Rusya'da "normal" yollarla siyaset yapmayı uman yeni parti seçimi kazanabilecek mi?

Yeni Halk Partisi, Rusya'da yavaş yavaş güç toplamaya çalışıyor. Bu büyüleyici demokrasi deneyinde siyasetin en rutin ve sıradan kuralını temel alıyor: Önce seçilin

Vladimir Putin, ilk kez başbakan seçildiği 1999'dan bu yana dönüşümlü olarak başbakanlık ve devlet başkanlığı görevlerini yürütüyor (Reuters)

Rusya, Aleksey Navalni'nin zehirlenmesiyle haberlerdeki yerini bir kez daha aldı. Yakın zamanda zehirlenen muhalefet lideri ya da Lukaşenko'nun seçilmesini protesto eden Belaruslular gibi Vladimir Putin karşısında cesurca savaşan kişiler demokratik dünyanın kahramanları ancak ilham verici mücadeleleri normalde yürütülen tarzda bir siyaset değil. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün bile, Putin'in iktidardaki Birleşik Rusya parti makinesine karşı Duma'daki iki ana muhalefet partisi, eski kafalı komünistlerden ve ağzı bozuk milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin başkanlık ettiği çirkin bir yabancı düşmanlığına sahip Liberal Demokrat Parti'den oluşuyor.

Şimdi yeni bir parti Rusya'da yavaş yavaş güç toplamaya çalışıyor. Bu büyüleyici demokrasi deneyinde siyasetin en rutin ve sıradan kuralını temel alıyor: Önce seçilin.

Yeni Halk Partisi, yetkili makamlara kaydını Mart 2020'de yaptırdı ve ağustosa kadar 300 bin Rus adayları için adaylık belgelerini imzaladı. Parti, Rusya'nın 13 bölgesinde (hükümetin ilk çeperinde) bu ay yapılacak seçimlerde 100 aday göstermeyi hedefliyor.

Partinin kurucusu ve itici gücü, parasını doğrudan pazarlamadan kazanan Aleksey Neçaev. Neçaev, Yeni Halk Partisi'ni arkadaşlarının, iş ortaklarının ve bazı bölgesel iş insanlarının desteğiyle kurdu. Parti, Putin'i destekleyen oligarkların özel jetleri ile Mayfair malikanelerinden ve Rusya'daki Sovyet sonrası işletmelerde kendilerini önemli görevlere getiren eski KGB "silovik'lerinden" çok uzak.

Moskova'dan katıldığı Zoom röportajında genç görünümüyle 54 yaşındaki Neçaev, siyasi değişimin neden Putin'in çevresinde toplanan Moskova elitlerinin paralel evrenlerinden ve devlet başkanını devirecek muhalefeti uyandırmak amacıyla sokak protestolarına ve online ifşalara başvuran liberal entelijansiyadan değil aşağıdan gelmesi gerektiğine inandığını açıkladı.

"Her iki grup da yolsuzluğa ve sahte vaatlere son vermek isteyen sıradan halkı temsil etmiyordu" diyor.

Medvedev 2008'de devlet başkanı olduğunda modernleşme sözü vermişti. Ama hiçbir şey olmadı. Ruslar, Kırım krizi ya da 2018'deki Dünya Kupası gibi büyük ve çarpıcı olaylara odaklandı. Ancak Rusya'daki birçok şey hâlâ sıradan yurttaşların yararına işlemiyor ve biz bu konulara odaklanacağız.
 


Neçaev, birkaç aday kendilerini finanse ediyor olsa da kampanyanın ana fon kaynağının kendisi olacağını söylüyor. Milyarder Andrej Babis'in 2011'de kurduğu ve bugün Çek Sosyal Demokratlarıyla koalisyon ortağı olarak Prag hükümetini yöneten Çek ANO partisinden ilham aldığını öne sürüyor.

Babis ve ANO kesin bir şekilde sağcı ama Neçaev, 2014'te kurulan ve şu anda ana akım İspanyol Sosyalist Partisi'yle koalisyon hükümetinde olan İspanya'nın tabandan gelen solcu partisi Podemos'u da model aldıklarını aktarıyor. Çoğu Avrupa ülkesinin 21. yüzyıldaki düsturu koalisyon ve güç paylaşımı ki yeni Rus partisi de bunların ülkeye ulaşmasını istiyor.

Parti programı, maaşın iki katına çıkarılması ve alt düzeydeki endemik yolsuzlukla mücadele için polis memurlarına yönelik daha iyi sosyal sigorta paketleri gibi gelir iyileştirmelerinin yanı sıra ABD'deki gibi polis şeflerinin seçimle gelmesi çağrısında bulunuyor. Ayrıca serbest meslek sahipleri, özellikle de 65 yaş üstü olanlar için vergileri düşük tutmaya çağırıyor.

Yeni Halk Partisi, herkese aynı şekilde uygulanan Rus politikalarını reddettiğini ve öneriler geliştirecek yuvarlak masa toplantılarıyla yetki devri temelinde bölgesel ve yerel yasalar hazırlamak istediğini söylüyor.

Gösterişsiz ama muhtemelen epey popüler bir önlem olarak parti, bölge liderlerinin arabalarındaki yanıp sönen mavi VIP ışıklarını yasaklamak istiyor. Parti kesin olarak merkezde yer alıyor ve "Yeni Halk" denilen kişilere (küçük ve orta ölçekli işletmeler, öğretmenler, taksi şoförleri, yaratıcı endüstri tasarımcıları, blog yazarları, IT uzmanları ve öğrenciler) hitap etmek istiyor.

Parti, bu hafta sonu yapılacak bölgesel seçimlerden ve gelecek yılki en önemli Duma seçimlerinden önce Rusya'da bu yıl kayıt yaptıran birkaç yeni partiden biri.

Batılı siyaset ve seçim normlarına ve geleneklerine alışkın herhangi birinin onların başarı şansını tahmin etmesi zor. Vladimir Putin ve Aleksey Navalni, Batı'nın Rus siyaseti için ayırdığı tüm yayın alanını işgal ediyor. Ancak Yeni Halk Partisi, Avrupa'nın diğer yerlerinde merkez sağ ya da liberal parti yelpazesine kolayca oturabilirdi. Şimdi oy kazanabileceklerini göstermeleri gerekiyor.

* Britanya'nın eski Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Denis MacShane, Avrupa politikası ve siyaset üzerine yazıyor.

 

 

* Denis MacShane'in tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Rusya'da yeni bir parti "normal" yollarla siyaset yapmayı umuyor, peki bu onlara seçim kazandıracak mı?

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU