Twitter'dan devletle bağlantılı hesaplara etiket: Kimler nasıl etkilenecek?

Sosyal medya platformu, bu değişiklikle hesapların uyruklarını kullanıcıların daha iyi anlayabilmesini sağlamayı amaçladığını bildirdi

Sosyal medya sitesi, devlet bağlantılı medya hesaplarını artık önermeyecek (AFP)

Şeffaflığı arttırmaya yönelik adım atan Twitter, hükümet yetkililerine ve devlet destekli medya kuruluşlarına etiketler ekliyor.

Twitter değişikliklerin, bir kişinin nereden tweet attığını görmeleri ve gönderilerin ardındaki bağlamı da daha iyi anlamaları için kullanıcılara olanak sağlayacağını ifade etti.

Bu hamle, Russia Today gibi kuruluşların hesaplarına nereden fon aldıklarını gösteren etiketler ekleyen YouTube gibi platformların benzer hamlelerinin ardından geldi.

Twitter'ın yeni özelliği, başlangıçta ülke dışında devletlerinin sesi haline gelen üst düzey siyasi yetkililerle birlikte devlet destekli medya kuruluşlarına, bu kurumların editörlerine ve üst düzey personeline ait hesaplara odaklanacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyal medya platformu, siyasi figürlere yönelik etiketlerin şu an için yalnızca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi olan Çin, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD'deki hesaplara uygulanacağı bilgisini verdi.

Devlet başkanlarının kişisel hesaplarıysa etiketlenmeyecek.

Twitter, BBC ya da ABD'deki NPR gibi devlet tarafından finanse edilen ama editoryal bağımsızlığa sahip medya kuruluşlarının yeni program kapsamında etiketlenmeyeceğini de anlattı.

Şirket, jeopolitik meseleleri tartışan bir hesap gören kullanıcıların, bu hesabın "ulusal aidiyetine dair bağlamı bilmesi ve kimi temsil ettiğine dair daha fazla bilgiye sahip olmasına" yardımcı olacak "önemli bir adım" attığını ifade etti.

Twitter, medya kuruluşlarıyla ilgili olarak şunları bildirdi:

Devlete bağlı medya, devletin editoryal içerik üzerinde mali kaynaklarla, doğrudan veya dolaylı siyasi baskı yoluyla ve/veya üretimle dağıtım üzerinde kontrol uyguladığı mecralar olarak tanımlı.
Bağımsız medyanın aksine devlete bağlı medya, haberlerini sık sık siyasi bir gündemi ilerletmenin aracı olarak kullanır. Bir medya hesabının herhangi bir devlet aktörüyle doğrudan ya da dolaylı bağlantısı varsa insanların bunu bilmeye hakkı olduğunu düşünüyoruz.

Siyasi figür ve gruplara karşı harekete geçmede en aktif platformlardan biri olan Twitter (2019'da devlet destekli medya reklamlarıyla birlikte tüm siyasi reklamları yasakladı) kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla son zamanlarda ABD Başkanı Donald Trump'ın paylaşımlarına karşı harekete geçti.

Twitter, yeni program kapsamında etiketlenen her hesaba bildirim gönderileceğini ve hesap sahibinin itiraz hakkı olduğunu doğruladı.

Şirket, etiketleme programının zaman içinde muhtemelen daha geniş yelpazedeki ülkelerin hesaplarını kapsayacak şekilde genişletileceğini bildirdi.

Sosyal medya sitesi aynı zamanda çeşitli öneri özellikleri aracılığıyla devlet bağlantılı medya hesaplarının ya da bu hesapların paylaşımlarını ön plana çıkarmayı da durduracak.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU