Bilim insanları son günlerde yaşanan katil balina saldırıları yüzünden şaşkına döndü

Biyolog Lopez, "Dünya üzerinde önceden tasarlanmış bir saldırıya, yaralamaya veya benzer bir şeye dair kanıt yok" dedi

Katil balinaların çoğu karşılaştıkları tekneleri görmezden gelse de Kuzey İspanya’daki balinalar, teknelere çarpmakla ilgileniyor gibi görünüyor.

Cuma günü bir katil balina, Birleşik Krallık’a doğru yol alan 36 metrelik bir tekneye en az 15 kez çarptı. Çarpışmalar, teknenin direksiyon kabiliyetini yitirmesine ve İspanya’daki A Coruña şehrine çekilmesine sebebiyet verdi.

Beautiful Dreamer isimli teknenin kaptanı, "Dümene defalarca vurdu, sanırım 15 kez" dedi ve ekledi:

Her şeyi kapattık, motoru kapattık, elektronikli eşyaları kapattık. Sonra kayboldu.

İspanyol hükümetine bağlı Maritime Rescue isimli kurtarma ekibi, olayı Twitter'da paylaştığı bir videoyla duyurdu ve insanlara balinalara yaklaşmamasını tavsiye etti:

Bu balinaları görürseniz yaklaşmayın ve mesafenizi koruyun.

Öte yandan bu, İspanyol ve Portekiz kıyılarında teknelere saldırdığı ilk örnek değil. Son haftalarda iki tekne daha katil balinalarla karşılaştı.

Bunlardan biri İspanyol donanmasına ait bir yelkenliydi. Yerel basına göre mürettebat balinalardan kaçınmaya çalışsa da teknenin tahta dümeni ciddi hasar almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılarsa söz konusu davranışın gerçekten tuhaf olduğunu ama şimdilik endişelenmemek gerektiğini belirtti. Biyolog Alfredo Lopez, bu olayların ya tek başına hareket eden ya da bir grubun parçası olan hayvanlardan kaynaklandığını düşündüklerini söyledi.

Cebelitarık balinalarını inceleyen Dr. Ruth Esteban da iki farklı grubun böyle alışılmadık davranışlar sergilemesini olası görmüyor

Diğer yandan, Lopez’e göre bu balinalar, henüz öğrenme aşamasından geçen meraklı genç hayvanlar olabilir. Ancak bunu doğrulamak için yeterli veri bulunmuyor.

"İnsanlar normal hayatlarına devam edebilir" diyen Lopez, şöyle devam etti:

Dünya üzerinde önceden tasarlanmış bir saldırıya, yaralamaya veya benzer bir şeye dair kanıt yok.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU