Davutoğlu: Muhalefette de yeni seslere ihtiyaç var

"Bu dönemde kurulan ilk parti olarak, diğer partilerin de önünü açacak şekilde korku eşiğini aştık. Bir cesur adıma, bir cesur sese ihtiyaç vardı ve biz o sesi, o kadroyu oluşturduk"

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ekonomik ve siyasi krizlerin yaşandığı bir ülkede muhalefette de yeni seslere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ahmet Davutoğlu, FOX TV’de Çalar Saat programına konuk oldu.

“Bayramlaşma talebimizi reddettiler”

Bir düğünde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA  Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ile aynı masada oturan Davutoğlu, beraber verdikleri fotoğrafa ilişkin olarak şunları söyledi:

Artık Türkiye'de öyle bir durum oluştu ki bazı liderler bazı düğünlere gidiyor, bazı liderler başka bazı düğünlere gidiyor. Cenazelerde de ayrım var. En acısı, son bayramlaşmada da olduğu gibi AK Parti ve MHP bizim bayramlaşma talebimizi bile reddettiler. Bayramlaşma konusunda bile kutuplaşan bir toplum, düğün resmine haklı olarak bir şey yükler. Gönül isterdi ki herkes orada olsa, düğünlerde bütün liderler bir araya gelse, düğünlerde, bayramlaşmalarda bile parçalanmamış olsak...

lider2.jpg
Dört partinin genel başkanı Bağımsız milletvekili Erhan Usta’nın kızının düğününde bir araya gelmişti. (Fotoğraf: Twitter)


Davutoğlu, “Bu resme öyle bir anlam yüklenmesin, bunu bir ittifak işareti olarak görmek bahsettiğim yanlış algıdan dolayı ortaya çıkıyor. Türkiye'de siyasetin, ittifakların üzerinden daha çok sular geçeceği kanaatindeyim. Bu liderlerle ve başka liderlerle her zeminde bir araya gelirim ve Türkiye meselelerini konuşmak gerektiğinde herkesle konuşurum. Bir araya gelinemiyorsa, niye bir araya gelinemiyor diye sormak lazım” diye konuştu.

"Korku eşiğini aştık"

Davutoğlu, güncel siyasette yaşanan yeni parti tartışmalarına atıfla şunları söyledi:

Bir ülkede ekonomik ve siyasi kriz varsa, yeni siyasi arayışlardan daha doğal birşey yoktur. Yeni siyasi arayışlar, bugünkü iktidarın ihtiyacı karşılamadığını, muhalefette de yeni seslere ihtiyaç duyulduğunu gösteren bir gelişme. Bu dönemde kurulan ilk parti olarak, diğer partilerin de önünü açacak şekilde korku eşiğini aştık. Bir cesur adıma, bir cesur sese ihtiyaç vardı ve biz o sesi, o kadroyu oluşturduk.

“Söylediği her sözün AK Parti’nin erişilmez zannedilen duvarlarında yankı yaptığını” ifade eden Gelecek Partisi lideri, şöyle konuştu:

Ben bunu biliyorum, içeride konuşuluyor. Burada önemli olan cesaretle bu sözü söylemek.  Psikolojik ortam öylesine yozlaştırıcı ve yabancılaştırıcı ki... Kısa süre önce Sayın Başbakanım diye hürmet eden insanların, uçakta karşılaşınca selam verirken tereddüt ettiğini, mümkün olsa da beni görmese diye tedirginlik yaşadıklarını görüyorum.

“TÜİK, rakamları manipüle ediyor”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamları manipüle ettiğini ifade eden Davutoğlu, “Ardahan'da, Susuz'da kahvede oturdum, pazarı dolaştım, saatlerce insanları dinledim, işte anket orada. TÜİK binasında verilen rakamlarla Türkiye'yi anlamaya çalışanlar bu ülkeyi yönetemezler. O rakamların nasıl manipüle edildiğini herkes biliyor. Ekonomide yapılacak en büyük hata istatistiklerle oynamaktır. Yunanistan'ın neredeyse AB'den dışlanmasını sağlayacak kriz, istatistiklerin doğru olmamasındandı. Şimdi kim inanır enflasyonun yüzde 11-12 olduğuna?” diye konuştu.

Ekonomi eleştirileri

“Ekonomide baharın gelmeyeceğini kendileri de biliyorlar, bundan ötürü yalancı bir bahar oluşturmaya çalışıyorlar” diyen Davutoğlu, ekonomiye dair şu görüşlerini dile getirdi:

Bu "dönüm noktası" söylemleri de ondan. Kredi musluğunu açıp halkı borçlandırıyorlar. Korona sonrası oluşturulan fonun halka hibe olarak verilmesini istedik. Bu parayı kendi yakın şirketlerinize, ya da ev alabilecek konumdakilere kredi olarak vermeyin dedik. Bunu yapmış olsalardı nispeten gelir adaleti sağlanmış olurdu ve kriz daha az hissedilirdi.

İstanbul Sözleşmesi tartışmaları

İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili tartışmalara da değinen Gelecek Partisi lideri, “İstanbul Sözleşmesi bir genel ilkeler rehberidir, onu uygulayacak olan sizsiniz. Bu sözleşmede hiçbir yerde LGBT dahil, Türkiye'yi temel ahlaki meselelerde müeyyide altına sokan bir madde söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU