Facebook hesaplarını dondurmaları karşılığında kullanıcılara para veriyor

Sosyal medya devi, "demokrasi için iyi olan her şeyi güçlendirmeyi, iyi olmayanları da azaltmayı" amaçladıklarını belirtiyor

Sosyal medya şirketi Facebook, ABD seçimlerinde yanlış bilgilendirme faaliyetlerine karşı çalışmalarını sürdürüyor (AFP)

Facebook yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek ve demokrasiyi korumak amacıyla kullanıcılarına ABD seçimleri öncesi hesaplarını dondurmaları karşılığında para ödüyor.

Washington Post'un teknoloji muhabiri Elizabeth Dwoskin'in paylaştığı ekran görüntülerinde, sosyal medya şirketinin kullanıcılara Facebook ve Instagram hesaplarını dondurmaları için bir dizi ödeme planı sunduğu görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dwoskin attığı tweet'te “Facebook artık insanlara seçim gününden önce Instagram ve Facebook hesaplarını dondurmaları karşılığında ödeme yapacak. Pazartesi günü duyurulan araştırma deneyinin bir parçası bu ama VAY CANINA diyorum. Bu duyuru bu hafta yayımlandı" dedi.

Dwoskin'in paylaştığı ekran alıntıları, kullanıcılara hesaplarının eylül sonunda bir ya da 6 haftalığına dondurulacağını bildiren bir Instagram anketini gösteriyor.

Kullanıcılar hesaplarını dondurarak haftada 10 ile 20 dolar arası (yaklaşık 74,5 ile 149 TL arası) kazanabilir.
 


Ankette "Aşağıda vereceğiniz yanıtların sadece araştırma amaçlı olduğunu lütfen unutmayın" deniyor.

Yanıtlarınız size teklif edilen miktarı etkilemeyecek.

Bir Facebook sözcüsü, söz konusu testi Twitter üzerinden doğruladı.

Facebook sözcüsü Liz Bourgeois paylaştığı bir tweet'te "İster anketleri doldurarak ister Facebook ya da Instagram hesabını bir süreliğine dondurarak dahil olmayı tercih etsinler, araştırmada yer alan herkese para ödenecek" dedi.

Bu tür akademik araştırmalarda bu epey standart bir uygulama.

Facebook bu hafta "Facebook ve Instagram'ın ABD 2020 seçimleri esnasında temel siyasi tutum ve davranışlar üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için" yeni bir araştırma ortaklığı başlattığını bildirmişti.

Blog paylaşımında duyuru şöyle devam etmişti:

Bu araştırmada, insanların Haber Akışı'nda ve Instagram'da paylaşılan içerikler de dahil olmak üzere ürünlerimizle nasıl bir etkileşim kurdukları ve içerik sıralama sistemleri gibi özelliklerin rolü incelenecektir.

Şirket amaçlarının "sosyal medyada demokrasi için iyi olan her şeyi güçlendirmeye devam etmek, iyi olmayanları da azaltmak" olduğunu belirtti.

Firma, sosyal medyanın kullanıcıları bir toplum olarak daha çok kutuplaştırıp kutuplaştırmadığını daha iyi anlama ihtiyacını da dile getirdi.

Kullanılan algoritmanın uygulamayı siyasi olarak daha kutuplaştırıcı hale getirdiğini ancak bu etkiyi azaltmak için gereken eylemlerin de "büyüme karşıtı" olacağını gösteren bir araştırmanın Facebook tarafından çoktan durdurulduğu belirtilmişti.
 


Sosyal medya devi, ABD seçimleri öncesinde başka birçok değişikliğe daha imza atıyor.

Bunlar, uygulamalara yönelik teknik değişikliklerin yanı sıra şirketin oy vermeyi teşvik edeceğini, insanlara güvenilir bilgi vereceğini ve seçim sonuçları açıklanınca "şiddet ve kargaşa" riskini azaltacağını söylediği yeni politikaları içeriyor.

Facebook, insanların WhatsApp ve Messenger üzerinden toplu mesaj göndermesini engelleyecek, siyasi reklamları yasaklayacak ve seçimlerin meşruiyetini sarsmaya çalışan paylaşımlara "bilgilendirici etiket" ekleyecek.

2020 seçimlerinin güvenilirliği bir dizi nedenden ötürü tartışma konusu haline geldi. Bu nedenlerin arasında, komplo teorisi gruplarının sosyal medya platformunu yanlış ve eksik bilgi yaymaya çalışmak için kullanmasının yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump'ın seçmenleri seçimde hile yapmaları için teşvik etmesi de yer alıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU