Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli Çinli araştırmacı, ABD'ye ait hassas bilgileri Pekin'e sızdırma şüphesiyle tutuklandı

Guan Lei'nin, yaşadığı evin dışındaki çöp kutusuna zarar görmüş bir hard diski atarken görüldüğü belirtildi

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli Çinli akademisyen hakim karşısına çıkarılacak (AFP) 

Kaliforniya Üniversitesi'nde görevli Çinli bir araştırmacı, FBI'ın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklandı.

Reuters'ın haberine göre ABD Adalet Bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada, Kaliforniya Üniversitesi'nde araştırmacı olarak görev yapan Çin uyruklu bir kişinin, hassas yazılımların Çin'e transfer edilmesi olasılığıyla ilgili olarak FBI soruşturmasında tutuklandığını ve bu kişinin bir bilgisayar hard diskini imha etmekle suçlandığını bildirdi.

Haberde 29 yaşındaki Guan Lei'nin temmuz ayında dairesinin dışındaki çöp kutusuna hasarlı bir hard disk fırlatırken görüldükten sonra tutuklandığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlığın açıklamasında, Guan'ın "ABD'ye ait hassas yazılımların ya da teknik verilerin Çin Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi'ne devredilmesi ihtimaliyle ilgili soruşturulduğu" kaydedilirken, bu kişinin vize başvurusunda ve federal ajanlarla yaptığı görüşmelerde Çin ordusuyla irtibatı olmadığı şeklinde yanlış beyanda bulunduğu da belirtildi.

Açıklamada soruşturmanın ne zaman başladığıyla ilgili herhangi bir bilgiye yer verilmezken şüpheli Guan'ın 17 Eylül'de hakim karşısına çıkarılması bekleniyor.

Amerikan hukuk sistemine göre Guan'ın maksimum 20 yıl hapis cezası gerektiren "delilleri yok etme suçundan" yargılanacağı ifade ediliyor.

ABD'de temmuz ayında yaşanan başka bir olay, iki ülkeyi diplomatik krizin eşiğine getirmişti.

Houston'daki Çin Başkonsolosluğu'nun dışında belgelerin imha edildiğine dair ihbarın ardından Amerikalı yetkililer Çin'in buradaki diplomatik misyonunun kapatılması talimatını vermişti.

Pekin yönetimi de bu karara misilleme yaparak ABD'nin Chengdu şehrindeki konsolosluğunu kapatmasını istemişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU