Norveç’teki sıradışı deneyde ilginç sonuç: Spor salonuna giden yüzlerce kişi koronavirüsten etkilenmedi

Yaklaşık 5 buçuk milyon kişinin yaşadığı İskandinav ülkesinde yapılan araştırma, Kovid-19’un tecrit önlemleri sonrası açılan spor salonlarına dönen yaklaşık bin 900 kişiyi etkilemediğini ortaya koydu

Virüsün bulaşma ihtimali, pek çok kişiyi spor salonlarından uzaklaştırdı (AFP)

Pek çok Batı ülkesi gibi Norveç de Mart’ta koronavirüse karşı aldığı tedbirleri önemli ölçüde artırarak spor salonlarını kapatmıştı. Ancak İskandinav ülkesi, bunun gerçekten gerekli olup olmadığını anlamak için bir de çalışma yaptırdı.

Hükümet tarafından fonlanan sıradışı araştırmada, orta seviyede önlemler alınan spor salonlarına giden insanların koronavirüs kapma ihtimalinin, gitmeyenlerden fazla olup olmadığı ölçüldü. İki haftanın ardından çıkan ilk sonuç şu: Hayır, belirgin bir fark gözükmüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

22 Mayıs’ta başlatılan deneyde, başkent Oslo’daki 5 spor salonunun bütün üyelerinin yaklaşık yarısından yeniden buralarda spor yapmaları istendi.  

Yaşları 18 ile 64 arasında değişen ve sağlık sorunu saptanmayan bin 896 spor salonu üyesine, ellerini yıkamaları ve sosyal mesafeyi korumaları söylendi.

Maske takmamaları istenen deney katılımcılarının, spor salonundaki dolapları kullanmalarına izin verilirken duş almalarına karşı çıkıldı.

Aboneliği olan ancak spor salonlarına dönmelerine izin verilmeyen bin 868 kişi de kontrol grubu yapıldı.

Araştırmanın ilk iki haftası boyunca deney grubundakilerin yüzde 79,5’i en az bir kere, yüzde 38,4’üyse 6’dan fazla kez spor salonuna gitti.

Bu süre zarfında Oslo’da 207 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. 8 Haziran’da deneye katılanlara ve spor salonu çalışanlarına yapılan testlerin sonuçları bekleniyor.

Oslo Üniversitesi’nden Dr. Michael Bretthauer ve Dr. Mette Kalager, katılımcıların sağlık kuruluşlarına başvurup başvurmadıklarını da ülkenin veri bankasından kontrol etti. Koronavirüsle ilgili olarak sadece bir kişinin hastaneye gittiği, onun da hastalığı iş yerinden kaptığı ortaya çıktı.

Perşembe günü paylaşılan ilk bulgulara göre, deney grubu ve kontrol grubu arasında sağlık kuruluşlarına başvurma konusunda bir fark görülemedi.


Henüz sonuçlar herhangi bir hakemli dergide yayımlanmadı. Ancak ilk bulgular üzerine harekete geçen Norveç, bu hafta aynı önlemlerin alınması koşuluyla bütün spor salonlarını yeniden açtı.

Dr. Mette Kalager ile birlikte yaptığı araştırmanın sonuçları hakkında New York Times’a açıklamalarda bulunan Dr. Michael Bretthauer, benzer koşulların sağlanması halinde bütün dünyada spor salonlarının tekrar açılabileceğini ifade ederken “koronavirüsün çok olduğu veya insanların kısıtlamaları önemsemediği yerler” için şerh düştü.

Michigan Üniversitesi’nden Doktor Jon Zelner’sa, araştırmayı ikna edici bulmadığını ifade etti. Çalışmanın genişletilerek enfeksiyonun daha fazla görüldüğü yerleri de kapsamasının bazı sorulara daha net yanıt verebileceğini söyledi. Ancak koronavirüsün yoğun görüldüğü yerlerde böyle bir araştırma yapmanın da etik sorunlara yol açacağını vurguladı.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU