"PenelopeGate skandalı": Eski Fransa Başbakanı'na yolsuzluktan 5 yıl, eşine de 3 yıl hapis cezası verildi

Paris Ceza Mahkemesi, daha önce açılan soruşturma kapsamında Fillon çifti hakkındaki kararını verdi.

Eski Fransa Başbakanı François Fillon ve eşi Penelope Fillon'un hapis cezası kararına tepkisi, koronavirüs salgını nedeniyle taktıkları yüz maskeleri yüzünden gözlemlenemedi (AFP)

Fransa eski Başbakanı François Fillon ve Galler kökenli eşi Penelope Fillon, "PenelopeGate" olarak anılan skandalda yolsuzluk suçundan hapis cezaları aldı.

Muhafazakar siyasetçi 3 yılı ertelemeli 5 yıl hapis cezasına, eşi de tamamı tecilli olmak üzere üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Fillon'un eşine "sahte bir pozisyon" için yaklaşık 831 bin euro (yaklaşık 6 milyon 400 bin TL) ödediği ortaya çıkmış, söz konusu skandal, 2017'de cumhurbaşkanlığına adaylığına koyan siyasetçinin şansını kaybetmesine yol açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkemeye çıkarılan ikiliye ayrı ayrı 375 bin euro (yaklaşık 2 milyon 900 bin TL) para cezası da verildi. Fillon ve eşi karara itiraz ettikleri için gözaltına alınmadı.

Mahkemede eski Başbakan kamu fonlarını kötüye kullanarak yolsuzluk yapmaktan, Penelope Fillon ise  zimmetine para geçirmek ve kamu fonlarını gizlemekten suçlu bulundu. 65 yaşındaki François Fillon'a 10 yıl siyasetten men cezası da verildi.

Fillon çiftinin haksız yere aldıkları maaşlarının karşılığı olarak Ulusal Meclise 1 milyon eurodan fazla para ödemesi gerektiğine de karar verildi. 

Mahkemede başyargıç "Yapılması gereken işe oranla yapılan ödeme orantısızdı. Bayan Fillon kullanılmayan bir pozisyon için işe alınmıştı" dedi.

On yıllardır siyaset sahnesinde olan Fillon bir dizi bakanlık görevi sonrası, 2007 ile 2012 yılları arasında eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde başbakanlık yapmıştı.

PenelopeGate nedir?

Fransız hiciv gazetesi Le Canard Enchaîné, Fillon'un eşi Penelope'ye 1990'lar ve 2000'li yıllarda “parlamento asistanı” adı altında bir pozisyonda iş verdiğini, Penelope Fillon'un bu görevi yapmadığını ve buna rağmen 831 bin euroluk maaş ödemesi gerçekleştirildiğini yazmıştı.

François Fillon o dönem suçlamaları reddetmiş ve eşi üzerinden seçim kampanyasının sabote edilmeye çalışıldığını iddia etmişti.

Skandalın büyümesi üzerine ailesinden kişilere işe aldığı için özür dilese de seçimlerdeki destek oranı düşmüş ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu üçüncü sırada tamamlayarak ikinci tura çıkma şansını kaybetmişti.

 

Independent Türkçe, BBC, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU