Ali Koç: Siyasetin futbolun içinde olmaması gerektiğini düşünüyorum

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, “Ne yazık ki ülkemizde fitne ve fesat gerçeklerin o kadar önünde ki. Bizi siyasete çekmeye çalışıyorlar” dedi

Fotoğraf: AA

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Habertürk’Te, 2 yıllık başkanlığı, futbol takımı için yapılacak transferler, takımın mali tablosu ve futbol gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İki sene kendileri için sancılı geçtiğini ifade eden Koç, “Amiral gemimiz futbolda başarısız olunca diğer başarılar göz ardı ediliyor” dedi.

Sadece sportif açıdan değil yapısal açıdan yaptıkları güzel işler olduğunu belirten Koç şöyle devam etti:

Zamanla ortaya çıkacak bunlar. Bizim kendimizi çok parlatan bir yaklaşımımız yok. Buna iletişim zaafı diyebilirsiniz. Sportif açıdan baktığımızda bazı kesim taraftarlarımız var futboldan başka bir şey duymak istemiyorlar ama Fenerbahçe bir spor kulübü. Son iki senede nispeten güzel işler oldu. Masa tenisinden, küreğinden yüzmesinden Türkiye şampiyonlukları rekorlar kırarak iki sene geçirdik. Kadın basketbol takımımız olağanüstü başarılı oldu. Euroleague’e inanıyorduk ama pandemi dolayısıyla hayallerimiz bir sonraki sezona kaldı.

“Pek çok hatalarımız oldu”

“Futbolda ilk sezon başımıza ne gelebilecekse geldi” diyen Koç, “Pek çok hatalarımız oldu, başarısız bir sezondu. İkinci sezona iyi başladık, iyi de bir planlama yaptık” dedi.

Koç, “İkinci yarının ikinci haftasına kadar, Başakşehir’i yendikten sonra ne olduysa 7 haftada, tarihimizde ender rastlanacak bir döneme girdik. 7 haftada 21 puanın 18’ini kaybettik ve yarışın dışında kaldık. Bunun nedenleri var. Bizden kaynaklı nedenler var, eskiden gelen nedenler var, dışarıdan kaynaklanan nedenler var. Futbolda işler iyi giderken her şey güzeldir ama asıl karakter işler kötü giderken ortaya çıkar” diye konuştu.

Koç, devre arasında transfer yapmalarının engellendiğini belirterek, “Bunların hepsini detaylı anlattım ama bilinmesini istiyoruz ki bizler aramızda objektif ve cesur şekilde nerede nasıl yanlış yaptık, nereyi daha iyi yapabilirdik eleştiri seviyelerini yüksek tutarak birbirimizi eleştirdik. İleriye dönük olarak şu an hazırlık aşamasında umutlu ve heyecanlıyız” dedi.

“Hiçbir zaman şampiyonluk vadetmedim”

Sportif Direktör konusuna halen inancının sonsuz olduğunu belirten Koç şunları kaydetti:

Damien Comolli tutmadı. Bir sürü önemli oyuncu getirdik, büyük ses getirdi, camiada büyük memnuniyetle ve sevinçle karşılandı. Ama sahaya beklediğimiz performansı yansıtamadı. Bazıları başka ülkeye gittiler, müthiş oynadılar. Hiçbir zaman şampiyonluk vadetmedim. Ben bu bir değişim projesidir dedim. İlk yıl yaşadıklarımız sistemin yerleşmesini geciktirdi. Her türlü dönüşümün sisli geçişleri vardır. Aldığımız dersler bu geçişi sağlayacak. Kulübümüzün çıkarlarını korumak doğrultusunda ister istemez bazı yerlerle veya kişilerle kafa kafaya geldiğimiz oluyor. Sahada kora kor mücadele olmalı. Bu futbol böyle gitmez. Kimse adil rekabet olduğuna inanmıyor. Zaten mali açıdan batık durumdayız. Bütün paydaşların dönüşüm içinden geçmesi gerekiyor.

“Bizim bütün gelirlerimiz direkt bankaya gidiyor”

Takımın ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Koç şöyle devam etti:

Bizim neyi devraldığımızı tam da anlatmadık. O zaman bugün bu tabloya sebebiyet verenler, bugünkü davrandıkları gibi davranamazdı. Çok fazla değişimi aynı anda yapmaya çalıştık. Çok daha fazla mali konulara eğilip bir nevi feda dönemi diyelim onun aciliyetini daha fazla gündeme oturtmak gerekirdi. Neyi yapardınız tekrar diyorsanız, sportif direktör yine seçerdim. Futbol federasyonu ile haşır neşir olmamaya yine aynı şekilde davranırdım.

Türkiye’de bu sistemi döndürecek hiçbir iş adamı olmadığını vurgulayan Koç, takımın bütün gelirlerinin direkt bankaya gittiğini söyledi.

Koç şöyle devam etti:

Bunlardan yararlanmadan 2 seneyi çevirdik. Finansal borçlarımızı 308 milyona indirdik. Biz bunu devam ettiremeyiz. Yeniden yapılandırmayı kesinlikle yapmak zorundayız. Devletimiz insiyatif kullandık. Biz sonuç vermeyecek dedik ve aradan 1 sene geçti yeniden yapmaları gerekiyor. İnşallah biz de yapabiliriz. Maaş bütçelerini 92 milyon euro’dan aldık, 70’lere indirdik, bunun 50’lere gelmesi lazım. Bu sene ne kadar düşecek göreceğiz ama düşüş yolundayız.

“Bir nevi yönetim bankalara devrediliyor”

Koç, devletin yardım eli uzattığını ama birinci günden model yanlış olduğu için imzalandığı an temerrüte düştüklerini belirterek, “Bunun hem başkana, hem de kulübe çok ağır yaptırımları var. Bir nevi yönetim kurulu sorumlulukları bankalara devrediliyor. Bunun genel kuruldan geçirme ihtiyacı var. Düğme başından yanlış iliklendiği için sonuna kadar yanlış iliklenecek” ifadelerini kullandı.

Koç ayrıca, “Nasıl diğer sektörler bugün yapılandırılıyorsa futbolun bundan hiçbir farkı yok. Biz yapılandırma yapmadığımız için harcama limitlerinden ceza yedik. Bize büyük sıkıntılar çıkarttılar, inşallah bu yaz çıkmaz. Hepimize aynı tişörtü giydirmeye çalıştılar. Niyet iyi ama kurgu kötü” diye konuştu.

“Biz burada parayı çöpe atıyoruz”

Bugünün futbolunun 10 sene öncenin futbolu olmadığını belirten Koç, “Bizim 8-10 sene evvel yaptığımız transferler Anelka, Sow, bugün İspanya’nın Fransa’nın gol kralını kimse Türkiye’ye getiremez. Bugün sizin bahsettiğiniz seviyede oyuncuların hiçbiri 3,5 milyon euro’nun altında almıyor. Ama Salzburg’a, Leipzig’e baktığınızda beğendiğiniz oyuncuların maaşlarını bilseniz biz burada parayı çöpe atıyoruz” dedi.

Artık son durak transfer yapan oyunculardan uzaklaşıp, onlardan daha iyi performans sergileyecek oyuncuların keşfedilmesi gerektiğini belirten Koç, Türk futbolunda topyekün silkelenmeye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“Bizi siyasete çekmeye çalışıyorlar”

Kendisinin siyasette hiçbir zaman var olmayacağını vurgulayan Koç şöyle devam etti:

Ne yazık ki ülkemizde fitne ve fesat gerçeklerin o kadar önünde ki. Bizi siyasete çekmeye çalışıyorlar. Her şey güzel olacak diye slogan atıldı. Polisler geldi stadımıza, her şey güzel olacak pankartı varmış meğerse. Ama o pankart Eylül 2018’den beri orada. Emniyet de bunu biliyor ama kimse anlatamadı. Antalya’da futbolla ilgili iki üç laf ettim, bir hafta 10 gün sonra Türkiye’de ayaklanma organize ediyormuşum. Saldırı altındayız. Bunu herkes kolay kolay yönetemez.

Siyasetin futbolun içinde olmaması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Koç, “İçinde bulunduğumuz dönemde gereğinden fazla olduğuna inanıyorum. Bunun da ne futbola, ne siyasete fayda sağladığını düşünmüyorum” dedi.

“Yayıncı kuruluşla ilgili sürecin içinde olmamız lazım”

Yayıncı kuruluşlarla yaşanan süreç hakkında da değerlendirmelerde bulunan Koç şunları kaydetti:

Bizle yayıncı kuruluştan çok, federasyonla ilgili güven sorunu var. Biz istendiği zaman sürecin içine çekiliyoruz, genellikle sürecin dışındayız. Bütün resme hakim değiliz. Zaman zaman yayıncı kuruluşa tepkilerimiz oluyor. Bundan sonraki bütün görüşmelerde biz de olmalıyız dedik. Federasyon da buna sıcak bakıyor. Bugün toplantı yapıldı bir yere varamadık. Yayıncı kuruluş bu pandemi sürecinden fayda sağlayacak. Nisan-Mayıs ayında sıkıntı yaşadılar ama şimdi var. Bütünsele bakmak gerekirse bu sezon nasıl bitecek ödemeler arasında. Maçlar oynandıkça ödeme yapmak istiyorlar, onlar da haklı. Önümüzdeki sezonun netleşmesi lazım. Bir de ileriye dönük olarak daha büyük resmi konuşabilir miyiz. Sürecin içinde olmamız lazım. Dışında kaldıkça kullanılan konuma geldik.

“Önemli olan, buranın yaşlı yabancı futbolcu çöplüğü olmaması”

Yabancı oyuncu kuralına ilişkin konuşan Koç, bu yabancı oyuncu modeliyle daha fazla gidilemeyeceğini ifade etti.

Federasyonun bu konuda çalışması olduğunu da belirten Koç şöyle devam etti:

Önemli olan sayıdan çok buranın yaşlı yabancı futbolcu çöplüğü olmaması. Türkiye’nin öz kaynağından futbolcu üretebileceği mevzuata yöneltilmesi. Ve bunun için de yabancılar için nitelik getirilebilir, altyapıdan oyuncu oynatma mecburiyeti getirilebilir. Bunun üzerinde çalışmalar olduğu dile getiriliyor. Azaltılması Fenerbahçe’nin işine gelir. Bazı kulüplerin de kontratları var. Ligin başlamasına 6 hafta kala yeni sistem getirilmez. Önümüzdeki sezon kademe kademe kimseyi mağdur etmeden. Hepimizin aynı gemide olduğu mantığıyla bakarsak herkesin ihtiyacını karşılayacak bir model ve doğru zamanlamada olması önemli

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU