10 milyon da aşıldı: Küresel salgının dünyaya yayılışının görsel rehberi

Küresel Kovid-19 vakalarının 10 milyonu geçmesiyle, The Independent virüsün hemen hemen dünyadaki her ülkeye nasıl yayıldığını grafiklerle gösteriyor

Teyit edilen Kovid-19 vakaları, ilk vakanın bildirilmesinden bu yana geçen 6 aydan kısa sürede 10 milyonu aştı (Johns Hopkins Üniversitesi)

İlk Kovid-19 vakasının kaydedilmesinden sonra geçen 6 aydan kısa sürede, dünya çapında teyit edilen enfeksiyon sayısı artık 10 milyonu aştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son dönüm noktası, Güney Amerika ve Ortadoğu'da yeni salgınların ortaya çıkmasıyla dünya çapındaki yeni koronavirüs vakalarında büyük artışın yaşandığı günlerde geldi.

Dünya çapında vaka sayısının 5 milyona ulaşması 5 ay almış olsa da bu rakamın iki katına çıkması bir aydan biraz fazla sürdü.

2019 sonunda Çin'de ortaya çıktıktan sonra, ölümcül virüs ilk başta Hubey bölgesinde sınırlı kalacakmış gibi görünüyordu. Virüsün yayılmasını önlemeye yönelik girişimde Vuhan şehri tecrit altına alınmıştı, bu da hükümet izni olmadan kimsenin şehre girmesi ya da şehirden ayrılmasına müsaade edilmeyeceği anlamına geliyordu.

Ancak haftalar içinde, aralarında Güney Kore, Japonya ve Singapur'un da olduğu yakın ülkelerde salgınlar patlak vermeye başladı.

Kovid-19 dünya geneline nasıl yayıldı


Yeni tip koronavirüs, bir ay içinde bir düzineden fazla ülkeye yayıldı. Mart ortası itibarıyla virüs Dünya'daki ülkelerin çoğuna ulaşmıştı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) resmen pandemi ilanında bulunmuştu.

Enfeksiyon oranları, virüsün yayılmasının ilk aşamalarında yeni vakaların çoğunun görüldüğü, başını Çin, İtalya ve diğer bazı ülkelerin çektiği devletlerde son haftalarda dengelendi.

Bununla birlikte küresel ölçekteki yeni vaka sayısı, dikkate değer bir oranda artmaya devam ediyor.


Dünya çapında kaydedilen yeni vaka sayısı bakımından Haziran, şimdiye kadarki en kötü ay oldu.

Resmi rakamlar sadece tıbben onaylanmış vakaları hesaba kattığı için, gerçek vaka sayısının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.


2,5 milyondan fazla vaka ve yaklaşık 130 bin ölümle ABD, şu ana kadar virüsten açık ara en ağır darbeyi alan ülke.

Birleşik Krallık, Mayıs'ta en kötü etkilenen ikinci ülkeydi ancak o zamandan bu yana Brezilya, Rusya ve Hindistan'a geçildi.


Pandeminin neden olduğu toplam ölüm sayısı da bu hafta sonu yeni bir merhaleye geçti. Dünya çapında yarım milyondan fazla kişi virüs yüzünden hayatını kaybetmiş oldu.


Yeni vakalar artmaya devam ederken, günlük yeni ölüm sayısı son haftalarda dengelenmiş gibi görünüyor.

Bunun nedeni, hastanelerin ve tıbbi tesislerin artık koronavirüs vakalarıyla baş etmeye daha hazırlıklı olması olabilir fakat vaka sayısı önemli ölçüde düşene ya da etkili bir tedavi veya aşı bulunana kadar ölüm oranının tamamen yavaşlaması muhtemel değil.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU