Sağlık Bakanı Koca: Hastalığın gündemden düşmesi mevcut şartlarda mümkün görülmüyor

Bakan Koca, "Salgınla mücadele bizlerden imkansız olanı istemiyor. Hayatımıza bir düzen vermemizi gerektiriyor" dedi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Yeni vaka sayılarındaki artış nedeniyle bazı tedirginlikler yaşamaya başladıklarını açıklayan Koca, bu durumun dünya genelindeki durumla paralel olduğunu belirterek, vaka sayılarındaki artışların kolaylıkla kontrol altına alınabileceğini vurguladı.

Hastalığın gündemden düşmesinin mevcut şartlarda mümkün görülmediğinin altını çizen Koca, “Salgınla mücadele bizlerden imkansız olanı istemiyor. Hayatımıza bir düzen vermemizi gerektiriyor” dedi.

Koca şunları kaydetti:

Salgın insanlığın gündemindeki ciddeyetini koruyor. Dünya genelinde toplam vaka 10,5 milyon can kaybının 510 bini aştığı bildirilmiştir. Toplam vaka sayılarında gerileme yerine zaman zaman hayal kırıklığına yol açan artışlar olmaktadır.

Zaman kazanmak için kısıtlarla elde edilen sonuçlar bir mücadele üstünlüğü sağlamamıştır. Asıl olan hayatın içinde elde edilecek sonuçtur. Başarının yeni kıstası budur.

“Dünyaya örnek olan başarıyı kaldığımız yerden sürdürmeliyiz”

Türkiye’nin 83 milyon nüfusuyla süreç içinde tüm dünyada takdir topladığını ifade eden Koca, “İnsan sağlığının hak ettiği kıymeti gördüğünü ortaya koymuştur. Dünyaya örnek olan başarıyı kaldığımız yerden sürdürmeliyiz” diye konuştu.

Kurallara uyum gösteren herkesin bugünün şartlarında hayat kurtaran kahramanlar olduğunu ifade eden Koca şunları kaydetti:

Güvence altına alınacak hayatlardan birisi de kendi hayatımızdır. Bu salgının sağlığımızı tehdit ettiği ne kadar doğruysa kişisel hürriyetimizi bir ölçüde sınırlandırdığı da aynı şekilde doğrudur. Tedbirlere birlikte uyarsak hürriyet alanımızı genişletiriz. Salgını bir sağlık sorunu olmakla sınırlandırırız. Uymazsak vaka sayıların artması, virüse yakalanma endişesinin büyümesi ortak hayatımızı geriletecektir.

“Virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcıdır”

Koca, virüsler ve tedbirler konusunda yanlış bilinen bazı noktalar olduğunu belirterek, “Virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesi yanıltıcıdır. Hasta etme gücünün zayıfladığı yönündeki düşünce bilimsel dayanaktan yoksundur. Bunlara itibar edilmesi birçoklarının hastalığa yakalanmasına, hastalığı başkalarına bulaştırmasına neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Bilim Kurulumuzca doğrulanmadıkça bu tip haberlere itibar etmeyin” diyen Koca, “Umutlarınızı kesinleşmemiş bilgilerle yıpratmayın. Maske ve mesafe konusunda yanlış kanılar bulunmaktadır. Bu kurallar kendimizi ve karşımızdakini riskten korumamıza yarar” dedi.

“Maske uygulaması destek bulmuştur, uyum ise aynı oradan değildir”

Maske mecburiyetinin getirildiği il sayının 60'ın üzerinde olduğunu ifade eden Koca, uygulamanın düşünce olarak büyük destek bulduğunu fakat uyumun ise aynı oranda olmadığını vurguladı.

Koca, “Gerekli her durumda kullanılmamaktadır. Maske kullananların bir kısmının da kullanım koşullarında dikkatli olmadığı görülmektedir. Günlük maskeler ertesi gün koruyuculuk özelliklerini kaybetmektedirler, tekrar kullanılmamalıdırlar” ifadelerini kullandı.

“Vaka sayıların en düşük olduğu iller Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın”

Koronavirüs salgının il bazında dağılımına ilişkin bilgileri de paylaşan Koca, “Salgın boyunca nüfusa kıyasla vaka sayıların en düşük olduğu iller Gümüşhane, Tunceli, Kars, Burdur ve Bartın” dedi.

Koca şöyle devam etti:

İstikrarlı şekilde azalma gösteren 5 ilimizi anmak istiyorum; Tekirdağ iki hafta içinde yüzde 31.35 oranında azaltmıştır. Balıkesir yüzde 21.72, Samsun yüzde 20.42, Kırşehir yüzde 20.27, Düzce yüzde 19,91 oranında azaltmıştır. Gümüşhane'de iki hafta hiç vaka görülmemiştir.

Verdiğim illerin ayrıntılarını yarından itibaren bakanlığımızın web sitesinde bulabilirsiniz. Mecbur kalmadıkça toplu tören ve kutlamalardan uzak kalmalıyız. Düğün törenleri, hasta ziyaretleri, asker uğurlamaları ancak tedbirlere tavizsiz bir şekilde uyularak düzenlenebilir. Alışverişimizi kalabalık ortamlardan yapmak yerine başka seçenekler geliştirilmelidir. Tatil için kalabalıktan uzak yerler seçilmelidir

“Yaş ortalamasında düşüş eğilimi göze çarpıyor”

Son 1 ayda Kovid-19 pozitif çıkan vakaların yaş ortalamasında düşüş eğiliminin göze çarptığını belirten Koca şunları kaydetti:

En fazla vaka 25-45 arasında görülüyor. Hastalığı hafif atlatmak bahane olamaz. Virüsü bu yolla başka yakınına, annesine, babasına taşımış oluyor. Büyüklerimizi dün evde izole ederek korumayı başarmıştık. Sabırla, sebatla, kurallara uyarak bize destek oldular. Ancak bugün dünden daha fazla risk altındalar. Son günlerde yoğun bakım hastalarımızın artışı ve entübe hastalarımızın yaş ortalaması daha da yükselmektedir.

Hayatı eve sığdırdığımız, büyüklerimizi korumaya aldığımız avantajlarımızı koruyamıyoruz. Tedbirlere sıkı sıkıya uymak zorundayız. İçimizi acıtan her kontrolsüz davranış bir büyüğümüzün, bir yakınımızın hayatını kaybedecek kadar riskli olabilir.

Son 24 saatte 1192 yeni vaka tespit edildi

Sağlık Bakanı Koca, 1 Temmuz koronavirüs tablosunu da paylaştı.

Verilere göre, son 24 saatte 19 kişi hayatını kaybederken, 1192 yeni vaka tespit edildi. 

Toplam vaka sayısı 201 bin 98'a yükselirken, toplam can kaybı sayısı da 5 bin 150'ye ulaştı. İyileşenlerin sayısı da 2 bin 311 artarak 175 bin 422 oldu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU