NASA açıkladı: Bir göktaşı ilk kez Dünya'nın bu kadar yakınından geçti

Uzmanlara göre bu boyuttaki asteroitler yılda en az bir kez görülüyor (Pixabay)

Bir göktaşı, Dünya'yı daha önce görülmemiş bir yakınlıkta geçti.

Uzay ajansı, 2020 QG diye bilinen ufak gök cisminin Hint Okyanusu'nun güneyini sadece 2 bin 945 metre yüksekten geçtiğini açıkladı.

Göktaşı bu esnada, en küçük göktaşlarından en büyük süpernovalara varan bir dizi gök cismini araştıran robotik kamera Zwicky Geçici Tesis (ZTF) tarafından fark edildi.

2020 QG bilhassa küçük bir göktaşı. Bilim insanları, 3 ila 6 metre genişliğinde yani aşağı yukarı büyük bir araba boyutlarında olduğunu ifade ediyor.

Küçük boyutları, cismin Dünya açısından büyük bir tehdit oluşturmadığı anlamına geliyor. Geçip gitmek yerine üzerimize doğru gelseydi, her yıl çok sayıda küçük göktaşının yaptığı üzere bir alev topuna dönüşecek ve Dünya atmosferi üzerinde parçalanacaktı.

NASA Jet İtki Laboratuvarı Yakın Dünya Nesneleri Araştırma Merkezi direktörü Paul Chodas, "Küçük bir göktaşının bu kadar yakına gelmesini görmek gerçekten harika. Çünkü Dünya'nın yerçekiminin, cismin yörüngesini çarpıcı biçimde büktüğünü görebiliyoruz" dedi.

Hesaplamalarımız bu göktaşının gezgenimizce savrulmuşken 45 derece kadar döndüğünü gösteriyor.

Bu tür göktaşlarının nadir olmadığı düşünülüyor. Benzer boyutlardaki nesneler, yılda bir ya da daha fazla kez Dünya'nın bu denli yakınından geçiyor. Öte yandan bu cisimlerin yakın geçiş sırasında tespiti zorlu bir iş. Ama yeni teknolojiler böylesi küçük nesnelerin daha kolay tespit edilmesini sağlıyor.

NASA'nın, söz konusu yakın Dünya göktaşlarını, içlerinden birinin Dünya'yı tehlikeye atacak kadar büyük ve yakın olması ihtimaline karşı takip etmesi gerekiyor. Bu nesnelerin önemli bir tehdit oluşturması ve uzaktan tespitinin daha kolay olması sebebiyle uzay ajansı, 140 metre ve üzeri yakın Dünya göktaşlarının yüzde 90'ını bulmakla görevlendirilmiş durumda.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chodas, "Çok hızlı geçmeleri sebebiyle bu küçük yakın göktaşlarını ilk etapta bulmak önemli bir başarı" dedi. "Genellikle yakın geçişten önce veya sonra birkaç günlük zaman aralığı bulunur.

Bu esnada böyle küçük bir asteroit, gökyüzünde bir teleskoptan kaçabilecek kadar hızlanabileceği bir yakınlıkta değildir ama yeterince parlak görünecek kadar da yaklaşmıştır."

Gök cismi, bu tür göktaşlarının izlenmesi ve incelenmesi amacıyla NASA tarafından finanse edilen program kapsamında, ZTF görüntülerinin incelenmesiyle keşfedildi. Göktaşları gökyüzünde hareket ederken ZTF görüntülerinde izler bırakıyor. Bir algoritma her gece 100 bin civarında görüntüde bu izleri arıyor ve umut vaat eden görüntüleri incelemesi için çalışanlara yönlendiriyor.

Caltech'te doktora sonrası astronomi araştırmacısı ve ZTF ekibi üyesi Dr. Bryce Bolin, "İzlerin çoğu uydulara ait ama gerçek göktaşlarını bulmak için en iyi görüntülere hızla göz atabiliyoruz" dedi.

Bu son keşif, ZTF'nin Dünya'ya çok yakın ve potansiyel çarpma yörüngesine sahip nesnelerin tespitinde kullanılabileceğini gerçekten gösteriyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU