ABD, kafa kesmekle suçlanan Britanyalı iki IŞİD militanını bir şartla idam etmeyecek

“Beatles” lakaplı grubun parçası olan Alexanda Kotey ve El Şafi El Şeyh’le ilgili taahhüt, ABD Adalet Bakanı Barr tarafından Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Patel’e mektupla iletildi

IŞİD, gazeteci James Foley'in infaz edilişini gösteren bir video paylaşmıştı. Suriye'deki savaşı takip etmek için gittiği bölgede 2012'de kaçırılan Foley, 2014'te IŞİD militanları tarafından öldürülen ilk Amerikalı olmuştu

ABD yönetimi Batılı tutsakların kafalarının kesildiği suçlara katılmakla itham edilen Britanyalı iki IŞİD militanını idam etmeme sözü verirken, karşılığında Birleşik Krallık’tan (BK) soruşturma sürecine yardımcı olmasını istedi.

Guardian’ın haberine göre IŞİD içinde yer alan ve kendilerine “Beatles” lakabı takılan grubun parçası olan Alexanda Kotey ve El Şafi El Şeyh’le ilgili taahhüt ABD Adalet Bakanı William Barr’ın BK İçişleri Bakanı Priti Patel’e gönderdiği mektupta verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye’deki Kürt gruplar tarafından yakalandıktan sonra geçen yıl ekim ayında Amerikalı yetkililere teslim edilen iki IŞİD mensubu, ABD’nin sınırlarının dışındaki tesislerden birinde tutuluyor.

Haberde ABD’li bakan Barr’ın teklifinin “BK yönetiminin 15 Ekim’e kadar istenen kanıtları sunmaması halinde bu iki tutuklunun Irak adalet sistemine teslim edileceği” şeklinde bir ültimatomla birlikte geldiğine dikkat çekildi.

Guardian’ın ele geçirdiğini belirttiği mektupta Barr’ın şu ifadeleri kullandığı kaydedildi:

Kotey ve El Şeyh, ABD’de yargılanacaksa daha fazla ertelemenin olması mümkün değil. Bu süreci daha fazla ertelemek, kurbanların ailelerine haksızlık… Kotey ve El Şeyh şu anda ABD askeri yetkilileri tarafından denizaşırı askeri operasyon harekat alanlarından birinde tutuluyor ve onları uzun süre orada tutmaya devam etmek mümkün değil. Bu konuyla ilgili nihai kararlar alınmalı.

BK’nin ABD ile kovuşturma işbirliğine gitmesi mart ayında BK Yüksek Mahkemesi’nin aldığı karar sonrası engellenmişti.

BK İçişleri Bakanlığı sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında, “Hükümetimizin önceliğini her zaman için ulusal güvenliğimizi korumak, kurbanlar ve onların aileleri için adaleti tesis etmektir... DAEŞ (IŞİD) adına suç işleyen kişilerin adaletin önüne çıkarılmasını sağlamak için uluslararası ortaklarımızla yakından çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 

ap.jpg
Alexanda Kotey ve El Şafi El Şeyh, ABD'li yetkililere teslim edilmeden önce (AP)


Bahsi geçen iki IŞİD’li, Britanyalı yardım çalışanları David Haines ve Alan Henning’in yanı sıra Amerikalı gazeteciler James Foley ve Steven Sotloff’un başlarının kesilerek öldürüldüğü ve bu anların kameraya çekildiği hadiselere katılmakla suçlanan 4 kişilik grubun üyesiydi.

“Beatles” lakabı takılan grubun lideri Muhammed Emvazi, ABD’nin 2015’te insansız hava araçlarıyla düzenlediği bir saldırıda öldürülmüştü. Örgüte üye kazandırmaya çalışırken 2017’de Türkiye’de yakalandığı belirtilen Aine Davis ise 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Öte yandan iki mahkumun idam edilmeyeceği yönündeki haber, yargı sürecinin önemine dikkat çeken bazı IŞİD mağdurları tarafından memnuniyetle karşılandı.

IŞİD militanları tarafından kaçırıldıktan sonra kurtulmayı başaran eski Fransız rehine Nicholas Henin, Twitter’da yaptığı paylaşımda, son gelişmeleri bu kişilerin “ABD’de yargılamasının yolunu açan büyük haber” olarak nitelendirdi.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU