Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıköğretimde psikoloji eğitimi hakkında rapor hazırlanması için talimat verdi

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, psikoloji eğitiminin sorunları hakkında uzmanlardan bilgi aldığını ve detaylı bir rapor için Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’na talimat verdiğini söyledi

Fotoğraf: istanbul.edu.tr

İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi bünyesinde psikoloji programının açılmasına yönelik tepkiler devam ederken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, açıköğretim konusu dahil olmak üzere psikoloji eğitimi hakkında rapor hazırlanması için talimat verdiğini duyurdu. 

Altun, “Sayın Cumhurbaşkanımız dün çeşitli uzmanları arayarak Psikoloji eğitiminin sorunları hakkında bilgi aldı ve açıköğretim konusu dahil olmak üzere Psikoloji eğitimi hakkında ivedi bir rapor hazırlamaları için Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’na talimat verdi” ifadelerini kullandı.
 


İstanbul Üniversitesi’ndan 13 Temmuz’da yapılan açıklamada Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) bünyesinde 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı itibarıyla ilk defa öğrenci alacak yeni açıköğretim programları, psikoloji, spor bilimleri ve rekreasyon olarak açıklanmıştı. 

Duyurunun ardından Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, karara tepki gösteren bir açıklama yapmıştı:

İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Açık Öğretim Fakültesi'ne bağlı üniversite senato kararıyla 2020-2021 yılı itibariyle Psikoloji bölümü açılması kararı; psikoloji alanı ve bu alanın özelliğine uygun bilimsel pedagojik formatına aykırıdır. 

Eğitim bilimlerinde en önemli kriter hazır bulunuşluktur. Psikoloji gibi ileri düzey iletişim, analitik düşünme, üst düzey zihinsel ve bilişsel özellik isteyen alanı açık öğretime açarak hazır bulunuşluğa sahip olmayan kişilerin kabul edilmesine neden olacaktır. 

İnsan sağlığını ilgilendiren bölümlerin açık öğretimle verilmesi öncelikle insana karşı yapılan aykırılıktır. Psikoloji uzaktan eğitimle asla yetkinlik sağlanacak bir alan değildir. 

Türk PDR-Der olarak diploma sonrası verilen online mesleki gelişim kurslarını dahi uygun görmemekteyiz. 

Salt psikoloji değil, çocuk gelişimi ve sosyal hizmetler bölümlerinin de açık veya uzaktan eğitimleri hatalıdır ve bu bölümlerin de açık veya uzaktan eğitimlerinin derhal durdurulması önemlidir.



Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU