürettiği değerler. Bunlara ihtiyacımız var; mesela batının ürettiği değerlerden bir tanesi demokrasidir. Doğunun ürettiği ise, istişare, şura, liyakat çok konuşuluyor bugünlerde... Bu değerleri yeniden keşfedip hayata uygulayacak bir anlayış sergileyeceğiz buna ihtiyacımız var. Adalet herkesin ürettiği bir değerdir ama biz onu sadece yargıçların mahkemelerde dağıttığı bir şey olarak görmüyoruz.  Adalet artık toplumun içerisinde hayatında içerisinde görmek istiyoruz.  Biz adaletli bir yaşam öngörüyoruz biz adaleti mahkeme salonlarından çıkarıp insanların iliklerine kadar hayatlarında hissettikleri bir kavram olarak ortaya konulmasını arzu ediyoruz.  Bunların öne çıktık bir kongre olacak.


"Pandemi koşullarında titiz bir kongre yapacağız"

Üstün, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını devam ederken kongreye gidecek olmalarını da şöyle değerlendirdi:

Pandemi koşullarında bir kongre olacak.  Açık alan olacak. CHP iyi bir kongre yaptı ve kendilerini takdir ettik. Elbette aynı titizliği biz de göstereceğiz. Yarı açık alan olacak.  Ani bir yağış ya da güneşe karşı korunmalı olacak.   Misafirler minimum seviyesinde tutulacak ve delegelerin ön plana çıktığı bir kongre yaşayacağız. Bu yapılamaz, edilemez denilen bir ortamda daha kuruluşunun üzerinden bir yıl geçmeden Büyük kongresini gerçekleştirmiş bir parti oluyoruz. Gerçekten demokrasi tarihimizde ender görülen bir olay bu.  İnsanımıza bir umut aşılıyor, bir alternatif koyuyor. Bakmayın siz iktidar sözcülerinin şu kadar parti var sözlerine, seçime giren parti sayısı iki elin 10 parmağı kadardır.  O seçim pusulasına Gelecek Partisi'nin de adını inşallah yazdıracağız.
 

İdris ŞAhin AA.jpg
İdris Şahin / Fotoğraf: AA

DEVA'da durum ne?

DEVA Partisi Seçim İşleri Başkanı İdris Şahin de kongreleriyle ilgili olarak şunları anlattı:

70 ilde, kurucu il başkanı yetkisi verdik. 285 tane ilçede ilçe bakanına kurucu verildi bunlardan 156 tanesi ilçe teşkilatlarını kurup ilgili ilçe kaymakamlıklarına müracaatlarını yaptı. Yargıtay'daki ekranda da sayfaları açıldı bunların üye kayıtlarını da gerçekleştirdik. Bunların kongre sürecini de başlattık peyderpey de hemen hemen her gün bir ilçe kongre sürecini başlatıyor. Ardahan'da ilçe kongremizi tamamladık 20 Eylül'de ilk il kongremizi burada yapacağız.  Erzurum, Diyarbakır, Siirt Batman, Bitlis, Karabük, Çorum, Manisa, Edirne ve Sakarya'da kongre süreçleri başladı. İlçe kongreleri bittikten sonra hemen arkasından 20 gün içeresinde  il kongrelerini yapıyoruz. İl kongrelerini gerçekleştirdikten sonra büyük kongremizi sonbahar ortalarında gerçekleştirmiş olacağız.  Biz Ekim de arzu ediyorduk ama devlette işler yavaş yürüyor. Verdiğimiz dilekçeler bazen 15 günde Yargıtay ekranına zor düşüyor.

İl sivil toplum ilişkiler müdürlüğünden oradaki evrakların nakli, ilçeden ile nakli maalesef zaman alıyor kaymakam olmayınca evrakı bazı yazı işleri müdürleri almıyor. İster istemez öngördüğümüz takvim ekim sonu itibariyle süreci tamamlamaktı ama gördüğüm kadarıyla bu biraz sarkabilir ama bizim arzumuz Ekim ayı sonuna yetiştirmek.   Şimdi değişim zamanı diyoruz. Sadece sorun konuşan değil çözüm önerilerini de otaya koyan bir yapı olacak. Türkiye'nin tamamında örgütlenen parti son dönemde 81 ilin tamamında örgütlenecek bir potansiyele sahibiz.  
 

Rıfat Serdaroğlu.jpg
Rıfat Serdaroğlu / Fotoğraf: Twitter

Doğru Partisi'nden kuzey modeli

Doğru Partisi Genel Başkanı Rıfat Serdaroğlu da "Çoban Hareketi" ile iki senedir Türkiye'nin 74 vilayetini dolaştıkları bilgisini aktarırken şunları anlattı:

Biz örgütlenmeyi tavandan tabana doğru değil tabandan tavana doğru başlattık. Biz şu anda 77 vilayette örgütlerimiz hazır.  İlçelere kadar 81 il ve 974 ilçe dahil, ekim ayında aynı anda tabelalarımızı asacağız. Genel Merkez binamız tuttuk ancak onun dayanıp döşenmesi gerekiyor.   Bizim örgütlenme işimiz hazır, yepyeni insanlardan kuruyoruz eski siyasetçilerden bir tek ben varım. Ben de aday olmayacağım TBMM'ye falan. Kadın hareketi olarak, gençlerin hareketi olarak planlıyoruz. Bizim sistemimiz neredeyse kuzey ülkelerinde doğrudan demokrasiye yakın bir parti içi demokrasi uygulayacağız. Üye bazında olacak bütün seçimlerimiz.  Hatta Siyasi Partiler Kanunu'nu zorluyoruz bilgisayar, internet üzerinden oy kullanmayı il ve ilçe kongrelerinde genel başkan seçiminde. Onun güvenliği tartışılıyor arkadaşlarımız arasında. Genel başkanı da en az yaklaşık 50 bin kişi seçecek ve genel başkan iki defa görev yapacak.

İnternet ortamında seçim

Bilgisayardaki yazılımı hazırlıyor arkadaşlar iki arkadaşımızı yurt dışına gönderdik orada bunun uygulamalarını görsünler diye. Yani siz internet ortamında bir partiye üye oluyorsunuz,  sizin şifreniz var hangi ilçede kayıtlı olduğunuz belli. Dünyanın neresinde olursanız olun oyunuzu kullanabileceksiniz, aday olabileceksiniz. İktidar şimdilik buna karşı çıkıyor ama biz dünyadaki örneklerini de getiriyoruz. O zaman genel seçim sonuçlarını da bilgisayarla yapma değil mi?

"Hiçbir siyasi partinin alternatifi değiliz"

Türkiye'de siyaset sistemini değiştirmek lazım. Doğru Parti, hiçbir siyasi partinin alternatifi değil. Türkiye'de çökmüş, çöp olmuş bir siyasal sistemin alternatifidir.   Biz siyaseti paralı olmaktan çıkarmak istiyoruz. Ekim ayının ortasında İstanbul ve Ankara'da programımızı tanıtmak izin bir program tertip edeceğiz ve tanıtacağız. Seçime hazırız. Seçime gidilme koşullarını yerine getirmiş iki parti ile anlaştık. Eğer bir erken seçim kararı olursa beraber seçime gideriz. Bize katılacaklar, katılım bu. İttifak değil. Seçime katılma hakları var. Seçime girme ilan edildi, o zaman onlarla birleşiriz ve onlar Doğru Partisi ile birleşirler. Bu arada biz gerekli çalışmalara zaten son sürat devam ediyoruz. 6 ay sonra Türkiye'de biz dengeleri çok değiştiririz.  

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU