İsyandan müesses nizama: Ön seçimde kazanan Ocasio-Cortez, ikinci döneme hazırlanıyor

İlerici yıldız ilk yeniden seçimini kazandı, savaşmak için oldukça fazla kaynağa sahip ve diğer ilerici adayları da beraberinde getirdi. Richard Hall kampanya çalışmasından bildiriyor

Ocasio-Cortez, kampanyası için salı günü Queens'te durdu (Reuters)

İki yıl önceki ön seçimlerde şaşırtıcı bir zafer kazanarak hızla ulusal çapta siyasi yıldızlığa yükselen Alexandria Ocasio-Cortez, Kongre'deki ikinci dönemini kazanacakmış gibi görünüyor.

30 yaşındaki ilerici aday, kendi partisindeki birçok orta yolcu rakibini ön seçimde mağlup ederek New York'un 14. bölgesinden yeniden seçilmenin yolunu açtı. Bronx ve Queens'i kapsayan bölge, güvenli bir Demokrat Parti koltuğu anlamına geliyor.

Koronavirüs nedeniyle posta yoluyla kullanılan oylardaki artış, binlerce oyun gelecek haftaya kadar sayılmayacağı anlamını taşıyor. Fakat ilk sonuçlarda Ocasio-Cortez yüzde 50'den fazla farkla önde olunca, Associated Press salı akşamı yarışın sonucunu duyurdu.

Sonuçlar gelince Ocasio-Cortez video mesajında destekçilerine şöyle konuştu:

Böyle bir yetkiyle kazanmak, dönüştürücü.
Bu, siyasi tutumumuzun rastlantısal olmadığını, tam da toplumumuzun beklediği tutum olduğunu söylüyor. Ve eyaletlerimizin de ülkemizin de beklediği türden bir liderlik bu.

Ocasio-Cortez'in isyancılıktan müesses nizama kolayca geçişi, geleceğiyle ilgili spekülasyonların arttığı bir zamanda geldi. Son iki yılda, aralarında ortak sunduğu büyük bir iklim değişikliği tasarısının da bulunduğu yüzlerce yasanın altına imza attı ve kendisini Washington'ın en iyi bağış toplayıcıları arasına yerleştiren heybetli bir siyasi faaliyet ortaya koydu.

Salı günü öğleden sonra Queens'te yer alan Astoria'daki bir okulun yakınlarındaki kampanya gezisinde seçmenleri selamlayan Ocasio-Cortez, 2020'den sonraki planlarına dair ketum davrandı.

The Independent'ın sorusuna gülerek "Bugün sadece yeniden seçilmeye odaklandım" diye cevap verdi.

"İlk dönemimde edindiğim tecrübeyi alarak içerideki oyunda kullanmaya başlamayı dört gözle bekliyorum, bu yasama sırasında daha detaycı olmamızı sağlayacak. Her işte olduğu gibi, zaman geçtikçe daha da iyi oluyorsunuz" diye devam etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat tam da birçok kişi onu ve temsil ettiği siyaset tarzını Demokrat Parti'nin geleceği olarak gördüğü için spekülasyonların yakın zamanda yatışması pek mümkün değil. Daha şimdiden Senato'ya aday olabileceğine ve belki de yolunun devamında Beyaz Saray'ı deneyebileceğine dair söylentiler var.

Demokrat Parti'nin Temsilciler Meclisi'ndeki 4. ismi olan ve 10 dönem görev yapmış Joe Crowley'e karşı 2018'de kazandığı ön seçim zaferini, az kişi öngörmüştü. Boston Üniversitesi mezunu Ocasio-Cortez, adaylık yarışını başlattığında New York'un Union Meydanı'ndaki bir restoranda barın arkasında çalışıyordu. Göreve 29 yaşındayken başladı ve bu durum onu Kongre'de o ana kadar görev alan en genç kadın yaptı.

Yalnız başına gitmedi. Bronx'un yerlisi AOC uzun süredir görevden ayrılmamış, orta yolcu görevlileri koltuğundan eden ilerici Demokrat dalganın bir parçasıydı. AOC ve "ekibin" (Ocasio-Cortez, İlhan Ömer, Ayanna Pressley ve Rashida Tlaib) başkent Washington'a ulaşması, Demokrat Parti'nin politikalarında sola kayışı işaret ediyordu. Her biri, Amerika'nın sorunlarına ve Donald Trump'ın başkanlıktaki ölçüsüzlüklerine karşı daha radikal çözümleri savunuyordu.

New York'ta salı günü yapılan ön seçimlerin çoğunda cevabı beklenen soru, AOC'nin ulusal arenaya çıkmasının gelecekte yaşanacakların müjdeleyicisi mi yoksa bir sapma mı olduğuydu. Ayrıca, düzen siyasetçisi deyince örnek gösterilebilecek eski başkan yardımcısı Joe Biden'ın adaylığı rahatça kazandığı başkanlık seçimi yılında ve ulusal kriz sırasında, ilericilerin Demokrat Parti'yi sola çekmeye devam edip edemeyeceği sorgulanıyordu.

inset.jpg
Alexandria Ocasio-Cortez, salı günü Queens'teki Astoria'da seçmenlerle selamlaşıyor (Richard Hall/The Independent)


Bu yıl New York'taki birden fazla yarışta, AOC'nin çığır açan kampanyasını taklit ederek uzun süredir görevde olanlara meydan okuyan zorlu denemeler yapıldı. Özellikle biri, ilerici Demokratların gücünü ölçmede kullanılabilir.

Bronx'taki bir ortaokulun eski müdürü, "bir sonraki AOC" diye anılan Jamaal Bowman, ilk kez 1988'de seçilip 16 dönem Kongre üyesi olan 73 yaşındaki Eliot Engel'e karşı ciddi bir tehlike teşkil ediyor. Demokrat Parti'nin büyükleri Engel'in etrafında kenetlendi: Hillary Clinton, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi ve New York Valisi Andrew Cuomo hep beraber onu destek verdi.

Buna rağmen Bowman, AOC'nin onayını garanti altına aldı: "Jamaal sadece derin bir toplum lideri değil, onun aynı zamanda Birleşik Devletler Temsilciler Meclisi'nde muhteşem bir çalışma arkadaşı olacağına da inanıyorum" dedi AOC.

Koronavirüs pandemisi yüzünden New York'ta posta yoluyla kullanılacak oyların fazlalığı nedeniyle, çekişmeli ön seçim yarışlarının sonuçları bir hafta daha öğrenilemeyebilir. Ancak ilk sonuçlar, Bowman'ın Engel'den çok daha önde olduğunu gösteriyor. Bowman'ın kazanacağı zafer, ilerici dalganın hiçbir şekilde sonlanmadığını gösterecek.

Siyasi çekim gücü bir yana, AOC dişli bir uygulayıcı ve bağış toplama canavarı olduğunu da gösterdi. Federal Seçim Komisyonu'ndan alınan verilere göre, geçen 18 ay içinde 10,5 milyon dolardan (yaklaşık 72 milyon TL) fazla bağış topladı.

AOC'nin bu ön seçimdeki en ciddi rakibi, büyük dolar bağışçılarının kayda değer desteğini alan eski TV sunucusu ve eski Cumhuriyetçi Michelle Caruso-Cabrera'ydı.

Buna karşılık AOC, elde ettiği paranın çoğunu halk kampanyalarından, yani ülkenin dört bir yanındaki destekçilerin ufak bağışlarından topladı. Open Secrets'teki aday profiline göre, bu dönemde Kongre üyesinin topladığı paranın yüzde 80'ini küçük miktardaki bağışlar oluşturuyor.


AOC, ilerici adayları desteklemek için ulusal şöhretini kullanmaya başladı ve siyasi eylem komitesi oluşturarak ilericilerin Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kazanmasına yardım etmek istiyor.

Queens'teyken hem ulusal sahneyi hem de yerel meseleleri idare etti. AOC'nin temsil ettiği bölge, New York eyaletinde çeşitliliğin en fazla görüldüğü yerlerden biri. 2016'nın nüfus sayımı rakamlarına göre bölgenin 650 bin sakininin yüzde 50'si Hispanik, yüzde 17'si Asyalı, yüzde 23'ü de beyaz. Ayrıca, tüm kongre bölgelerindeki en yüksek 5. servis sektörü çalışanı oranına da sahip.

AOC salı günü Astoria'da durduğunda 34 yaşındaki Cierra Johnson da oradan geçiyordu. Sabahı kampanya için gönüllü çalışıp broşürler dağıtarak geçirmişti. Bolivyalı kocası, Trump yönetiminin yasağı yüzünden yeşil kart alma şansını yakın zamanda kaybetmiş. Johnson, AOC'ye yakınlık duyduğunu çünkü "onun karşı koymak ve mücadele etmek istediğini" söyledi.

"Böyle durumlarda insanlar kalabalık oluşuncaya kadar bekler ama o, bu görüş henüz popüler değilken sesini yükseltti ki bu çok şey ister. Bunu yapacak kadar cesur olabilmek için kendinizle fazlasıyla barışık olmanız gerekir" diye ekledi.

Hakkındaki bolca söylentiye göre AOC, dev deviren ilk çıkışını, ön seçimlerde Senato'nun azınlık lideri Chuck Schumer'in karşısına çıkarak tekrarlamaya çalışabilir. AOC, onu ve Kongre'deki bir tutam diğer demokrat sosyalisti Demokrat Parti'nin ana damarıymış gibi göstererek bağımsız seçmenleri partinin çok radikal olduğuna ikna etmek isteyen Trump'tan bile beklenmedik bir destek aldı.

AOC'nin Schumer'e meydan okuyacağını öne süren bir Washington Times makalesine cevaben Trump, "Aslına bakarsanız bu büyük bir gelişme olurdu ve o kazanır" diye tweet attı. 

 

 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU