Prof. Özlü’den Kurban Bayramı uyarısı: ‘Köpek kisti’ hastalığına dikkat çekmek istiyorum

Özlü, hidatik kist hastalığının koyun, sığır gibi hayvanların ve insanların karaciğer, akciğerler gibi çeşitli organlarında kistler oluşturan bulaşıcı paraziter bir hastalık olduğunu bildirdi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda Kurban Bayramı dolayısıyla akciğer sağlığı sorunlarından biri olan ve halk arasında 'köpek kisti' olarak bilinen hidatik kist hastalığa dikkati çekti.

“Hidatik kist, koyun, sığır gibi hayvanların ve insanların karaciğer, akciğerler gibi, çeşitli organlarında kistler oluşturan bulaşıcı paraziter bir hastalıktır” hatırlatmasında bulunan Özlü, “Hastalığın etkeni Echinococcus, asıl olarak köpek, kurt, çakal gibi etçil hayvanların bağırsaklarında bulunur; dışkıyla etrafa yayılan yumurtalar, köpekle temas sırasında veya dışkısının bulaştığı sular veya marul, maydanoz, taze soğan gibi çiğ yenen sebzelerle insana geçer” bilgisini verdi.

Özlü Twitter paylaşımlarında şunları kaydetti:

Yerleştiği organlarda oluşturduğu kistler büyüyüp, etraf dokuya zarar verebilir, yırtılıp vücutta yayılabilir, allerjik şoka neden olabilir. Ülkemizdeki koyunların % 31'de; sığırların % 26'sında; keçilerin ise, %13'de köpek kistine rastlandığı bildirilmiştir. Kurbanlık hayvanların kesimi sırasında fark edilen kistli akciğer ve karaciğer gibi organlar, kedi ve köpeklere yem olarak verilmektedir. Kistleri yiyen köpeklere mikrop bulaşmakta, bu hayvanlar paraziti etrafa yayarak insanlara hastalığı bulaştırmaktadır.

"Kedi, köpeklere vermeyin"

Kurbanlık koyun, keçi ve sığır türü hayvanların ciğerleri ve diğer organlarında kistlere rastlanması durumunda, bu organlar kesinlikle kedi, köpek gibi hayvanlara verilmemesi gerektiğini bildiren Özlü, ”Orta yerde, açıkta bırakılmamalı, poşetlenip çöp bidonlarına atılmamalıdır” uyarılarında bulundu.

Özlü vatandaşlara şu tavsiyeleri verdi:

Mümkünse yakılarak imha edilmeli veya mutlaka koku sızdırmayacak şekilde derin bir çukur kazılarak toprağa gömülmeli ve üzerine kireç dökülmelidir. Aksi durumda, önlenebilir bir hastalık toplumda yayılmakta; sağlam kişileri hastalandırıp, büyük kayıplara neden olmaktadır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU