ABD'de kim oldukları bilinmeyen askeri üniformalı kişiler, göstericileri işaretsiz arabalarla götürüyor

Göstericilerin kamerasına yansıyan olayda, ekiplerin kendilerine yöneltilen “Siz kimsiniz?” sorusuna yanıt vermediği görüldü. Portland Belediye Başkanı Wheeler, Trump yönetimine seslenerek "Birliklerini şehrimizden çek" dedi

ABD’de polis gözaltısı sırasında siyahi George Floyd’un öldürülmesi sonrası yaklaşık 50 gündür gösterilere sahne olan Portland şehrinde Donald Trump yönetiminin sevk ettiği askeri kamuflaj içindeki birliklerin eylemcilere muamelesi tepkilere yol açıyor.

Göstericilerin kameraya aldığı son olayda, askeri kıyafetler içindeki ekiplerin sokaktaki bir protestocuyu gözaltına alıp bu kişiyi üzerinde nereye ait olduğunu gösteren hiçbir işaretin olmadığı bir arabaya bindirdiği görüldü.

Yaşananlara şahit olan eylemciler ekiplere “Ne yapıyorsunuz? Konuşun. Siz kimsiniz? Bize adınızı söyleyin” dedi. Ancak tek kelime etmeyen ekipler olayı görüntüleyen kişilerin “Bu insanların haklarını ihlal ettiniz. İnsanları kaçırıyorlar” tepkilerine rağmen göstericiyi arabaya bindirip uzaklaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington Post’un (WP) haberine göre internette hızla yayılan görüntülerin geniş çaplı tepkiye yol açmasının ardından bir açıklama yapan ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi (CBP), videoda görülen kişiyi gözaltına alanların “söz konusu şahsın federal görevlilere saldırdığı ya da federal mülke zarar verdiği yönünde gelen bilgi üzerine hareket ettiğini” savundu.

Bu kişinin sorgulanmak üzere olay yerinden alınıp “daha güvenli bir yere” götürüldüğünü belirten CBP, görevlilerin kendilerini tanıttığını ve üzerlerinde CBP armasının da bulunduğu öne sürdü.

Ancak WP’ye konuşan 29 yaşındaki gösterici Mark Pettibone da benzer bir muameleye maruz kaldığını anlattı.

Yeşil askeri kıyafetler içindeki bir grup erkeğin, nereye ait olduğuna dair herhangi bir işaret taşımayan bir arabadan inerek kendisine yaklaştığını söyleyen Pettibone, bu kişilerin polis mi yoksa bir süredir askeri kıyafetler içinde dolaşıp solcu göstericileri rahatsız eden aşırı sağcı bir grup mu olduğunu bilmediğini belirtti.

Kaçamayacak durumda olduğunu fark edince ellerini havaya kaldırıp diz çöktüğünü aktaran eylemci, “Korkmuştum. Bilim kurgu gibiydi” dedi.

“Ortadoğu’ya savaşa gönderilmiş askerler gibi davranıyorlar”

Gözaltına alınıp üstünün arandığını anlatan Pettibone, federal mahkemeye götürüldükten sonra hücreye atıldığını, sokaktan nasıl çarçabuk gözaltına alındıysa bir anda da gitmesine izin verildiğini ifade etti.

Pettibone, Associated Press’e yaptığı açıklamada da çarşamba 02.00’de yaşanan olayda 4-5 kişinin araçtan atlayıp kendisini gözaltına aldığını anlatırken, bereleriyle yüzlerini kapattıkları için kim olduklarını anlamadığı bu kişilerin “Ortadoğu’ya savaşa gönderilmiş askerler gibi” davrandığını belirtti.

Katıldığı barışçıl gösteriden evine dönmek üzereyken gözaltına alınan genç, muhataplarının neden böyle bir eylemde bulunduklarına dair hiçbir açıklama yapmadığını da söyledi.
 

ap.jpg
Portland'da konuşlanan birlikler (AP)


Sokaklarda dolaşan birliklerin göstericilere müdahalesi eleştirilere yol açarken, Portland Belediye Başkanı Ted Wheeler da Trump yönetimine sert tepki gösterdi.

Federal mülklere zarar verdikleri gerekçesiyle gözaltına alınan bu kişilerin söz konusu alanlardan çok daha uzak noktalarda arabalara bindirilip götürülmesinin ardından açıklama yapan Wheeler, Trump yönetimine seslenerek, “Ya bu birliklerini o binalarında tutarsın ya da onları şehrimizden alırsın” dedi.

 

Independent Türkçe, Washington Post, Associated Press

DAHA FAZLA HABER OKU