Trump'ın ekibine ter döktürdüğü sorgulamalardan Biden'la yaşadığı anlaşmazlıklara: İlklerin adayı Kamala Harris kimdir?

Bir zamanların parlayan yıldızının başkan adaylığı neden kısa sürede bitti? Yargı ve siyaset kariyerinde neler yaşadı? Beyaz Saray yolunda Biden’la onu hangi zorluklar bekliyor?

Beklenen tercihini yapan Joe Biden, yola Kamala Harris'le devam edeceğini duyurdu (AFP)

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan aday adaylığı konusunda kısa süre öncesine kadar Joe Biden'la sert tartışmalara girmiş bir isim olan Kaliforniya Senatörü Kamala Harris için yeni bir sayfa açılıyor.

Biden'ın kasım ayında Başkan Donald Trump karşısında yarışmak için kendisine yardımcı olarak seçtiği 55 yaşındaki Harris gerek kökeni gerekse yargı ve siyasette üstlendiği roller nedeniyle seçim gününe kadar konuşulacak bir profil çiziyor.

Haber duyulur duyulmaz kendisiyle ilgili "radikal solcu" ve "sahtekar" paylaşımları yaparak saldırıya geçen Trump'ın bu süreçte dilinden düşürmeyeceği tahmin edilen eski Kaliforniya Başsavcısı Harris, ABD Senatosu'ndaki tek siyahi kadın olma özelliğini koruyor.
 


Jamaika ve Hindistan kökenli anne babanın çocuğu olan Harris, ABD'nin ilk siyahi ve ilk Asya kökenli başkan yardımcısı adayı unvanını elde ederken, bu ilklerle birlikte Beyaz Saray'ın iki numaralı koltuğuna oturacağı günün de hayalini kuruyor.

Kamala Harris, Rusya'nın 2016 seçimlerine müdahalesine dair Trump'ın ekibine zor anlar yaşattığı sorgulamalardan, adının geçtiği tartışmalara kadar Amerikan siyasetinin yakından takip ettiği bir isim olarak dikkat çekiyor:

Rusya soruşturmasında Trump'ın ekibine ter döktürdü

Senatör seçilerek 2016'da Kongre'nin yeni simalarından biri olan Harris, bir yıl sonra da Rusya'nın seçimlere müdahalesini araştıran Senato İstihbarat Komitesi'ndeki cesur çıkışıyla ulusal çapta ilgi odağı oldu.

Geçmişte yaptığı San Francisco bölge savcılığı ve Kaliforniya savcılığı görevlerinin getirdiği yargı tecrübesini arkasına alan Harris, Haziran 2017'de Trump'ın Adalet Bakanı Jeff Sessions'ı 2016 seçim kampanyası sırasında Rus ajanlarla bağlantılarına dair köşeye sıkıştıran sorgusuyla Demokratlardan alkış topladı. Öyle ki televizyonda yayımlanan oturum sırasında Sessions bile Harris'in sorgulamasının "sinirlerini gerdiğini" itiraf etmek zorunda kaldı. Harris bu atışmanın ardından siyasi bir yıldız haline geldi.

Sembolik anlamlar yüklü çıkışla adaylar kervanına katıldı

2020 ABD başkanlık seçimleri için Demokrat adaylar bir bir öne çıkmaya başladığı sırada Harris de şansını denemek için yarışa adını yazdırdı.

2019'da adaylık duyurusunu siyahi hareket için anlamı büyük Martin Luther King Günü'nde yaparak dikkatleri bir kez daha üzerinde toplamayı başardı. Adaylık ilanını, 47 yıl önce Demokratların ilk siyahi başkan adayı olmak için yarışan Shirley Chisholm'un Kongre'ye seçilen ilk siyahi kadın olduğu haftanın yıldönümüne de getirerek bu tarihi isme de "selam" yollamış oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokratların bir hayli kabarık aday adayları kervanına katıldığında "ayağa kalkıp mücadele etmek" ve Amerika'nın dünyadaki "ahlaki otoritesini" yeniden tesis etmek gibi bir sorumluluk hissettiğini söyledi.

Ne var ki çekişmeli geçen aday münazaralarında verdiği erken vaatlerin yerini sessizliğe bırakması uzun sürmedi.

Kimilerince "Dişi Obama" olarak görülen ve ABD'nin ilk kadın, ilk Asya kökenli başkanı olabilecek bir ışığa sahip olduğu düşünülen Harris'in kampanyası beklenen ivmeyi bir türlü yakalayamadı.

Umut vaat eden aday, anketlerdeki düşüşün ve bağışlardaki azalışın ardından Aralık 2019'da havlu attığını açıkladı.  

Biden'la karşı karşıya geldiği anlar unutulmadı

Önseçimlerde halkla bağlantı kurmakta yetersiz kaldığı görülen Harris'in kısa süre önce hararetli tartışmalara girdiği Biden'ın yardımcı adayı olması Demokrat tabanda bazı soru işaretlerini ve kaygıları da beraberinde getirdi.

İkili arasındaki anlaşmazlıklardan en çok konuşulanı, Joe Biden'ın 1970'lerde ırk ayrımına son verme politikasının parçası olarak beyaz ve siyahi çocukların aynı otobüslerle okula taşınması kararına zamanında itiraz etmiş olmasıyla yaşanan tartışma oldu.

Biden'ın o dönem sergilediği bu muhalefete tepki gösteren Harris, Twitter'da çocukluk fotoğrafını paylaşarak "Kaliforniya'da okula otobüsle götürülmüş küçük bir kız çocuğu vardı. O küçük kız bendim" diye yazdı.
 


Eski defterleri "Bunun adı siyaset" diyerek kapattı

Haziran 2019'daki münazaralara damga vuran bu anlaşmazlık Joe Biden'ın eşi Jill Biden'ın yanı sıra rakip ismin kampanya ekibinde kaygılara yol açarken, ses getiren hadise Harris'in ileride başkan yardımcısı adayı olmasının önünde bir engel olarak bile görüldü.

Politico'nun 27 Temmuz 2020 tarihli haberine göre, eski Senatör Chris Dodd'un da içinde bulunduğu başkan yardımcısı aday komitesi tarafından mülakata alındığında Harris bu çekişme yüzünden hiç pişmanlık duymadığını söylerken gülerek "Bunun adı siyaset" dedi. Biden'ın ekibinden bazıları da hadiseyi önemsiz göstererek Biden'ın kin tutmayan biri olduğunu vurgulamayı seçti.

Politikayı kendi ilkelerinin önüne mi koydu?

Yargı kariyerine bakıldığında Harris'in savcılık yaptığı dönemde çocuklarını okula göndermeyen ebeveynleri kovuşturmakla tehdit etmesi de hafızalarda yerini koruyor.

Siyahi yalnız annelerin böyle bir durumdan orantısız bir şekilde etkilenebileceği eleştirilerine rağmen Harris "İlkokul derslerini asmak muhtemelen okulu bırakmaya ve bir suçlu ya da suç mağduru olmaya neden olur" demişti.

Harris zamanında siyaseti kendi ilkelerinin önüne koymakla da suçlandı. Kaliforniya Bölge Savcısı olarak görev yaparken bir polis memurunu öldürmekten mahkumiyet almış bir adama idam cezası verilmesine başta karşı çıktıysa da sonra eyaletin idam cezası uygulama kararını savundu.

Önemli kararlarda gölgede kalmayı seçti

Los Angeles Times gazetesi, senato adaylığını desteklediği Harris'in tartışmalı konularda tavır koymada isteksiz kaldığını görünce bu siyasetçi için "Gözüpek bir lider, önemli kararlara dahil olmaktan kaçınamaz" yorumunu yapacaktı.

Dahası, Harris'in bu yıl tartışmalı göçmenlik tasarısının geçmeyeceğinden emin olana kadar yasal düzenlemeye itirazını ortaya koymaması da Demokrat mevkidaşlarından tepki topladı.

