Çin, Kovid-19 aşısı geliştiren ABD'li Moderna şirketini hedef aldığı suçlamasını reddetti

ABD'li bir güvenlik yetkilisi Çin istihbaratı için çalışan bilgisayar korsanlarının ABD'de Kovid-19 aşısı geliştiren biyoteknoloji şirketi Moderna'yı hedef aldığını öne sürdü, Çin Dışişleri suçlamayı yalanladı

Moderna'nın yaz boyu sürecek aşı çalışmaları başarı ile sonuçlanırsa Kovid-19 aşısı yıl sonu hazır olabilecek (AP)

Çin yönetimiyle bağlantılı bilgisayar korsanlarının, Kovid-19 aşısı geliştiren ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna'yı hedef aldığı öne sürüldü.

 Çin merkezli hackleme faaliyetlerini takip eden ve adı açıklanmayan üst düzey bir ABD'li yetkili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, korsanların bu yıl veri hırsızlığı amacıyla Massachusetts merkezli şirketin bilgisayar ağında "keşif faaliyeti" yürüttüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Adalet Bakanlığı geçen hafta duyurduğu iddianamede iki Çin vatandaşını ABD'de Kovid-19 hakkında araştırma yürüten üç şirket de dahil olmak üzere uzun yıllar casusluk yapmakla suçlamıştı.

İddianamede hedef alınan şirketlerin adı açıklanmasa da iki Çin vatandaşının, ocak ayından beri koronavirüs üzerinde çalışan Massachusetts merkezli bir şirketin bilgisayar ağında keşif faaliyetinde bulunduğu iddiası yer almıştı.

Adalet Bakanlığı'nın iddianamesinde hedef alınan diğer iki biyoteknoloji şirketinin de Kaliforniya ve Maryland'de bulunduğu, korsanların keşif amaçlı faaliyet yürüttüğü ve şirketlerin zayıflıklarını aradığı öne sürülmüştü.

Moderna, Reuters'e yaptığı açıklamada söz konusu bilgisayar korsanlığı şüphesinden haberdar olduğunu ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile birlikte konu üzerinde çalıştıklarını doğruladı.

FBI ve ABD Sağlık Bakanlığı ise Çinli bilgisayar korsanlarının hangi şirketleri hedef aldığını açıklamadı.

Siber güvenlik uzmanları keşif faaliyetlerinin içerisinde önemli kişilerin hesapları hakkında bilgi toplamak için resmi internet sitelerinin zayıflıklarını araştırmanın da yer alabileceğini belirtiyor.

ABD hükümeti Moderna'nın aşı çalışmalarını yaklaşık yarım milyar dolar fonla destekliyor. Moderna'nın 30 bin kişiyi kapsayan üçüncü faz klinik aşı denemeleri 27 Temmuz'da başlamıştı.

Çin: Suçlamalar temelsiz

Çin ise Çin hükümetiyle bağlantılı bilgisayar korsanlarının veri hırsızlığı amacıyla Moderna şirketini hedef aldığı suçlamasını reddetti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin gazetecilere yaptığı açıklamada "temelsiz suçlamaların kanıta dayanamadığını" söyledi.

Wang Çin'in koronavirüs aşısı geliştirmede lider konumda olduğunu söyleyerek diğer ülkelerden veri çalmaya ihtiyacı olmadığını belirtti.

Medyayı kaynağı belirsiz açıklamaları yaymamaya davet eden sözcü "Bazı ülkelerin bilgisayar korsanlarını Çin teknolojisini çalmak için kullanmasından biz daha fazla endişeliyiz. ABD hükümeti birimlerini ve bireyleri bu çirkin ve tacizkar dedikoduları durdurmaya teşvik ediyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe, Reuters, CGTN

DAHA FAZLA HABER OKU