Irak ordusu ve Peşmerge'den 3 yıl sonra bir ilk: Ortak operasyon başladı

Irak’ta merkezi hükümete bağlı güçler ile Irak Kürdistan Bölgesi’ne bağlı Peşmerge güçleri 3 yıl aradan sonra İran sınırında IŞİD hedeflerine karşı ortak operasyon başlattı

Irak ordusu ve Peşmerge'den 3 yıl sonra bir ilk / Fotoğraf: Reuters

Irak ordusu Ortak Operasyonlar Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral Abdulemir Kamil eş-Şamari, yayımladığı yazılı açıklamada, ülkenin doğusundaki Diyala vilayetinde Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) arasında bulunan 17 bin metrekarelik alanda bir askeri operasyonun başlatıldığını duyurdu.

Operasyonun hedefini IŞİD’in komşu İran sınırına yakın kalıntıların temizlenmesi olarak açıklayan Şamari, Diyala vilayetinde istikrar ve güvenliğin sağlanmasını amaçladıklarını ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IKB ve Irak merkezi hükümetinin 2017'den bu yana ilk defa IŞİD’e yönelik ortak bir operasyon gerçekleştirdiğine dikkati çeken Şamari, Peşmerge’nin, Irak ordusunun, polisin, Haşdi Şabi güçlerinin katıldığı harekata Irak'a ve uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da destek verdiğini kaydetti. 

IŞİD’e karşı 4 ortak operasyon merkezi kuruldu

IKB Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, 4 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin Diyala, Kerkük, Salahaddin ve Musul vilayetlerinde  terörle mücadelede birlikte hareket etmesi için  4 ortak operasyon merkezinin kurulduğunu söylemişti.

Irak merkezi hükümeti ve IKB, Ekim 2017'den bu yana söz konusu 4 vilayette IŞİD’e karşı ortak bir operasyon düzenlemiyordu.

Irak merkezi hükümetine bağlı ortak güçler, Ekim 2017'de Peşmerge'nin elinde tuttuğu tartışmalı bölgelerin tümüne operasyon düzenlemişti.

Peşmerge güçleri Bağdat'ın operasyonu üzerine başta Kerkük olmak üzere tüm tartışmalı bölgelerden çatışmasız bir şekilde geri çekilmek zorunda kalmıştı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU