Tunç Devri'ndeki sert Avrupalı savaşçıların zayıf noktası bulundu

Çalışmanın başyazarı, "Bu içeceğe neden ihtiyaç duyduklarını bulmak zorundayız" dedi

Bronz Çağı'ndan kalma savaş alanındaki kemikler, genetik testlere tabi tutuldu (Tollense Vadisi Projesi)

Yaklaşık 3 bin yıl önce Kuzey Almanya’daki Tollense nehrinin kıyısında binlerce savaşçı savaştı. Bu savaşçılar, daha ölümcül bir etki yaratması için tahta, taş ve bronz silahlar kullandı.

Son on yılda arkeologlar, bataklık toprağına gömülü yüzlerce savaşçının iskelet kalıntılarını ortaya çıkardı. Bulgular, şimdiye kadar keşfedilmiş en büyük tarih öncesi çatışmalardan birine işaret ediyordu.

Ancak söz konusu kalıntıların genetik testleri, bu Avrupalı askerlerin beslenme şekliyle ilgili şok edici bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Uzmanlara göre savaşçılar, taze sütü sindiremiyordu.

Bugün Almanya, Polonya ve Çekya diye isimlendirilen topraklarda yaşayan ve DNA’sı dizilenen 14 askerin ikisinin kadın olduğu anlaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İncelemeler sonucunda bu savaşçılardan hiçbirinin, yetişkinlerin sütü sindirmesini sağlayan ve laktaz kalıcılığı ismi verilen genetik yeteneğe sahip olmadığı keşfedildi.

Uzmanlar, daha önce yapılan çalışmalara dayanarak, söz konusu yeteneğin Taş Devri Avrupası’nda tarım ve hayvancılığın, yani süt sağma, peynir ve yoğurt yapımının da başladığı dönemde yavaş yavaş yayıldığını söylüyordu.

Ancak bilim insanlarının araştırdığı savaş, Avrupa’da savaşın başlangıcından 4 bin yıl sonra meydana geldi. Bulgular, Avrupalıların tam olarak ne zaman ve neden süt tüketmeye başladığı konusunda bilim insanlarının kafasını daha da karıştırdı.

Çalışmanın başyazarı Joachim Burger, şaşkın olduğunu söyledi ve ekledi:

Bu içeceğe neden ihtiyaç duyduklarını bulmak zorundayız.

 

Independent Türkçe, Science Daily

DAHA FAZLA HABER OKU