Neden Hillary Clinton'ı hatırlatıyor?

Daily Telegraph'a göre Demokrat Parti'nin ilerici kanadında yer alan bazı isimler, Hillary Clinton gibi Kamala Harris'in de fazlasıyla orta yolcu olması ve peşini getirmeden büyük laflar etmeye istekli olması karşısında endişe taşıyor.

Destekçileriyse eski Başkan Barack Obama gibi Harris'in de hem siyahi hem de beyaz seçmenlere hitap ederek daha geniş bir seçmen tabanı oluşturmasını umuyor.
 

afp.jpg
Biden ve Harris arasında hararetli tartışmalar yaşanmıştı (AFP)


Afro-Amerikalılar umdukları desteği görecek mi?

Kimileri ABD başkan yardımcısı olması durumunda Harris'in bu makamın verdiği güçle Afro-Amerikalıları daha çok destekleyebileceğini düşünüyor.

Demokrat Parti'nin genç seçmenlere ulaşması için çalışan aktivist Jamira Burley, Harris'in yakın zamanda siyahi George Floyd'un polis gözaltında ölmesinin tetiklediği ırksal adaletsizlik karşısında ivme kazanan Siyahilerin Hayatı Önemlidir (Black Lives Matter) hareketine yardım edebileceğini ileri sürmekle birlikte etnik azınlık mensubu birçok siyasetçinin "göz ardı edilme" korkusuyla ırksal meselelerden uzak durma eğimi gösterdiğini hatırlatıyor.

Beyaz Saray'da onları sorunlar yumağı bekliyor

Diğer taraftan ABD'nin birçok krizi aynı anda yaşadığı bir sırada girilen seçim atmosferi, Beyaz Saray'ın kapılarının açılması halinde Biden'ın yanı sıra yardımcısını da ne gibi yüklerin beklediğini gösteriyor.

Son zamanlarda 5 milyondan fazla kişinin koronavirüs pandemisinde hasta olduğu, Büyük Buhran'dan bu yana en derin resesyonun yaşandığı ve sistemli ırkçılık tartışmalarının doruk noktasına ulaştığı ülkede bu sorunlar Biden kadar Harris için de kritik gündem maddelerini oluşturuyor.

Irksal adalet talebinin zirveye çıktığı sırada siyahi seçmenlere yakın bir kampanya yürüten Biden'ın siyahi bir ismi kendisine başkan yardımcısı adayı seçmesi de bu kesimin "temsilden fazlasını" istemesi nedeniyle somut adımlar gerektiriyor.
 


CNN'in haberine göre Demokrat stratejist Karen Finney cinsiyet ve siyaset üzerine düzenlenen bir program sırasında, "Siyahi kadınlar Demokrat Parti'nin bel kemiği gibi görülmekten bıkıp usandı. Bizler lider olarak tanınmak istiyoruz. Her görevi istiyoruz. Buna hakkımız var" dedi.

Eski Başkan Yardımcısı Al Gore'un üst düzey danışmanı Michael Feldman da temmuz ayında yaptığı bir açıklamada "Tarihte önemli başkanlar ve başkan yardımcıları test edilip sınandıkları zamanlarda ortaya çıkmıştır. Bir başkan ve başkan yardımcısının Ocak 2021'dekinden daha fazla sınanacağı bir dönem hayal edemiyorum" diye konuştu.

Kamala Harris de adaylığının duyurulmasından sonra Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Siyahi kadınlar ve beyaz olmayan diğer kadınlar seçilmiş makamlarda uzun süredir yetersiz temsil ediliyor ve kasım ayında bunu değiştirme imkanımız var. Hadi işe koyulalım" dedi.

Biden'ın başkan yardımcısı adayını belirlemesiyle yeniden alevlenen beklentiler ve ihtimaller yüksek perdeden konuşulurken, Demokrat seçmenlerse birçok ilklerin ismi Harris'in Beyaz Saray'da bulunmasının görüntüden daha fazla anlam ifade etmesini umuyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU